[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
香港邊間鋪頭有造Chino?
上網只係睇到cuffs有

係裁縫舖都應該有㗎喎。

thx得閒上去白衝下先
係ig 見到呢個鬼佬戴bandana 好型
有冇巴打有推介邊度多bandana?
上網搵嘅多數都係女裝
同埋budget唔多 預400樓下

今日行過入左兩對,成日不自覺咁夏天買冬天款冬天買夏天款
有冇人上網店買西裝或者dress shirt?風險高唔高?我指岩唔岩身,手工好唔好,料是否ok?
有冇人上網店買西裝或者dress shirt?風險高唔高?我指岩唔岩身,手工好唔好,料是否ok?

Fit唔fit就唔敢講
但料同手工,睇你俾幾錢既姐
有無乜野輕身背囊推介?
配恤衫西褲番工look

放工free番對打出手黎好重要

Carmina longwing? A記有?
定唔係香港

你意思係上網買rtw定係比measurement訂做呢? 不過無論如何, 都係睇你幫襯邊間, 同你自己知唔知自己咩size.

定唔係香港

定係t記減價嘅戰利品?
有無乜野輕身背囊推介?
配恤衫西褲番工look

放工free番對打出手黎好重要

如果有型係大前提,我建議考慮返男裝真皮handbag,西裝同背囊好似水溝油咁

你意思係上網買rtw定係比measurement訂做呢? 不過無論如何, 都係睇你幫襯邊間, 同你自己知唔知自己咩size.

呢間用merino wool,勁鐘意呢種料

https://www.indochino.com/

定唔係香港

定係t記減價嘅戰利品?

對LHS應該係T記Last Pair US9個對,抵到爛
兩對都T記減價
Loafer個價係買完唔識襯拎黎擺都抵

呢間用merino wool,勁鐘意呢種料

https://www.indochino.com/

Merino wool...
你個用料範圍都好巨大下wo
想買個casual出街用,有冇咩牌子推介?
想要canvas料,holdall款

定唔係香港

定係t記減價嘅戰利品?

對LHS應該係T記Last Pair US9個對,抵到爛

T 記有賣carmina?

睇落唔似carmina, 因為carmina啲鞋如longwing同loafer都係偏尖。
之前嗰頁有討論提到suede應該點擦, 有興趣嘅巴打可以睇下trickers剛剛出嘅呢個instagram post, 應該可以有啲掌握:
https://www.instagram.com/p/BWCvt5ZHgjO/

Mismo同Filson?

我唔知你所講嗰種holdall係咪要大到好似啲weekender嗰種holdall, 最大路就當然係用filson, 但可以留意下nanamica有無做減價, 佢地隻rolled top canvas briefcase或tote bag都幾啱casual出街用, 連卡佛啱啱減價賣千六至千七, 我係東京附近outlet就萬三日元執到一個。 如果想平小小我就會睇有隻叫bag n noun嘅牌子, 雖然唔可以話係最平最平, 但勝在個袋四四正正, 又唔會太老套咁。
點睇RM williams 既Chelsea boots 好似同C&J差唔多價錢咁

Filson 我都幾鍾意個款但係太大

我唔知你所講嗰種holdall係咪要大到好似啲weekender嗰種holdall, 最大路就當然係用filson, 但可以留意下nanamica有無做減價, 佢地隻rolled top canvas briefcase或tote bag都幾啱casual出街用, 連卡佛啱啱減價賣千六至千七, 我係東京附近outlet就萬三日元執到一個。 如果想平小小我就會睇有隻叫bag n noun嘅牌子, 雖然唔可以話係最平最平, 但勝在個袋四四正正, 又唔會太老套咁。

google下先

hold-all 唔大點hold-all

hold-all 唔大點hold-all

你又岩 但係矮撚揹大袋驚怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞