[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
各位巴打,想請教下,如果business suit造patch pocket會唔會好唔formal好奇怪?
因為真係好少見人咁做

通常patch pocket都係apply落sport jacket,比你襯odd trousers,如果需要著full matching suit,而又喺正常business setting的話,breast做welt pocket,hip做jetted 或flapped pocket就似乎恰當啲。
剛剛窮遊完東京, 相就無, 因為唔知幾時會重遊此地, 所以無意幫襯啲bespoke maker, 不過行過啲鋪頭同outlet, 如果有巴打有興趣可以留意下:

三井幕張outlet: 三井集團係東京outskirt不同地方開咗啲outlet park, 我去過多摩南大駅嗰個, 無咩呢個post有得著嘅嘢, 去另一個叫幕張嘅outlet park, 就多啲嘢買, nike outlet有一定數量嘅gyakusou, 即 nike x undercover嘅衫同褲, 雖然係上季, 但比香港outlet嗰啲平小小。 ships嘅outlet store有ships x southwick嘅light flannel jacket, 另外亦有啲italy廠做嘅unlined jacket, 原價 六至七萬yen, outlet價半價至七折, 仲可以退埋稅。其他日本製嘅自家牌都係三至四千一套two piece suit 都可以有交易, style就係偏italy嗰啲soft tailoring, feature如中至闊lapel, 3 roll 2 呢啲都有做到。碼數都算齊,行開可以睇下。

其他如regal嗰啲鞋如果唔介意啲料削小小, 一千尾都可以買到日本製嘅皮鞋。

正價鋪就無咩點留意, 最有印象係新宿站東南口隔離個flags嘅ships, 入面有啲ships自家牌嘅意大利製皮鞋, 啡色suede plain toe blucher, 個last係類似velasca個隻帶小小尖嘅圓頭plain toe, 二萬九日元,啲suede都係順滑嗰隻。 比多一萬yen可以買到handwelt條line, 工就不過不失, 但價錢搭夠。

如果可以比多小小budget嘅西裝, ships 佢地找ring jacket做嘅2 piece suit都係賣70000 日元, 雖然無得同ginza six間ring jacket meister嗰啲比, 但料同工都係對得住個價, 如果行開嗰頭可以入去望望。 行完仲可以行過隔離new woman間blue bottle嘆杯cold brew coffee扮下hipster.

日製皮鞋trading post 自家嗰啲都好似唔錯?

睇過大阪,神戶,同東京嘅trading post,佢哋啲鞋都唔錯,用料同做工都好扎實,絕對對得住個價。
Carmina想點

We apologise for this late notice but we can not proceed to your order. It appears that a technical problem occurred and allowed you to buy a pair out of stock.

To solve this inconvenience, we suggest:

- changing your order for a different style,
- being refunded
- launching the production of this model (bare in mind the manufacturing process will take 45 days of before shipping).

我唔記得你嗰對係outlet買定係正舖買,如果你等到而carmina又唔需要有upcharge,option 3都係可以值得考慮。
Carmina想點

We apologise for this late notice but we can not proceed to your order. It appears that a technical problem occurred and allowed you to buy a pair out of stock.

To solve this inconvenience, we suggest:

- changing your order for a different style,
- being refunded
- launching the production of this model (bare in mind the manufacturing process will take 45 days of before shipping).

我唔記得你嗰對係outlet買定係正舖買,如果你等到而carmina又唔需要有upcharge,option 3都係可以值得考慮。

要upcharge,純粹係叫做依家有190eur credit係carmina system內
剛剛窮遊完東京, 相就無, 因為唔知幾時會重遊此地, 所以無意幫襯啲bespoke maker, 不過行過啲鋪頭同outlet, 如果有巴打有興趣可以留意下:

三井幕張outlet: 三井集團係東京outskirt不同地方開咗啲outlet park, 我去過多摩南大駅嗰個, 無咩呢個post有得著嘅嘢, 去另一個叫幕張嘅outlet park, 就多啲嘢買, nike outlet有一定數量嘅gyakusou, 即 nike x undercover嘅衫同褲, 雖然係上季, 但比香港outlet嗰啲平小小。 ships嘅outlet store有ships x southwick嘅light flannel jacket, 另外亦有啲italy廠做嘅unlined jacket, 原價 六至七萬yen, outlet價半價至七折, 仲可以退埋稅。其他日本製嘅自家牌都係三至四千一套two piece suit 都可以有交易, style就係偏italy嗰啲soft tailoring, feature如中至闊lapel, 3 roll 2 呢啲都有做到。碼數都算齊,行開可以睇下。

其他如regal嗰啲鞋如果唔介意啲料削小小, 一千尾都可以買到日本製嘅皮鞋。

正價鋪就無咩點留意, 最有印象係新宿站東南口隔離個flags嘅ships, 入面有啲ships自家牌嘅意大利製皮鞋, 啡色suede plain toe blucher, 個last係類似velasca個隻帶小小尖嘅圓頭plain toe, 二萬九日元,啲suede都係順滑嗰隻。 比多一萬yen可以買到handwelt條line, 工就不過不失, 但價錢搭夠。

如果可以比多小小budget嘅西裝, ships 佢地找ring jacket做嘅2 piece suit都係賣70000 日元, 雖然無得同ginza six間ring jacket meister嗰啲比, 但料同工都係對得住個價, 如果行開嗰頭可以入去望望。 行完仲可以行過隔離new woman間blue bottle嘆杯cold brew coffee扮下hipster.

睇過大阪,神戶,同東京嘅trading post,佢哋啲鞋都唔錯,用料同做工都好扎實,絕對對得住個價。

上次去東京見到都覺得幾驚喜
因為呢度一直冇乜提起日本仔嘅rtw以為唔掂
但拎上手睇又好似唔錯 諗住下次去試下買對

上次去東京見到都覺得幾驚喜
因為呢度一直冇乜提起日本仔嘅rtw以為唔掂
但拎上手睇又好似唔錯 諗住下次去試下買對

三陽山長、宮城興業、Joe works一直都唔錯。係難買姐。
恤衫去邊到訂好
budget $500樓下
恤衫去邊到訂好

how about Seasons

依家百利d禮服(雖然大6做)都唔差

恤衫去邊到訂好

Peter Lee
恤衫去邊到訂好

Peter Lee

Massdrop 249 USD 有Carlos Santos Hand painted Double Monk...
點睇?

https://www.massdrop.com/buy/carlos-santos-monkstrap-shoes

對藍色真係丁到出血
我想問我下星期會番份正苦office intern
腦細話要着smart casual
咁我係咪去g2000買件恤衫 再加條chino就得?
洗唔洗打tie同chino去邊度買好有?

ps 第一次番office工 有咁多問題唔好意思
我想問我下星期會番份正苦office intern
腦細話要着smart casual
咁我係咪去g2000買件恤衫 再加條chino就得?
洗唔洗打tie同chino去邊度買好有?

ps 第一次番office工 有咁多問題唔好意思

香港啲老闆同你講Dress Code 真係浪費時間.

但係的確你買條Chinos + Dress shirt 返工9成係無問題嘅.
衫褲係邊到買你咪自己行轉G2000, Uniqlo, Zara, MS之類睇下邊間你啱身囉,
啱身最緊要, 其他咩都唔駛講.

至於打唔打TIE, 你有錢剩咪買定條囉, 無咪睇下屋企有無一條, 拎定返工. 見人地有打你咪打, 無打你咪收埋唔駛拎出黎.
恤衫去邊到訂好

Peter Lee

Massdrop 249 USD 有Carlos Santos Hand painted Double Monk...
點睇?

https://www.massdrop.com/buy/carlos-santos-monkstrap-shoes

對藍色真係丁到出血

carlos santos香港有得買同訂,都唔多點需要上massdrop買,但佢嗰對allen edmonds chukka我自己就覺得應該留意下。二千銀就可以買到對unlined chukka,襯raw denim,chino甚或灰色西褲都得,其實幾抵玩。

大陸做既野不嬲都唔差
係睇你俾咩工錢同搵咩工場
不過圖中呢件用黎做「唔錯」既例子
似乎有少少牽強wo
恤衫去邊到訂好

Peter Lee

點睇?

對藍色真係丁到出血

carlos santos香港有得買同訂,都唔多點需要上massdrop買,但佢嗰對allen edmonds chukka我自己就覺得應該留意下。二千銀就可以買到對unlined chukka,襯raw denim,chino甚或灰色西褲都得,其實幾抵玩。

AE同CS真係不敢恭維
恤衫去邊到訂好

Peter Lee

點睇?

對藍色真係丁到出血

AE同CS真係不敢恭維

堅係新手, 咁嘅價錢仲有咩高見...
恤衫去邊到訂好

Peter Lee

點睇?

對藍色真係丁到出血

最大問題都係根本唔知511/1 Last個sizing...
恤衫去邊到訂好

Peter Lee

點睇?

對藍色真係丁到出血

AE同CS真係不敢恭維

AE之前兩水Unlined Chukka QC都有點問題,呢水唔知咩情況。
恤衫去邊到訂好

Peter Lee

點睇?

對藍色真係丁到出血

AE同CS真係不敢恭維

AE之前兩水Unlined Chukka QC都有點問題,呢水唔知咩情況。

我買第一水嗰兩對唔見有咩問題。雖然無再追massdop個post,不過第一水嗰啲問題我記得嘅都係話條storm welt接邊位突咗出嚟,好老實,呢類現象reverse welt或storm welt比目皆是,就算你買對alden都會發生,所以我都無再追post話QC有咩問題。以我自己儲咗幾對alden嘅unlined chukka,對allen edmonds chukka係對得住個價嘅afforable alternative。

至於個last嘅sizing,massdrop、reddit、style forum相關嘅post都有廣泛講過對鞋係true to size,你著開nike trainer嘅size都唔會錯得去邊。

不過如果真係好追求品質的話,又唔想搏咪比多小小上alden囉,no harm no foul,不過而家一對alden unlined chukka都要四千咁解。至於恭唔恭維,則各花入各眼,因為講到尾,對鞋係著落你自己對腳襯你wardrobe入面嘅衫,著得舒適或順眼與否,係你自己先知,正如同一對鞋有人會J到出血,而另一人會嗤之以鼻,講到尾係個人喜好,請各位自行定奪。
上星期二係unionmade訂左對alden suede LWB,到左今日都冇收到shipping info
想問下是咪正常?
Send email冇人覆
本身想去t記買,但係佢要訂兩個幾月先有貨
上星期二係unionmade訂左對alden suede LWB,到左今日都冇收到shipping info
想問下是咪正常?
Send email冇人覆
本身想去t記買,但係佢要訂兩個幾月先有貨

Unionmade E+ 做緊sale, 佢地應該會好多單, 等多幾日先la..

大陸做既野不嬲都唔差
似乎有少少牽強wo

一兩千蚊來講,唔算好廿一

大陸做既野不嬲都唔差
似乎有少少牽強wo

一兩千蚊來講,都唔算好差啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞