[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
唔該曬你啊清 就照呢個list砌了
真 我都係諗住4月先去砌
4月會缺貨
2070super推唔推到2k 144hz玩3a中效?
4月個個拎住消費券去砌
唔升返你價當贏
你哋一個二個呢
屌 係喎咁都係過兩日去砌算
如果跟上面巴打條list,我會轉呢隻Gen4 M.2 SSD同埋火牛,你可以再參考下,個人睇法姐。

1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,599

1 x MSI PRO B660M-A DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,199

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
價錢:$1,299

1 x Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$870

1 x ASUS KO GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR (只限砌機)
價錢:$4,999

1 x Antec NeoECO Gold Modular Series NE650G M 650W 80 Plus Gold Fully Modular
價錢:$670

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $11,374
https://www.faroll.com/customize#MjM5MiwyODkxLDMzMDQsMzc3OCwzODE3LDQ0ODMsNDkxMCw0OTEx
2021年先出3070 Ti,
你2020年邊到搵4999
1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,599

1 x ASRock B660M-HDV DDR4 Micro-ATX
價錢:$770

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$999

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$899

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3070 Ti OC Edition 8GB GDDR6X (只限砌機)
價錢:$6,649

1 x Super Flower Leadex III Series 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$799

1 x SilverStone FARA H1M PRO ARGB Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$409

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,204
https://www.faroll.com/customize#MjczMywzMTk0LDM4NTQsNDEwMiw0NDMyLDQ5MTAsNDk5OA

比多條你參考
腦場文化,四月加價。
好 唔該曬 但我想問下如果出黃金跟住個list砌個價會唔會差好遠?
巴打 麻煩曬!

1. Budget想大約8000蚊左右
2. 電腦主要用途
打機 同埋睇戲上網, 打機唔需要直播或錄製遊戲影片
3. 個人需求
玩遊戲最低可接受中畫質, 最低可接受60fps (但係唔想一出新機果時就已經係,最好初初出果1, 2 年都可以玩到高畫質)
4. 預計會玩新遊戲,想起碼2-3年唔駛升級電腦硬件
想唔想超頻<<唔識
散熱需求如何<<無需求, 正常便可
使唔使靜過Dyson<<<唔洗
有冇特定嘅牌子信仰<<無
想唔想有華麗嘅RGB光效<<可有可無
5. 現在或將會使用mon的類型
將來會換MON

【CPU】中央處理器:【預設】INTEL CORE 第11代 i5-11400F 6核心12執行緒
【MOTHERBOARD】主機板:【預設】GIGABYTE B560M H M.ATX MOTHERBOARD
【RAM】記憶體:【預設】8GB (1x8GB) DDR4 3200MHz RAM
【DISPLAY CARD】顯示卡:【預設】GIGABYTE RTX3060 AORUS ELITE 12GB DISPLAY CARD [LHR]
【NVME】M.2固態硬碟:【預設】240GB NVME SSD (~2000MB/S讀取
【CASE】機箱:【預設】GTR E185 ATX CASE (可裝內置DVD ROM)
【CPU COOLER】CPU散熱器:【預設】原廠INTEL CPU COOLER
【POWER SUPPLY】電源:【預設】650W 80PLUS BRONZE POWER SUPPLY
【WINDOWS】正版WINDOWS授權:【預設】WINDOWS 10 OEM 家用中文版

上未來科技個網見到有依條LIST $8299
BUDGET 都OK既 但唔知RAM同SSD果D夠唔夠用

利申:我而加部notebook用左7年幾8年, 無upgrade過,玩LOL有時會跌到45FPS我都仲接受到
你不如拎呢萬一加5千燒肺卷到時砌,萬六可以砌好好多3080都出倒
黃金買唔到呢個價
一定平過黃金班老千
急用就磅水
缺貨
好耐無出SSP, 腦場唔知做緊咩價
唔該師兄
舖頭出得既list 通常都係伏/出死貨/專搵水魚笨
你忍得手忍到之後出齊10k再砌
基本上會回落得好緊要

甚至rtx 40系列已經出咗
睇錯3070
好撚貴3070ti面世個時
咁3070得唔得,定要上到3080
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞