[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
Focus我買白牛 原來跟黑色cable
我覺得而家買卡最唔抵,尤其是rtx4000同intel alchemist都就出
我都有兩隻
你裝game同裝os兩個有無掉轉打?
我個人會唔要A400
改成970 2TB
當然睇你個人使用方式
你唔係真係有需要咁大容量

2TB 冇特價
主要玩football manager/模擬game/LOL (高質全開)

3050夠唔夠做
睇你咩模擬game
flight simulator嘅話3050一定唔得
例如two point hospital,sims city類經營game
Total war/三國誌/信長類戰略game
Oooops
我用咗香港個價錢去俾提議
香港2TB大概係1TB*2平啲啲
我仲要俾稅
格甩底BC省加埋12%

咁真係難怪你要諗HDD
隻barracuda 90蚊 4T 算係咁啦
兼我用開分開storage

一樣係開機碟general storage同gaming
5300左右都買到既 5000樓下全部無貨
應該有返貨都跟砌機
想問下新既砌機到手,普通肉眼睇有沒損壞之外
有沒咩軟件必須安裝?
暫時安裝在cpu-z 同core temp 睇溫度
想問下有沒跑分軟件可以睇下自己cpu gpu會唔會同出面既差好遠
火牛,ram, ssd CPU 顯示卡要唔要保養登記?
以前買開廠機,第一次買砌機,所以唔係好識
感激不盡
msi afterburner 超gpu
cinebench test cpu
furmark test gpu
跑轉time spy便知龍定蟲
total war 好食 gpu... 我 3060ti 1080p 都開唔到全 ultra
Thanks bro
咁都係3060好d 不過見好多都話技嘉伏
技嘉平喎,下乜唔係放煙花咩?QC差?Bios差?Software垃圾?無事既,人地講姐,邊個邊個話:自問用落無事bababalalala將價就貨姐,自己諗為慳一兩千有咩壞要拆件換件來回時間係返度,代理話無貨換寄去RMA等輕則2個禮拜起跳,重則2,3個月唔識拆同裝搵人/搵鋪搞再加多幾日時間,倒不如儲多兩千另外有信心等倒降價可以等,2060而家好似平過3年前幾舊左右2070/80而家唔知仲有無貨,最後提醒句:腦場文化,四月加價。
白線都冇用啦
8pins 開差線好樣衰
又唔係咁一碌鳩打晒既
中低階顯示卡散熱要求唔高
顯示驅動係N記自家出品
用giga真係無問題
QC同保養都算正路既
起碼好過大陸牌子
壞既野睇彩數都唔係咁易中獎

底板bios弱智
火牛會爆炸
呢d就唔使成日提啦

不過底板都勉強可以用既
前提係低階/文書機唔會搞太多bios野
插完野裝好機一勞永逸
對住個介面一次就夠

因為eth礦潮預期會強行結束
顯示卡全球降緊價
香港貴唔到去邊
最多去外國訂
地震警報系統現正啟動,
請勿負評干擾運作。
求救 小弟買左Gigabyte B660i同Samsung 980Pro 2TB
岩岩睇官網話塊板只係Support 980Pro到 1TB
https://download.gigabyte.com/FileList/Document/mb_m.2_support_intel_600.pdf?v=eb00c5fe8b8185507086a3832b5c66c0

有冇高手知道得定唔得?
唔得既話我仲可以換野
因為條M.2未開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞