[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
6600xt都幾接近msrp其實
3060ti貴msrp成倍 唔急梗係等下

真係乜鳩野傻閪都有
有冇人有玩火牛嗰啲extension cable?
靚係幾靚,但唔知安唔安全,見方便買嘅得cooler master、antec同asiahorse呢3個牌子
MSI PRO Z690-A DDR4 ProSeries Motherboard (ATX, 12th Gen Intel Core, LGA 1700 Socket, DDR4, PCIe 4, CFX, M.2 Slots)

呢塊評價如何?
U 用12700k
display card 用3070ti
散熱 貓頭鷹NH-U12a
夠你長用pl2
不過我係你就down non-k上3080
想砌部新機 舊機塊板同粒U 用左十年
唔考慮gpu/ssd 既話10000可以點砌…有冇啲硬件係可以減少部機唔好吸咁多塵
我部舊機同你一樣config
去邊度賣好
係咪要清塵先
我好撚早都話gpu 3月會降價

但唔撚包腦場文化
msrp毫無意義
計Msrp, 6600xt咪3千港紙

巴打好慘 我amd都懶得拔劍 無拆落黎洗
我隨便拎出吸塵機配毛刷就算 但要乾淨我諗真係要"鬆兩粒"螺絲洗你要明白始終咁多塊鐵片
我二一早良心價賣卡架啦
12代i7 MSI b660m mortar板
如果32GB RAM 用4*8 定 2*16好
想問下師兄大佬們有個問題, 有對kingston kvr32n22d8/32 (32G)咁換左原本對 8G 諗住包冇死啦, 但一打機/ AIDA64 test 好快就死機, 就算set auto 唔超電壓set 1.2V (跟佢設定) 都死
想問係未板問題夾唔到RAM, 用係其他廠機又冇問題, 換過幾次kingston RAM 都係咁, 最後都係插返原本個兩條
我套機:
AMD R7 2700
Asrock B450M Pro 4 (5.3BIOS)
Corsair Vengeance LPX CMK8GX4M1E3200C16 (8G) 一對 (插 slot 2/4)
Samsung 970EVO m2
ASUS 3060TI
兩隻SSD
如果真係板問題, 有冇邊隻細板易夾D? MSI?
部舊機壞左條ram
ddr3可以去邊搵
用緊Pa120
係要用多小小力鎖個風扇
不過係幾壓到
我又唔信300幾嘅水冷可以壓到i7
利申咩都唔識,巴打唔使起哂鋼屌me
唔識咪照拆當學下嘢
都搵到樂趣

利申我部laptop俾我拆到要插電先開到機
反正utube都好多教學基本跟住做就ok
有時我覺得係懶多過唔識
去新高登搵
最多二手零件
https://youtu.be/uDr2cCdCxQ8

啱啱睇完

都係裝個兩粒螺絲麻煩啲因為啲位細
跟住冇咩特別了
而家用緊i5-6500,想遲啲趁消費券upgrade下
主要攞嚟打機揼曲同埋開好多tab咁上網
想問下i5-12400+MSI B660 MORTAR係咪算係正路嘅選擇?
同埋而家用緊條RAM得2133 MHZ,係咪換返對快啲嘅RAM好啲?
仲有依家有兩隻HDD都用咗10年,係咪差唔多時間要換埋佢?
Sorry好似好多問題
唔該咁多位師兄
加隻ssd
ram用3200mhz 32GB
不過換u要換埋板
換板你散熱模具又唔啱又再換過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞