[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
溝台仔易啲
聽人講到好差會壞會彎支援又差
唔係都唔會咁平
60ti最平都5500 差唔多貴50%
右邊可以放figure, 太空
負壓
背入風都好過負壓做吸塵機
上次砌機10幾年前。最近想想出返部新電腦比自己玩下咁
呢排追下POST跟手抄左廁LIST改下想各位師兄指教下

BUDGET: $12000 (+-1000)
用途: 想順run 1080p, 少量3A但不追求effect全開, PS3模擬器, 睇AV, 上網
其他要求: 白色機箱+RGB

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,499

1 x MSI MAG B660M MORTAR DDR4
價錢:$1,499

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
價錢:$1,299

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$899

1 x GALAX GeForce RTX™ 3060 Ti (1-Click OC) 8GB GDDR6 LHR版本 (只限砌機)
價錢:$5,299

1 x Fractal Design ION Gold 650W 80 Plus Gold Fully Modular
價錢:$710

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - White
價錢:$699

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 SE ARGB CPU Cooler - White
價錢:$329

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,313

1. MSI這底板質素OK嗎,ASUS TUF GAMING B660-PLUS WIFI DDR4 ATX 會比較好嗎?
2. CPU Cooler 我見好多師兄都有另外加,如唔超頻用原裝Cooler足夠應付嗎?
3. 機箱風扇洗唔洗另外再買?如要有冇介紹?
4. $3000以下27" 曲MON有冇好介紹?

先行謝過
1. 同級
2. 足夠
3. 有就更好 平:arctic 貴:noctua
4. 過Mon po問
旗艦果d一定係連機砌
1.兩塊同級但我推介MSI呢塊
2.可以.但係用另購cooler可以涼d靜d
3.非必要

抄list可以抄足d
火牛同價位有幾隻口碑好d

顯示卡好似無理由用galax
ggbyte既卡油二賣得好似平d
有冇巴打知 點解我禁開始冇反應??

街鋪任買喎 70ti 80 80ti
蟹貨Btw咩價位先
腦場文化係咁上下
7-8k 70ti
9-10k 80
80ti就不嬲12k+
平就唔平 因最平個啲都係入門ver
叫易買過上年
平左DD,不過點都係炒價,香港腦場除左有良心果幾間其他都係咁上下
大家都明既,所以唔係話你地,只係一路都係屌緊出面果班仆街
以我所知,高登有天匯傳說中既暢遊AOC伏list,黃金有匯訊&邪都,行落去食水魚價Btw真係日日都有水魚中招其他就唔太出名無研究
lihkg都有 悠二伏list
含曬
天匯選手2019年年初既代表List,實際型號唔記得左暢玩AOC卡爆BF
8代i5
配原裝U高級散熱風扇一個
Asus H310板
K定A 16Gb 2666單條
WD HDD 1TB
GTX 1060單春短卡
CM 550W 金牌(良心)
CM平價細箱(唔知有無跟Case Fan)
盛惠8.5K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞