[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
喵巴打
我試左common project喇
你落左單未?

巴打我都試完39碼同你一樣甩甩地
你轉買女裝咩size?

女裝38 幾fit

Ok 就去馬~

不過提一提男裝鞋身同女裝鞋身個code好似唔同的,唔知其他仲有冇唔同位
對過LC鞋身同網上D圖
男應該係1528 X(size) 0506
女應該係3701 X(size) 0506

喵巴我confirm架喇

ok冇問題呀我對啲字冇乜所謂 因為上腳我覺得冇乜分別

想問巴打你地啲鞋買鞋撐係用返原廠嘅定係用淘寶嗰啲就得?

除左Lasted Shoetree外,都係淘寶Cedar Green

第一次買皮鞋 唔係好識d terms google完都唔係好知分別
Lasted shoetree係最好 但佢同普通鞋撐比係木料唔同所以效果好啲?
咁巴打建議用邊隻好?

麻煩哂

除左Lasted Shoetree外,都係淘寶Cedar Green

第一次買皮鞋 唔係好識d terms google完都唔係好知分別
Lasted shoetree係最好 但佢同普通鞋撐比係木料唔同所以效果好啲?
咁巴打建議用邊隻好?

麻煩哂

Lasted係按對鞋鞋楦去整,會貼對鞋貼到有時幾難拔出來

一般RTW都未必有Lasted shoetree,所以用返淘寶野都夠曬
剛剛窮遊完東京, 相就無, 因為唔知幾時會重遊此地, 所以無意幫襯啲bespoke maker, 不過行過啲鋪頭同outlet, 如果有巴打有興趣可以留意下:

三井幕張outlet: 三井集團係東京outskirt不同地方開咗啲outlet park, 我去過多摩南大駅嗰個, 無咩呢個post有得著嘅嘢, 去另一個叫幕張嘅outlet park, 就多啲嘢買, nike outlet有一定數量嘅gyakusou, 即 nike x undercover嘅衫同褲, 雖然係上季, 但比香港outlet嗰啲平小小。 ships嘅outlet store有ships x southwick嘅light flannel jacket, 另外亦有啲italy廠做嘅unlined jacket, 原價 六至七萬yen, outlet價半價至七折, 仲可以退埋稅。其他日本製嘅自家牌都係三至四千一套two piece suit 都可以有交易, style就係偏italy嗰啲soft tailoring, feature如中至闊lapel, 3 roll 2 呢啲都有做到。碼數都算齊,行開可以睇下。

其他如regal嗰啲鞋如果唔介意啲料削小小, 一千尾都可以買到日本製嘅皮鞋。

正價鋪就無咩點留意, 最有印象係新宿站東南口隔離個flags嘅ships, 入面有啲ships自家牌嘅意大利製皮鞋, 啡色suede plain toe blucher, 個last係類似velasca個隻帶小小尖嘅圓頭plain toe, 二萬九日元,啲suede都係順滑嗰隻。 比多一萬yen可以買到handwelt條line, 工就不過不失, 但價錢搭夠。

如果可以比多小小budget嘅西裝, ships 佢地找ring jacket做嘅2 piece suit都係賣70000 日元, 雖然無得同ginza six間ring jacket meister嗰啲比, 但料同工都係對得住個價, 如果行開嗰頭可以入去望望。 行完仲可以行過隔離new woman間blue bottle嘆杯cold brew coffee扮下hipster.

愚昧一問, 點知係rj做?
同armoury果d係咪都有一段距離?

衫袖釘咗個牌label住 ring jacket for ships, armoury嗰啲rtw我未見過, 所以無從比較。
大家知唔知香港邊度有bluing agent賣?

咁巴打建議用邊隻好?

麻煩哂

Lasted係按對鞋鞋楦去整,會貼對鞋貼到有時幾難拔出來

一般RTW都未必有Lasted shoetree,所以用返淘寶野都夠曬

Oh I got it thanks bro!!! I'll get one from Tao bao then
巴打們 我想問下肥仔著唔著得吊帶?
會唔會好核突?
for Grad Din
我而家係 西班牙同埋嚟緊會去意大利,
記得好耐之前有睇過話嗰到啲手造皮鞋抵買,
奈何太多個post揾唔返。想問巴打有無介紹
我自己得一對clarks,中學畢業時買的,想買對返工/出街著。不值2000hkd樓下唔知有無
我自己得一對clarks,中學畢業時買的,想買對返工/出街著。不值2000hkd樓下唔知有無

Berwick 1707/ carmina/yanko
好似係

好似係

thx 巴打
而家是咪無得腸油?

好似係

thx 巴打
而家是咪無得腸油?

再平d Meermin
如果d衫褲有一排無著,係衣櫃拎番出黎有陣味,除咗拎去洗仲有冇解決方法

好似係

thx 巴打
而家是咪無得腸油?

再平d Meermin

Thx

好似係

thx 巴打
而家是咪無得腸油?

再平d Meermin

如果唔講價錢,Church's,Tricker's,Locke果d點睇?

好似係

thx 巴打
而家是咪無得腸油?

再平d Meermin

如果唔講價錢,Church's,Tricker's,Locke果d點睇?

三者做工用料依家計Trickers最好,不過風格唔同,Trickers偏Country

Church's講起都想放對Sahara Unlined Chukka

好似係

thx 巴打
而家是咪無得腸油?

再平d Meermin

唔講價錢實有人推你上bespoke
Loake 屬於入門級 trickers 會高一級 皮質都比loake 靚 但出名嘅last都係比較圓潤 同埋比較粗獷 睇你鐘唔鐘意
Church唔識 但同級仲有好多 eg Crockett and jones, Alfred Sargent, Cheaney, etc
各位巴打,想請教下,如果business suit造patch pocket會唔會好唔formal好奇怪?
因為真係好少見人咁做
巴打們 我想問下肥仔著唔著得吊帶?
會唔會好核突?
for Grad Din

如果你唔係著短褲bow tie都唔會話核突。不過grad din正正常常恤衫皮帶西褲皮鞋其實就最穩陣。
各位巴打,想請教下,如果business suit造patch pocket會唔會好唔formal好奇怪?
因為真係好少見人咁做

最好就唔好啦
Carmina想點

We apologise for this late notice but we can not proceed to your order. It appears that a technical problem occurred and allowed you to buy a pair out of stock.

To solve this inconvenience, we suggest:

- changing your order for a different style,
- being refunded
- launching the production of this model (bare in mind the manufacturing process will take 45 days of before shipping).
因為真係好少見人咁做

基本上Patch pocket = causal
因為真係好少見人咁做

最好就唔好啦

business suit做番低調就最好。番工野求穩雖然冇分加,但一定唔扣分先
因為真係好少見人咁做

最好就唔好啦

business suit做番低調就最好。番工野求穩雖然冇分加,但一定唔扣分先

明白
咁都係做番正常flap pocket算啦

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞