[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想請教下大家嚟緊就嚟返正職,想整幾件seersucker shirt着下,係唔係一定要造?Ting有啲現成都有得買?因為都係貪佢夠通爽透氣,但唔知會唔會貴因為可能都係日日換放洗衣機洗
想問下你地襯皮鞋嘅窄牛係咩牌子 我睇襯個啲cutting都好怪同寬

窄牛

Pin Roll

皮鞋+窄腳=對鞋睇落龍舟咁

龍舟唔靚咩?
想問下你地襯皮鞋嘅窄牛係咩牌子 我睇襯個啲cutting都好怪同寬

窄牛

Pin Roll

摺兩摺咪得,使乜pin roll?

我唔知你窄牛係指幾窄,我自己最盡都係slim straight,leg opening多數15-16吋。你可以著對皮鞋去uniqlo,揀條skinny嘅嚟試襯下,再pin roll埋佢,就知出嚟嘅效果會係點
想請教下大家嚟緊就嚟返正職,想整幾件seersucker shirt着下,係唔係一定要造?Ting有啲現成都有得買?因為都係貪佢夠通爽透氣,但唔知會唔會貴因為可能都係日日換放洗衣機洗

正職著seersucker shirt?

窄牛

Pin Roll

摺兩摺咪得,使乜pin roll?

我唔知你窄牛係指幾窄,我自己最盡都係slim straight,leg opening多數15-16吋。你可以著對皮鞋去uniqlo,揀條skinny嘅嚟試襯下,再pin roll埋佢,就知出嚟嘅效果會係點

佢話想窄呀嘛

窄牛

Pin Roll

皮鞋+窄腳=對鞋睇落龍舟咁

龍舟唔靚咩?

你鐘意啦

雖然呢個Post 好Formal,
但係香港有幾多人睇呀, 唔係返中環Office/Law firm其他真係WFC....

但係香港有幾多人睇呀, 唔係返中環Office/Law firm其他真係WFC....

(p.s. 我日日著Chinos + Button Down 都比條衣不稱身Full Suit黑西裝友話我日日著西裝著到咁行做咩, 都唔知佢做Mud 9)

呢個post邊忽Formal

要睇公司同跟嗰條team嘅文化,我見過有老闆自己日日恤衫西褲返工,但就逼下屬一定要打tie + full suit(佢唔需要見客);亦都有見過lawyer阿頭(非law firm)一唔使見人就波鞋牛仔褲返工。
一句講曬 睇場合同對手著衫
淨係銀行工都大把field 唔同dress code
番call center 成班呀叔呀姐
個個都係polo shirt t shirt 咁你最多都只會著恤 唔會full suit

back office例如credit team
就有時full suit 有時shirt and pants

sales 成日見客 9成full suit

所以你話咩正職我真係唔知你指咩
自己睇番公司dress code要咩野

見到有人話呢個post formal真係笑出聲
都唔知幾耐冇見過一張full business suit既相出現
呢個Full strap唔錯

Yanko?

Yanko?

Yanko
想問下各位巴絲,
皮帶彎既原因係西褲做得唔夠貼
定係做得太貼?
因為幾條皮帶都彎左

利申:本身patpat大
想問下各位巴絲,
皮帶彎既原因係西褲做得唔夠貼
定係做得太貼?
因為幾條皮帶都彎左

利申:本身patpat大

本身工作長期坐係到,唔該各巴絲
左右腳唔同形狀真係好難買loafer

(p.s. 我日日著Chinos + Button Down 都比條衣不稱身Full Suit黑西裝友話我日日著西裝著到咁行做咩, 都唔知佢做Mud 9)

其實我就係見過同Team啲人都冇乜特別講究,所以先上黎問下大家既,如果本身做果到要formal我都唔會問啦

所以希望師兄們可以指點下
新手一問,想問下平時大家做西褲會做pleat or no pleat?
其實pleat有咩好處?
新手一問,想問下平時大家做西褲會做pleat or no pleat?

大脾多d位

大脾多d位

其實唔止咁少野。

簡單講就係一黎方便活動,坐低蹲低pleats拉開就舒服好多,企番起身時又會收埋唔會搞到大脾大大舊。

另一方面如果做高腰褲,無pleats會令褲襠同腰頭睇落好長,就好似女人高腰褲咁一睇就知係特登拉高腰頭,會好核突。但如果加左pleats成條褲會比例就會拉番勻balance番。

所以你見通常男裝中腰高腰西褲都有pleats,低腰就多數無pleats,因為低腰加pleats睇落會腳短。

有好多野加定唔加除左功能性,好多時都會牽涉到比例上既balance,唔係三言兩語講得清的。

大脾多d位

其實唔止咁少野。

簡單講就係一黎方便活動,坐低蹲低pleats拉開就舒服好多,企番起身時又會收埋唔會搞到大脾大大舊。

另一方面如果做高腰褲,無pleats會令褲襠同腰頭睇落好長,就好似女人高腰褲咁一睇就知係特登拉高腰頭,會好核突。但如果加左pleats成條褲會比例就會拉番勻balance番。

所以你見通常男裝中腰高腰西褲都有pleats,低腰就多數無pleats,因為低腰加pleats睇落會腳短。

有好多野加定唔加除左功能性,好多時都會牽涉到比例上既balance,唔係三言兩語講得清的。

多謝麻甩兄詳細講解
獲益良多 唯有睇多d學下野
煩膠咁問多句
平時著西褲硬係後面成日會跌低左d,搞到後面唔夠直同埋好似好累贅咁,有咩方法解決?
有冇人order 過carlos santos patina service, 佢個burgundy 同blue 好似幾正
幫朋友問 想係英國買briefcase有咩牌子推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞