[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
drakes 減價,
有無人夾
250 pound 免運費

有興趣, 會唔會太遲

有興趣x2

x3

正喎
可以睇睇啲tie

加我tg
我開grp

我已經忍唔住入左手 . 同埋未夠250 pounds都有Free Ship
meermin 又有馬臀皮oxford 團
到底佢d shell 點
有無巴打comment 下

咁既價錢
你覺得呢?
drakes 減價,
有無人夾
250 pound 免運費

有興趣, 會唔會太遲

有興趣x2

x3

正喎
可以睇睇啲tie

加我tg
我開grp

我已經忍唔住入左手 . 同埋未夠250 pounds都有Free Ship

tie同遮都差唔多無晒款
放棄算
啱啱grad揾工想造返套似樣D嘅西裝,但我對西裝以至於衣著配搭都係無知咁濟,想問下:

1. 入到舖訂西裝嘅時候,有咩要特別注意嘅地方?
2. 聽講西裝褸同西褲應該一齊,咁裇衫有冇需要訂造?定去邊到買好?
3. 西裝應該要買咩顏色好?聽講唔好買黑色?
4. 夏天見工有冇需要西裝褸?
5. 皮鞋咩顏色好?皮鞋要尖頭?去邊到買好?
6. 最後呔應該要點揀同去邊到買?

預3000 budget,必要時可以加到5000

啱啱grad揾工想造返套似樣D嘅西裝,但我對西裝以至於衣著配搭都係無知咁濟,想問下:

2. 聽講西裝褸同西褲應該一齊,咁裇衫有冇需要訂造?定去邊到買好?

睇番第一版嘅推介啦
5000可以考慮下去suitsupply 執一套
顏色方便黑色我覺得比較老套
你可以考慮下navy/charcoal
恤衫又好老西又好
最緊要係啱身
如果你買現成嘅啱身的話就唔使訂造
見工著唔著西裝應該係睇你見咩工而唔係咩季節
皮鞋就真係等其他高手畀意見

呔的話應該揀番同你件褸嘅lapel 一樣闊度
通常你買/造褸嘅地方都有呔賣㗎喇
想問下師兄普通返工用suits同shirt想訂造 Savile Row HK 同 Cuffs HK呢兩間o唔ok架?
想問下師兄普通返工用suits同shirt想訂造 Savile Row HK 同 Cuffs HK呢兩間o唔ok架?

你咪咁啦
Cuff都就500蚊件,不如去Dreams整

1. 新手穩陣就買成衣先。起碼有得試睇到著出來咩樣。訂做唔係唔好,不過你冇概念明明想著到碧咸咁到頭來做出成成個壁球咁就番唔到轉頭。
2. 你見工套西裝應該要一套,一套嘅意思係上褸下褲都係一樣。你買西裝地方一定有恤衫買架la. 見工白恤最穩陣
3. 黑色我只會兩個場合著,葬禮同去餐廳做部長。樓上巴打講navy 同charcoal 都係好。單色就可,格仔或大條子留番第日la
4. 意見同上。你見工要求著,熱到50度你都冇得除
5. 鞋你要襯番西裝色,假設你navy suit, 咁深啡或黑都可以,最緊要諧協。建議先買西裝,買鞋時順手換埋條西褲去試。不過以clarks 為例,鋪頭會深藍布或黑布比你放褲腳,試鞋時襯褲色
6. 呔就好考個人美感。不過你第一次見工,太花功就唔建議,例如卡通人物,大波點等。

成套由零開始你當5000 la. 3000都唔知買到邊part. 我建議你第一次去馬沙試試,售貨員會幫你襯到一套出來試。放心,唔買冇問題
~3k可以去邊出件Safari jacket
想請問各位
Saphir啲補品去邊度買好?
想請問各位

中環好多地方都冇
想請問各位

中環好多地方都冇

有得補
a記都有
想請問各位

中環好多地方都冇

有得補
a記都有

有得補呢期九折添
想請問各位

中環好多地方都冇

有得補
a記都有

有得補呢期九折添

呢期走去買蠟
仲話佢地入左金標Saphir既鏡蠟既野
話容易啲拋光
最後揀番普通無色蠟
唔知有無巴打用過
想請問各位

中環好多地方都冇

有得補
a記都有

有得補呢期九折添

呢期走去買蠟
話容易啲拋光
最後揀番普通無色蠟
唔知有無巴打用過

用過saphir m記冇色wax打算打起對啡鞋,但完全唔work

懶出街或者等得既上網連運費買返黎都平過香港買
香港邊度可以買一對中檔次Chelsea boot?

旺角係咪冇可能?

港島區?上網?
想請問各位

中環好多地方都冇

有得補
a記都有

有得補呢期九折添

呢期走去買蠟
話容易啲拋光
最後揀番普通無色蠟
唔知有無巴打用過

用過saphir m記冇色wax打算打起對啡鞋,但完全唔work

我之前拋光都係用個隻
光澤多少視乎塊皮靚唔靚
我發現靚既做少少拋光已經好好
想請問各位

中環好多地方都冇

有得補
a記都有

有得補呢期九折添

呢期走去買蠟
話容易啲拋光
最後揀番普通無色蠟
唔知有無巴打用過

有 比起有色係難啲打到mirror shine 我覺得
想請問各位

中環好多地方都冇

有得補
a記都有

有得補呢期九折添

呢期走去買蠟
話容易啲拋光
最後揀番普通無色蠟
唔知有無巴打用過

我之前拋光都係用個隻
光澤多少視乎塊皮靚唔靚
我發現靚既做少少拋光已經好好

呢個觀念好錯
對trickers 個底好zin 應該點算

喊出黎

打個掌就ok

喊出黎

打個掌就ok

邊到打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞