[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
[quote]有時我都有D感慨,見舊登好,連登好,不時都有CHING兄見到麻甩et al. D好野,想問有無D一兩K好介紹。
但需知麻甩雖號稱窮L一名,但D衫基本上無一萬都幾千,要去到嗰D級數,就要比番咁上下價錢,又要平,又要好,呢個世界邊有咁著數?
大家可唔可以現實D?
又要馬兒好,又要馬兒不吃草,去邊度搵呀?

其實我見好多巴打都講到口臭
成日覺得一定要去訂造 但又要問千零二千
我想知班人睇完到底有冇去g2000同m&s試過
G2000既slim fit 基本上好多瘦既都著到 不過你要去搵size 42
再唔夠去m&s有埋extra slim fit
仲包埋改衫
要玩款既可以去playlord / zara
好多成衣都跟左潮流改翻修啲同冇咁老積
點解唔去望下 著上身先上黎問
一陣介紹左你去間西裝店 整完先知唔啱心水
布料又未必好過成衣店
點解唔一開始去成衣到試真啲 摸下布
諗清楚自己想要乜

多得fb ig狂賣廣告果班"bespoke" "tailor"唔少,阿豬阿狗都自認"bespoke" "訂造",又成日吹訂造抵乜乜物物,咪搞到班新仔誤以為真係under 6k就有靚野囉。

一千蚊都敢叫bespoke,3000蚊又敢叫bespoke。用個腦諗下啦,邊有可能。仲有班鋪頭強調d用料乜乜物物,大佬呀,同一條石班俾個米記有星既廚整同大排檔整都唔同味啦!

下下諗住要蔗渣價錢食燒鵝,不如諗下點搵錢好過。呢個世界邊有咁著數[/quote]

香港精神就係蔗渣價錢食燒鵝麻
同外國比,整衫價錢都係蔗渣價錢食燒鵝

價錢黎講係
但有d野就算最top既hk tailor都做唔足
袖洞位、領位、大身落樸既方式等等
莫講話意大利野,就算英式,
香港最top既tailor都最多做到SR 8成
哪怕SR有堆鋪已經係outsource去印度
但真正勁果幾間依然有佢價值響度

但To be fair,老一輩香港裁縫
不過5成價錢拎8成質素,都夠晒俾面架喇
新出現果堆廉價"tailor"既出品
認真係無眼睇

想請教下SR其邊幾間先係勁?
係fb成日見到有廣告1000蚊到做到套會唔會好伏?

我見過一間用C朗張相做招來既"所謂"裁縫店,話$999可以做到C朗身上面嗰套

早排歐國盃 Cerruti 1881 Sponsor 西裝俾葡萄牙,然後我留言問$999做到Cerruti?個留言秒速俾佢Del撚左兼Block鳩埋我

Carlos Tailor 屌你老母 你啲塑膠西裝扣到鈕未呀

即刻上去望望,初頭嚇一跳,然後得啖笑 d細路著到個個以為自己韓星

條片個Shoulder Pad訓上去應該都幾有手感
https://www.facebook.com/266230307060714/videos/438089629874780/

厚實而溫暖嘅膊頭

我見過一間用C朗張相做招來既"所謂"裁縫店,話$999可以做到C朗身上面嗰套

早排歐國盃 Cerruti 1881 Sponsor 西裝俾葡萄牙,然後我留言問$999做到Cerruti?個留言秒速俾佢Del撚左兼Block鳩埋我

Carlos Tailor 屌你老母 你啲塑膠西裝扣到鈕未呀

即刻上去望望,初頭嚇一跳,然後得啖笑 d細路著到個個以為自己韓星

呢類鋪頭成日呃d後生話韓版西裝,但睇下d韓劇有番咁上下budget既,主角都著luxury/designer brand西裝,真係睇唔出有邊忽似佢地d窄lapel短身唔過蘿柚西裝

Fb個啲笑下算

間野用自己啲成品同網上啲鬼佬圖做對比,完全唔撚Match真係人唔笑狗都吠

呢類鋪頭成日呃d後生話韓版西裝,但睇下d韓劇有番咁上下budget既,主角都著luxury/designer brand西裝,真係睇唔出有邊忽似佢地d窄lapel短身唔過蘿柚西裝

Fb個啲笑下算

間野用自己啲成品同網上啲鬼佬圖做對比,完全唔撚Match真係人唔笑狗都吠

用啲鬼佬圖做對比咪仲影衰自己啲嘢
BTW佢好似用過Andreas Weinas啲圖
先兩日本來想mto對shell double monk 或u tip bluchers, 奈何無size. 得個睇字。

MTO點解會無size?

made to order, 唔係made to measure. 佢地有定晒碼數, 所以無我size.

你可以request一對你個size架啵,唔係點叫mto?除非你極度大腳或細腳姐

間鋪個order policy係得一個size range比客order, 我啱啱大一個碼,我又唔識講日文, 睇鋪位公子又唔係太掌握英文, 而我又唔係非買不可, 所以無謂雞同鴨講強人所難。

承接上post講到common projects achiles, 啱啱睇翻matchesfashion, 如果有discount都會幾抵買, 連運費都係多加100 港元就同mr porter一樣有dhl express.

回帶先,搵岩女裝款,係連卡佛試埋都岩,有無巴打夾?

重點係女裝款同男裝款其實一樣Sizing,但平多三百

承接上post講到common projects achiles, 啱啱睇翻matchesfashion, 如果有discount都會幾抵買, 連運費都係多加100 港元就同mr porter一樣有dhl express.

女鞋既proportion 同男鞋唔同的(理應)
先兩日本來想mto對shell double monk 或u tip bluchers, 奈何無size. 得個睇字。

MTO點解會無size?

made to order, 唔係made to measure. 佢地有定晒碼數, 所以無我size.

你可以request一對你個size架啵,唔係點叫mto?除非你極度大腳或細腳姐

間鋪個order policy係得一個size range比客order, 我啱啱大一個碼,我又唔識講日文, 睇鋪位公子又唔係太掌握英文, 而我又唔係非買不可, 所以無謂雞同鴨講強人所難。

聽落似pre order多過MTO

睇返sf,呢隻牌子係一樣的,除左有細碼

Post下仲響Florence 果陣d out fit圖先
Under陽燒同陰影下既圖
呢套係drapers既輕磅麻
7-8oz 好軟身但講真無我想像中咁皺
唔挺,有少少sloppy feel
果日好似37度,著住行街都叫ok
無乜大問題(florence無乜地方有冷氣)

如果依家叫我再揀一次
重磅Irish linen我諗我只會用黎做褲
做褸同suit輕身意大利麻著上身好feel好多

P.S. 純屬個人意見

Under陽同陰影下既圖
唔挺,有少少sloppy feel,完全casual

如果依家叫我再揀一次

P.S. 純屬個人意見

唔著襪好少少,著就真係頂

真係「賺」咗出嚟喎⋯ 呢張相有著襪定冇著襪?

無著
US9會好點,但踭就甩

你呢對8.5?

咁flyknit唔著襪都ok嘅,但著得耐會臭

返到公司換曬拖鞋,無事的

返公司可以換拖鞋咁爽

夾會平好多咩?

Under陽同陰影下既圖
唔挺,有少少sloppy feel,完全casual

如果依家叫我再揀一次

P.S. 純屬個人意見

麻甩巴隻雷鳥戒好正

夾會平好多咩?

平運費
終於開著

如果依家叫我再揀一次

P.S. 純屬個人意見

完全同意,重磅irish linen個feel好似披咗塊枱布/窗簾布上身

如果依家叫我再揀一次

P.S. 純屬個人意見

完全同意,重磅irish linen個feel好似披咗塊枱布/窗簾布上身

洗過水就唔覺喎

如果依家叫我再揀一次

P.S. 純屬個人意見

洗過水就唔覺喎

好重但係 for casual 野重磅Irish linen有少少太硬IMO

不過做褲perfect池

如果依家叫我再揀一次

P.S. 純屬個人意見

洗過水就唔覺喎

好重但係 for casual 野重磅Irish linen有少少太硬IMO

等我造番條先

如果依家叫我再揀一次

P.S. 純屬個人意見

洗過水就唔覺喎

等我造番條先

我已經整左啦,等你

如果依家叫我再揀一次

P.S. 純屬個人意見

洗過水就唔覺喎

等我造番條先

我已經整左啦,等你

我窮L去街邊檔造喳

如果依家叫我再揀一次

P.S. 純屬個人意見

洗過水就唔覺喎

我用詞誇張咗啲啫,不過對比italian linen真係重同硬好多,無咁爽

不過之前喺db見到塊應該係baird mcnutt出嘅輕磅irish linen,都幾特別

如果依家叫我再揀一次

P.S. 純屬個人意見

洗過水就唔覺喎

我用詞誇張咗啲啫,不過對比italian linen真係重同硬好多,無咁爽

不過之前喺db見到塊應該係baird mcnutt出嘅輕磅irish linen,都幾特別

Irish出既個人感覺始終比較crispy,做唔到果種hea既效果。不過都一家有一班唔鐘意sloppy look既人會鐘意Irish linen做褸既。當年我都做過兩套。

如果依家叫我再揀一次

P.S. 純屬個人意見

洗過水就唔覺喎

Irish出既個人感覺始終比較crispy,做唔到果種hea既效果。不過都一會有一班唔鐘意sloppy look既人鐘意Irish linen做褸既。當年我都做過兩套。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞