[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

去大IT試完之後抄低個碼,再LIVE CHAT 佢地叫佢地confirm應該無事

⋯ 其實我真係唔知邊間IT算大
記得舊年係Selfridges試過41甩甩地,前面有d緊,唔一定要Achilies的話,Retro同Court Low係咪好d?

個人覺得如果買common projects的話都係買achiles個鞋型, 其他款又係意大利廠做的話, 其實有好多其他牌子可以揀, 不過如果論low toe box minimalist sneakers的話, 基上係得common projects, 除非你計埋gustin( 不過要等幾個月, 同啲差小小嘅用料).

Retro係指 Achilles Retro Low,toe box闊少少個隻

retro個toebox profile係比achiles高小小, 雖然好subtle, 但著上腳的話係會有所不同, 所以好睇個人偏愛。

咁要搵地方試,始終我最大問題係前面闊後面窄,依家著flyknit都頂曬尾指出去,先有咁考量achilles會否前面太窄

頂晒出去咁誇?有冇圖睇吓?

唔著襪好少少,著就真係頂

Fukaya鎮樓!
利申:Sample黎

影product咪用f/1.8啦

影個chisel呀

淺到個tip都對唔中啦

都無人要對個tip
Fukaya個招牌係chisel中間標起果野囉
影在好多張不過佢話最好唔好擺咁多上網
所以揀左露最少野果張

返正題,貓個隻chisel係側邊睇好razor sharp,整個鞋型都修,加埋唔少特別的細節同Broguing… 以我平時著就唔太合用,所以去左佢師傅Ugolini度

其實佢唔鐘意人地提,佢自己亦唔鐘意提佢響Roberto度做過野。

而且佢同Koji/Qnai有樣野唔同,Koji同Qnai有時你都仲會見到Roberto既影響係入面,尤其是做方頭既時候兩邊既處理手法,Koji好積極咁希望響design度做分野,極低既Cuban heel、長帶double monk、手打的唐草銀扣等等。

Qnai自己自從唔再幫Koji做代工,自己亦開發左marble紋patina既beveled waist、鞋底大型曲線(無錯呢兩樣野俾Meccariello照抄左,所以佢有一期屌到M記反艇,M記仲抄左好多人,例如Tony同Daniel諗出黎但後尾因耐用性放棄左既seamless wholecut Chelsea、奧山改良左既蝴蝶medallion之類,基本上做鞋既人無得幾多個鐘意佢

佢地兩個雖然已經可叫名家,但響做last既形狀方面始終脫離唔到Ugolini 影響,而做last亦係ugolini最勁既地方(compare to 佢個好粗既making),所以佢地兩個選擇響做工、細節、設計上落功夫,理由亦顯而易見。

但係!

Fukaya係完全好似無受過U記影響咁,條友真係一個藝術家型黎,無論鞋面做工(可以話世界首屈一指既upper making)、鞋底走線(標準日本水平)、鞋面設計(癲佬一個)定welting 技術(乜shape都welt到,呢個唔到你唔服)、做last既審美傾向(長、窄、尖、銳),都同U記完完全全兩種路線黎,唔特別提淨睇兩人做既野,係完全唔會諗到兩人有關係。

我諗呢個好有可能就係佢唔承認Ugolini係佢maestro既原因,因為Roberto對佢既影響,從作品上睇係微乎其微既,而通常認老師、師傅,都會係認影響自己最深果個。

不過算啦,打咁多字我諗都係無人睇

Fukaya鎮樓!
利申:Sample黎

影個chisel呀

淺到個tip都對唔中啦

都無人要對個tip
所以揀左露最少野果張

返正題,貓個隻chisel係側邊睇好razor sharp,整個鞋型都修,加埋唔少特別的細節同Broguing… 以我平時著就唔太合用,所以去左佢師傅Ugolini度

其實佢唔鐘意人地提,佢自己亦唔鐘意提佢響Roberto度做過野。

而且佢同Koji/Qnai有樣野唔同,Koji同Qnai有時你都仲會見到Roberto既影響係入面,尤其是做方頭既時候兩邊既處理手法,Koji好積極咁希望響design度做分野,極低既Cuban heel、長帶double monk、手打的唐草銀扣等等。

Qnai自己自從唔再幫Koji做代工,自己亦開發左marble紋patina既beveled waist、鞋底大型曲線(無錯呢兩樣野俾Meccariello照抄左,所以佢有一期屌到M記反艇,M記仲抄左好多人,例如Tony同Daniel諗出黎但後尾因耐用性放棄左既seamless wholecut Chelsea、奧山改良左既蝴蝶medallion之類,基本上做鞋既人無得幾多個鐘意佢

佢地兩個雖然已經可叫名家,但響做last既形狀方面始終脫離唔到Ugolini 影響,而做last亦係ugolini最勁既地方(compare to 佢個好粗既making),所以佢地兩個選擇響做工、細節、設計上落功夫,理由亦顯而易見。

但係!

Fukaya係完全好似無受過U記影響咁,條友真係一個藝術家型黎,無論鞋面做工(可以話世界首屈一指既upper making)、鞋底走線(標準日本水平)、鞋面設計(癲佬一個)定welting 技術(乜shape都welt到,呢個唔到你唔服)、做last既審美傾向(長、窄、尖、銳),都同U記完完全全兩種路線黎,唔特別提淨睇兩人做既野,係完全唔會諗到兩人有關係。

我諗呢個好有可能就係佢唔承認Ugolini係佢maestro既原因,因為Roberto對佢既影響,從作品上睇係微乎其微既,而通常認老師、師傅,都會係認影響自己最深果個。

的確完全風格唔同左,更多係似日本人做藝術的做法

影個chisel呀

淺到個tip都對唔中啦

都無人要對個tip
所以揀左露最少野果張

但係!

講癲,佢同Noriyuki Misawa真係日本鞋界兩大癲佬

影個chisel呀

淺到個tip都對唔中啦

都無人要對個tip
所以揀左露最少野果張

但係!

講癲,佢同Noriyuki Misawa真係日本鞋界兩大癲佬

咁三澤則行寫明係 芸術という視点から靴の造形美を追求,以藝術之視點去追求鞋的造形美學…

貓未有挑明,不過都有展覽咁:
Art exhibition of Hidetaka fukaya at GYRE Tokyo.7/4-7/30

另外貓既介紹:
http://shoegazing.se/english/2016/07/06/report-il-micio-hidetaka-fukaya/
我想問下邊到維修皮鞋好手藝d架
對皮鞋新傷舊患加埋而家就黎死啦

醫無問題,只是值唔值啫。
個底已穿,要成個換。
面除D舊蠟,重新打過蠟,應該無乜野。

個底已穿,要成個換。

邊到整會好d,地鐵站入面個d都ok?
面個d皮好似索哂d雨水而家變哂色

個底已穿,要成個換。

師兄,買過對唔係仲好d?

個底已穿,要成個換。

買過吧吧
D皮都踢到見晒肉
有無巴打試過gary n joe

個底已穿,要成個換。

你拎去有得補都可以幫你restore.
新手,對西裝冇研究
想問吓龍將 祥興嗰啲西裝會唔會個款比較老土?定係都啱後生仔着?

個底已穿,要成個換。

我覺得醫返到晒藥費,不如買過第對,好好俾心機保養好過啦
新手,對西裝冇研究
想問吓龍將 祥興嗰啲西裝會唔會個款比較老土?定係都啱後生仔着?

後生仔搵其他啦。大概預幾多筆直?
新手,對西裝冇研究

二千蚊內有冇介紹?
新手,對西裝冇研究

二千蚊內有冇介紹?

G2K

個底已穿,要成個換。

有冇咩好介紹,below 2k budget
同埋有冇話點樣簡單保養下
新手,對西裝冇研究

二千蚊內有冇介紹?

G2K

Zara
新手,對西裝冇研究

我都係新手 對西裝冇研究 係祥興買左套
祥興係平 但係覺得有少少伏 唔係著得好舒服 款好似幾老土
黎緊想做多套 搵緊其他options

個底已穿,要成個換。

有冇咩好介紹,below 2k budget
同埋有冇話點樣簡單保養下

standard答覆係meermin, 不過如果你去開韓國旅行可以留意一隻叫berwick 1707 嘅牌子。
保養其實無咩特別, 都係定期上下蠟, 著前著後擦下, 著完上shoe tree, 唔好連續幾日著死同一對鞋呢啲基本嘢, 對鞋就可以襟著。

去大IT試完之後抄低個碼,再LIVE CHAT 佢地叫佢地confirm應該無事

⋯ 其實我真係唔知邊間IT算大
記得舊年係Selfridges試過41甩甩地,前面有d緊,唔一定要Achilies的話,Retro同Court Low係咪好d?

個人覺得如果買common projects的話都係買achiles個鞋型, 其他款又係意大利廠做的話, 其實有好多其他牌子可以揀, 不過如果論low toe box minimalist sneakers的話, 基上係得common projects, 除非你計埋gustin( 不過要等幾個月, 同啲差小小嘅用料).

Retro係指 Achilles Retro Low,toe box闊少少個隻

retro個toebox profile係比achiles高小小, 雖然好subtle, 但著上腳的話係會有所不同, 所以好睇個人偏愛。

咁要搵地方試,始終我最大問題係前面闊後面窄,依家著flyknit都頂曬尾指出去,先有咁考量achilles會否前面太窄

頂晒出去咁誇?有冇圖睇吓?

唔著襪好少少,著就真係頂

flyknit個鞋面有彈性都有如此情況, archiles未必啱你。 因為著上腳我可以作比較嘅係alden個leydon last.
Shirt 衫除左zara,g2000 仲有冇差唔多價位選擇
新手,對西裝冇研究

二千蚊內有冇介紹?

G2K

Zara

唔該巴打 得閒去zara睇吓先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞