[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
想問下咁多位師兄有冇 高度矮過39cm既箱推薦 最好35咁下啦
o11d mini
大部分slim matx
itx箱都得
最簡單就砌a4 itx箱
無視硬件需求剩係要個箱應該好多箱都得
邊間嚟
我唔識睇返d配置
Inter(R)Core(TM)i5-4460 CPU@3.2GHz
8GB Ram
HDD
C D drive 夾埋差唔多1TB
Sorry 大佬 我真係電腦白痴 火牛我打開個箱都唔係好識睇唔知仲有冇野漏
想麻煩巴打幫我睇睇可以點升

HDD
有咩分別架
想問機箱有冇35cm高 20cm闊
最好有usbc推介
4000 CL16 定 3600 CL14?
睇唔到你用緊咩HDD/SSD
搵 裝置管理員

4460都唔係差
如果買最新既顯示卡你部舊機都用唔晒

建議執二手料升級就算
SSD(如果未有)
8GB DDR3 ram
二手顯示卡最近跌價不過好多礦卡
1060 6GB 或以上
RX570 8GB 或以上

預$2500左右

換晒野就重裝windows
放棄舊HDD剩係擺相/片
唔該曬炒狗巴 刑老闆
個機箱係咪淨係得背一隻風扇?
如果想散熱換氣好D係前面加兩隻扇好定前面同頂加會好D?
其他野係咪都冇問題 除左卡比較缺要等之外(不過洗大左都要等出糧同柒婆科水先買機
開機十幾秒同一分鐘,開GAME十幾秒同幾十秒
LOADING 十幾廿秒同幾分鐘 既分別
準備砌部新機,預算10K以內,諗住打機都係1080P,我見外國youtuber好多都會話RX6600好過3050,我見兩張其實差唔多價,想問下大家意見
我自己都唔會揀ADATA,但係呢度D List係咁出ADATA RAM船Ram又會比人話垃圾唔知出邊隻好了
芝奇
基本上雜牌停產,大路得返芝奇、金士頓、威剛、海盜船
姐係我要換SSD
我開機都快
但見到桌面個下都要等佢run 一陣
但係load game 等成分幾兩分鐘 真係好耐
而家係用 M.2 SSD 放GAME 同OS, HDD 放相、片
好過ADATA囉叫做我自己就用船Ram,不過以後唔買Dominator系列,Case唔夠大的話冷排想裝頂既話,呢對Ram會頂風扇
多謝大J巴
我冇SSD
岩岩見到有巴打講SSD快好多 所以都換架啦
二手料價錢/效能同一手差得多唔多
如果一手都係3千幾4千 我可能會揀一手
火牛好似都係?
想問吓依條list有無問題?
1 x Intel® Core™ i7-12700F BOX
1 x MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX
1 x G.Skill Trident Z Neo Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600MHz C18 F4-3600C18D-16GTZN
1 x Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
1 x ASUS KO GeForce RTX™ 3070 V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR
1 x Antec NeoECO Gold Modular Series NE850G M 850W 80 Plus Gold Fully Modular
1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 CPU Cooler
想問下各位

一條500gb m.2做boot +1tb m.2做storage
一條2tb m.2搞掂哂

邊樣會好啲?
想買部notebook﹐求介推
筆直: 一皮嘢以下

用途: 打機(間中直播&錄製,) 剪片, 執相(間中), 睇片, 上網, 文書, 長時間用

個人需求:
玩中階game或者開game較中階畫質
由朝用到晚希望唔會過熱
上一部Desktop配置大概係i5 7200+GTX1060﹐至少想同呢個配置同level

上網睇過下啲款﹐MSI嘅Katana GF66 11UE價錢就啱﹐但唔知效能上及唔及i5 7200+GTX1060嘅desktop

求解答
我用緊前者
不過係1tb做boot,另一隻m.2同sata做storage
因為窮所以換新機都仲要用返舊ssd
其實我都諗過好似你咁,500gb m.2 boot + 1tb m.2 game storage+ 500gb sata doc/pic storage
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞