[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
落雨著乜鞋最好?
膠底同storm welt外,乜皮同款好呢?

諗起蛋爺對JL水鞋

你指呢對?
咁日日落雨都唔可以日日著㗎
落雨著乜鞋最好?

蛋爺,你對Wellington boots有無著過?

有,不過我小腿太厚肉,除出來時好困難
而且水靴襯西裝始終有點怪
落雨著乜鞋最好?

諗起蛋爺對JL水鞋

近期都想入依對做水鞋

落雨著乜鞋最好?

今日我都著boots做水鞋
但行幾步個筒就會long起左褲腳
蛋爺冇呢個問題?

我無此問題
水鞋路過
落雨著乜鞋最好?

蛋爺冇呢個問題?

係咪條褲太窄?
定靴筒個手抽位頂住?
其實馬莎d皮鞋大家覺得襟唔襟著,著幾就要換
落雨著乜鞋最好?

蛋爺冇呢個問題?

係咪條褲太窄?
定靴筒個手抽位頂住?

Pull tab 真係好麻煩
買左兩個袋
但仲未買皮鞋呀
睇完herring、barker、cheaney
唔知點揀好
巴打有咩建議
袋就買左paul smith

諗住買咩款啊

Budget預1000-3000到
款想要oxford / derbies
plain toes / pointed
straight tips / wing tips 都可以

顏色要黑/啡/藍都OK (雖然唔知點襯藍色 )

巴打覺得呢D款點
http://www.herringshoes.co.uk/barker/powell_two-tone-derby-shoe/navy-calf-and-navy-hi-shine

http://www.herringshoes.co.uk/barker/fordgate_derby-shoe/brandy-polished

http://www.herringshoes.co.uk/barker/jensen_brogue/cherry-calf-brown-welt

仲有冇咩野brand好D??
都唔一定係呢個網訂?有冇D更好既網?

麻煩各位巴打教下小弟

仲有一個網叫pediwear
我覺得頭兩對有d bold 冇咁泛用同易襯
Hi shine鞋未買過 唔知保護打理方面易唔易

pediwear好啲定herring好啲?
我主要用黎番工既,番工都係單對單咁對客多
聚會都比較少
咁樣識啲款好啲?

Pediwear CS 麻麻哋...
相反herring 幾好

個人經驗 有次幫Pediwear 買Tricker's
佢會主動email我話因為無貨 要遲啲先dispatch到
再問我 因為件貨有啲瑕疵 想退錢定減200$
我覺得都算唔錯啦

我果次買 carmina
ship 到過嚟發現俾人試過
仲要鞋面已經鄒晒
同佢email完一輪先退到... 仲要扣我運費
落雨著乜鞋最好?

蛋爺冇呢個問題?

係咪條褲太窄?
定靴筒個手抽位頂住?

Pull tab 真係好麻煩

剪左佢

女朋友話今季唔可以再買嘢
BTW各位有冇咩防水噴霧推薦
落雨著乜鞋最好?

我就係想請教你點襯。感覺上襯窄牛/chino會好啲,襯西裝要加件長raincoat先好少少

巴打 淘寶西褲有冇好介紹
人在上海帶唔夠褲出門
燙衫燙到好累
燙衫燙到好累

請個菲傭/拎去洗衣店比人夾/ 造wrinkle free料
燙衫燙到好累

燙衫係一種享受
燙衫燙到好累

燙衫係一種享受

唔係囉
燙衫燙到好累

燙衫係一種享受

唔係囉

人既問題
想請教下預300-400 一件恤衫係咪應該去華達 或者 Jantzen?
有冇細腳撚想收cedar green鞋撐39號? 買細咗要再買過 $50蚊對

新鞋落地
燙衫燙到好累

請個菲傭/拎去洗衣店比人夾/ 造wrinkle free料

完全搵唔到wrinkle free 靚料
十間有十間都係得poly+cotton
點買得落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞