[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(302) 雜牌RAM停產啊

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
小弟電腦知識不足, 想請教下各位大佬. 我會用電腦開模擬器掛手遊, 基本一個月先熄一次機. 所以我應該將模擬器裝系SSD定HDD好? 裝SDD會晤會好快玩完
你好各位巴打小弟因部機太舊最近想換機,平時會用黎打機(飛行,軍事模擬器果類),唔超頻,想買64gb ram,budget大概18000,應該點砌好

另外小弟有兩個問題,
1.風冷定一體式水冷比較好,會唔會差別好大?
2.想問ddr5 ram洗唔洗刻意買?因為見佢新出,怕換左冇耐又要換,謝謝

都係個間
搭單想問
小妹imac 5k 2019 想自行upgrade ram

呢隻
岩唔岩裝?
目標先換兩條16gb 共32gb
有錢再加多兩條變64gb
定或者有無推介?
CPU
- Intel® Core™ i7-12700F 4.90 GHz 12Cores 20 Threads 25M LGA1700 $2659 SALES
主機板
- Asus Prime Z690-P D4 ATX $1899
顯示卡
- MSI GeForce RTX™ 3080 VENTUS 3X PLUS 10G OC LHR 【限購貨品】 $9199 SALES
RAM
- Kingston FURY Beast DDR4 3600MHz 64GB (2x32) CL18 KF436C18BBK2/64 $2499 SALES
SSD
- Samsung SSD 970 EVO Plus NVMe M.2 2TB $1890 SALES
$3280
機箱
- Fractal Design DEFINE 7 COMPACT ATX Case - Black Solid $860
光碟機
- ASUS 24x DVD Writer $140
散熱
- 【華碩限定砌機優惠】ASUS ROG Strix LC II 360 CPU cooler $799 SALES

服務:
上門收機服務 (30日) - $0
產品: $19945
砌機: $80
總額: $20025

咁樣配ok嗎?有冇野需要改?
煙佬同MSI 差成千幾蚊
3060ti 係咪咩版本差別都唔大
見巴打話giga唔好?會爆炸?
諗住單買自己裝 望過下youtube好似唔難 會唔會搞彎啲咩
6600xt貴msrp幾百
但3060ti 貴成3000 就黎一倍
而且可能一年半載都唔會落到msrp 150%以下既水平
3060ti得giga D價係正常小小
不過而家都好難買到
搵番imac專用ram啦imac鬼死咁揀飲擇食 好似海盜船有出
首先要update bios
建議最多上到5600X
3700X係多核但夾埋先同5600X平手

如果再上5800X可能要牛同板都換埋
4700咁上下?應該好難單買到呢個價
用non k u點解要配Z690呢?

有冇人換機有舊卡
想要
有張1050ti
有冇興趣?
有貨嘅 都要5500左右
小弟係電腦新手,請問各位巴打點解 gigabyte 既3050/3060 顯卡 會比其他牌子平幾百HKD,係咪因爲gigabyte d 產品有散熱問題
咩牌子
幾錢

Wow平左勁多
newegg 有 msi 3060ti 3 風扇 $5500 有找
想問條A2000壞左 想RMA去台灣
去郵局就咁用信封裝 幾十蚊既空郵掛號寄過去得唔得
giga
不如你講下你想幾錢收
想砌隻白色機 有咩箱推薦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞