[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
幫朋友問 想係英國買briefcase有咩牌子推介?

Maxwell Scott ?
冇多餘布,師父可唔可以將french cuff sleeves 變成扣鈕sleeves??
新手一問,想問下平時大家做西褲會做pleat or no pleat?
其實pleat有咩好處?

大脾多d位

其實唔止咁少野。

簡單講就係一黎方便活動,坐低蹲低pleats拉開就舒服好多,企番起身時又會收埋唔會搞到大脾大大舊。

另一方面如果做高腰褲,無pleats會令褲襠同腰頭睇落好長,就好似女人高腰褲咁一睇就知係特登拉高腰頭,會好核突。但如果加左pleats成條褲會比例就會拉番勻balance番。

所以你見通常男裝中腰高腰西褲都有pleats,低腰就多數無pleats,因為低腰加pleats睇落會腳短。

有好多野加定唔加除左功能性,好多時都會牽涉到比例上既balance,唔係三言兩語講得清的。

多謝麻甩兄詳細講解
獲益良多 唯有睇多d學下野
煩膠咁問多句
平時著西褲硬係後面成日會跌低左d,搞到後面唔夠直同埋好似好累贅咁,有咩方法解決?

站姿 or cutting 問題
新手一問,想問下平時大家做西褲會做pleat or no pleat?

大脾多d位

其實唔止咁少野。

簡單講就係一黎方便活動,坐低蹲低pleats拉開就舒服好多,企番起身時又會收埋唔會搞到大脾大大舊。

另一方面如果做高腰褲,無pleats會令褲襠同腰頭睇落好長,就好似女人高腰褲咁一睇就知係特登拉高腰頭,會好核突。但如果加左pleats成條褲會比例就會拉番勻balance番。

所以你見通常男裝中腰高腰西褲都有pleats,低腰就多數無pleats,因為低腰加pleats睇落會腳短。

有好多野加定唔加除左功能性,好多時都會牽涉到比例上既balance,唔係三言兩語講得清的。

多謝麻甩兄詳細講解
煩膠咁問多句
平時著西褲硬係後面成日會跌低左d,搞到後面唔夠直同埋好似好累贅咁,有咩方法解決?

用吊帶
幫朋友問 想係英國買briefcase有咩牌子推介?

Maxwell Scott ?

感覺好粗獷 有冇斯文少少既

大脾多d位

其實唔止咁少野。

多謝麻甩兄詳細講解
煩膠咁問多句

用吊帶

番工會比人笑
前幾日落雨著對meermin, 鞋面有小小濕左, 吸左d 水, 而家有dd凹凸, 請問點處理好?
Btw,liverano下星期去a記有trunk show
50k for 2pcs suit
有冇師兄做過?
有冇師兄做過?

你想去咩?
前幾日落雨著對meermin, 鞋面有小小濕左, 吸左d 水, 而家有dd凹凸, 請問點處理好?

擺佢幾日先算
有冇師兄做過?

你想去咩?

梗係唔係啦 太貴鳥,八卦下姐
想問cotton/linen suit條褲大約著幾多次就要洗
同埋自己手洗係咪ok (自己試過燙得番條骨)
想問cotton/linen suit條褲大約著幾多次就要洗

單褲👌🏻suit最好唔好
洗左多少會有fading
一陣同件衫唔同色就好笑

一陣同件衫唔同色就好笑

已經流汗流到掉左入洗衣機

一陣同件衫唔同色就好笑

我流完汗條褲索左好難忍住唔洗

一陣同件衫唔同色就好笑

咁你最好咪做cotton suit

一陣同件衫唔同色就好笑

咁你最好咪做cotton suit

洗埋今次就知縮水縮幾多
尋日熱到流到後腰帶濕曬
CWB Hackney 有無ching 有做過
幾錢左右?
有咩comments
請問你地dress shirt入面著唔著undershirt?我個人都幾多汗,著左熱,唔著又冇野索汗,件dress shirt有汗就好快變黃收皮,都幾頭痛

請問你地dress shirt入面著唔著undershirt?我個人都幾多汗,著左熱,唔著又冇野索汗,件dress shirt有汗就好快變黃收皮,都幾頭痛

其實睇你件衫用咩料,如果件恤衫係oxford cotton的話你大汗著咩底衫都無咩用,因為如果你著cotton 底衫又會噏住,著airism嗰類有moisture wicking料,其實件面衫又會索晒。我自己嘅經驗係如果著airism打底,面頭著件呢類open weave嘅cotton jersey 料,散汗會好小小。

有對彩色硬皮皮鞋 類似圖咁樣嘅
有咩Dubbin牌子可以保護到隻皮個顏色?
到此一遊
造咗人生第一套
不過女裝好似好少選擇
到此一遊

有無入去整番套留念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞