[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Shirt 衫除左zara,g2000 仲有冇差唔多價位選擇

playlord? 馬沙?
我對腳好細,平時著鞋著開38號 想問有無咩地方可以買到monk shoes? 唔介意著女裝,budget2k,求介紹

個人覺得如果買common projects的話都係買achiles個鞋型, 其他款又係意大利廠做的話, 其實有好多其他牌子可以揀, 不過如果論low toe box minimalist sneakers的話, 基上係得common projects, 除非你計埋gustin( 不過要等幾個月, 同啲差小小嘅用料).

Retro係指 Achilles Retro Low,toe box闊少少個隻

retro個toebox profile係比achiles高小小, 雖然好subtle, 但著上腳的話係會有所不同, 所以好睇個人偏愛。

咁要搵地方試,始終我最大問題係前面闊後面窄,依家著flyknit都頂曬尾指出去,先有咁考量achilles會否前面太窄

頂晒出去咁誇?有冇圖睇吓?

唔著襪好少少,著就真係頂

flyknit個鞋面有彈性都有如此情況, archiles未必啱你。 因為著上腳我可以作比較嘅係alden個leydon last.

Leydon試過7.5D Shell係snug fit,咁計會否有機?謝謝

個人覺得如果買common projects的話都係買achiles個鞋型, 其他款又係意大利廠做的話, 其實有好多其他牌子可以揀, 不過如果論low toe box minimalist sneakers的話, 基上係得common projects, 除非你計埋gustin( 不過要等幾個月, 同啲差小小嘅用料).

Retro係指 Achilles Retro Low,toe box闊少少個隻

retro個toebox profile係比achiles高小小, 雖然好subtle, 但著上腳的話係會有所不同, 所以好睇個人偏愛。

咁要搵地方試,始終我最大問題係前面闊後面窄,依家著flyknit都頂曬尾指出去,先有咁考量achilles會否前面太窄

flyknit個鞋面有彈性都有如此情況, archiles未必啱你。 因為著上腳我可以作比較嘅係alden個leydon last.

Leydon試過7.5D Shell係snug fit,咁計會否有機?謝謝

你有無試過著嗰對shell行一兩步? 但shell同suede都係會stretch, 但archiles嗰啲牛皮未必會咁forgiving, 所以我覺得機會可能會蚊啲, 但你可以去連卡佛或it試下不同size著上腳行一兩步睇下得唔得。

小毒物分享
Shirt 衫除左zara,g2000 仲有冇差唔多價位選擇

uniqlo, 貴啲可以襯sogo減價睇brooks brothers.
我對腳好細,平時著鞋著開38號 想問有無咩地方可以買到monk shoes? 唔介意著女裝,budget2k,求介紹

都係standard嘅答覆 meermin. 不過你可以google trickers outlet, 佢地有啲細碼 如 5or 5.5uk嘅鞋, 不過要兩千中或尾, 而且未必有monk strap.
係london outlet買左對church's, ~2.5k

你有無試過著嗰對shell行一兩步? 但shell同suede都係會stretch, 但archiles嗰啲牛皮未必會咁forgiving, 所以我覺得機會可能會蚊啲, 但你可以去連卡佛或it試下不同size著上腳行一兩步睇下得唔得。

有,幾緊但未到痛,當時T記 Vicky講係純按腳Size去搵尺寸;同埋Archilles係諗Suede版,因牛皮我反而麻麻。

想知係呢類Sneaker無arch support,通常幾耐到會倦?

呢兩日有空去中環LC試下先,謝謝
先兩日本來想mto對shell double monk 或u tip bluchers, 奈何無size. 得個睇字。

有,幾緊但未到痛,當時T記 Vicky講係純按腳Size去搵尺寸;同埋Archilles係諗Suede版,因牛皮我反而麻麻。

想知係呢類Sneaker無arch support,通常幾耐到會倦?

呢兩日有空去中環LC試下先,謝謝

我自己扁平足, 但今日著住行咗二萬步, 同著其他鞋差不多, 無話著住行一兩個鐘就有fatigue.

⋯ 其實我真係唔知邊間IT算大
記得舊年係Selfridges試過41甩甩地,前面有d緊,唔一定要Achilies的話,Retro同Court Low係咪好d?

真係「賺」咗出嚟喎⋯ 呢張相有著襪定冇著襪?

無著
US9會好點,但踭就甩

無著
US9會好點,但踭就甩

你呢對8.5?

無著
US9會好點,但踭就甩

你呢對8.5?

無著
US9會好點,但踭就甩

你呢對8.5?

咁flyknit唔著襪都ok嘅,但著得耐會臭
我想問下邊到維修皮鞋好手藝d架
對皮鞋新傷舊患加埋而家就黎死啦

醫無問題,只是值唔值啫。
個底已穿,要成個換。
面除D舊蠟,重新打過蠟,應該無乜野。

邊到整會好d,地鐵站入面個d都ok?
面個d皮好似索哂d雨水而家變哂色

師兄,買過對唔係仲好d?

我覺得醫返到晒藥費,不如買過第對,好好俾心機保養好過啦

有冇咩好介紹,below 2k budget
同埋有冇話點樣簡單保養下

standard答覆係meermin, 不過如果你去開韓國旅行可以留意一隻叫berwick 1707 嘅牌子。
保養其實無咩特別, 都係定期上下蠟, 著前著後擦下, 著完上shoe tree, 唔好連續幾日著死同一對鞋呢啲基本嘢, 對鞋就可以襟著。

同師兄講既一樣tree同上油唔少得,wax我建議密少少一星期一次。我自己就鍾意卒到對鞋照鏡嘅,不過個人喜好。一般兩個刷一盒Kiwi就肯定走唔甩。

另外除非師兄特別好鍾意pointy toe,如果唔係我會建議你下對鞋唔好買咁尖 有機會係你本身行路姿勢令到個鞋頭好易抹地 咁既高點保養都冇用

無著
US9會好點,但踭就甩

你呢對8.5?

咁flyknit唔著襪都ok嘅,但著得耐會臭

返到公司換曬拖鞋,無事的

醫無問題,只是值唔值啫。
個底已穿,要成個換。
面除D舊蠟,重新打過蠟,應該無乜野。

邊到整會好d,地鐵站入面個d都ok?
面個d皮好似索哂d雨水而家變哂色

師兄,買過對唔係仲好d?

我覺得醫返到晒藥費,不如買過第對,好好俾心機保養好過啦

有冇咩好介紹,below 2k budget
同埋有冇話點樣簡單保養下

standard答覆係meermin, 不過如果你去開韓國旅行可以留意一隻叫berwick 1707 嘅牌子。
保養其實無咩特別, 都係定期上下蠟, 著前著後擦下, 著完上shoe tree, 唔好連續幾日著死同一對鞋呢啲基本嘢, 對鞋就可以襟著。

同師兄講既一樣tree同上油唔少得,wax我建議密少少一星期一次。我自己就鍾意卒到對鞋照鏡嘅,不過個人喜好。一般兩個刷一盒Kiwi就肯定走唔甩。

另外除非師兄特別好鍾意pointy toe,如果唔係我會建議你下對鞋唔好買咁尖 有機會係你本身行路姿勢令到個鞋頭好易抹地 咁既高點保養都冇用

未必關尖事
有時候係買大左太長成日踢梯級
想問問墨綠色西裝褸+深藍色吊腳西褲
應該襯咩鞋咩色好(可以 casual啲)
買見工全黑西裝 邊到好d? 1000蚊左右

見咩工要全黑

1000。。uniqlo都未必得。
先兩日本來想mto對shell double monk 或u tip bluchers, 奈何無size. 得個睇字。

MTO點解會無size?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞