[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike

最尾果張係咩色 同埋咩料?好靚

舊野黎,Dormeuil Tonik 2000,隻料本身極硬淨,硬過Fresco 3,要操一輪先舒服,但個色幾正

想請教下tie既長度 第一第三張有咩講究

Tie長及J

我想問下你有咩高見?

無啦啦多左兩粒字

人哋面嗰條冇及J呀麻...
相反你第一幅

Anyway just a matter of personal preference

定你想comment 下呢幾張?

舊野黎,Dormeuil Tonik 2000,隻料本身極硬淨,硬過Fresco 3,要操一輪先舒服,但個色幾正

想請教下tie既長度 第一第三張有咩講究

Tie長及J

我想問下你有咩高見?

無啦啦多左兩粒字

人哋面嗰條冇及J呀麻...
相反你第一幅

Anyway just a matter of personal preference

定你想comment 下呢幾張?

你覺得長唔緊要,唔係個個鐘意,不過你打粒 出黎講真我諗粒 應該俾番你自己。
大家點睇carlos santos啲鞋? 我係瑞典網見到對wine shadow隻色勁靚....但對Carlos santos個價已經夠我買carmina,想問下兩者質素相差幾遠?

地面同地底既分別

但Carmina D野差起上嚟唔講得笑

所以佢仲響地面
好耐無人po相,鳩貼下

隻藍色好正

呢塊係幾正既
但我更想j winter sportex

請問Carmina係London,paris同Madrid邊到買會最平?感謝
請問Carmina係London,paris同Madrid邊到買會最平?感謝

Madrid
做開Shell Wallet間Ashland今水有 Color #4 Natural Whiskey Black Shell

https://www.massdrop.com/buy/ashland-leather-shell-cordovan-wallet
大家點睇carlos santos啲鞋? 我係瑞典網見到對wine shadow隻色勁靚....但對Carlos santos個價已經夠我買carmina,想問下兩者質素相差幾遠?

瑞典裝買差600左右。Carlos 的話去Hackney / Leather Healer 攞上手望下
做開Shell Wallet間Ashland今水有 Color #4 Natural Whiskey Black Shell

https://www.massdrop.com/buy/ashland-leather-shell-cordovan-wallet

好似冇乜光澤咁既

新手入門 希望岩著

好似冇乜光澤咁既

想光澤可以用Arcylic Finisher

新手入門 希望岩著

歡迎
記得po開箱文分享下

新手入門 希望岩著

歡迎
記得po開箱文分享下

一定

新手入門 希望岩著

歡迎
記得po開箱文分享下

一定

揀得幾好

好似冇乜光澤咁既

馬股本身唔應該太令身,令身基本上都係後天人為brush佢同polish佢,好多玩馬股既人特登唔擦,就係唔想佢太令
11月影結婚相,岩岩想造套深藍色既西裝去影,想問問通常要造幾耐?
budget 2000蚊左右,第一頁張list 間佳藝o唔ok? 定係再上一級會好d
如果想買對double monk,想係carmina同c&j中間揀,大家會recommend 邊對?
如果想買對double monk,想係carmina同c&j中間揀,大家會recommend 邊對?

Cj no doubt

Cj no doubt

係咪就算唔係handgrade都整體好過carmina?
主要係皮質分別?
Btw,岩岩係wwchan造左套H lesser 8/9oz
好期待
新手留名

想請教下meermin sizing,如果Paul smith 既loafer 著緊UK7 / Nike adidas著緊US9.5既話,咁meermin 既loafer / oxford 應該買乜size 穩陣呢? thanks

Cj no doubt

主要係皮質分別?
Btw,岩岩係wwchan造左套H lesser 8/9oz
好期待

Of course lar.

BTW, vintage Lesser 幾正
但我唔鐘意新lesser
唔關私人恩怨事
純粹覺得新既lesser太淋太無body
或者d鐘意淋滋滋既人會鐘意既
但我自己就真係麻麻

同樣150s情況下
Loro Proposte 都仲挺過lesser

Cj no doubt

主要係皮質分別?
好期待

CJ handgrade一定好過 carmina

Cj no doubt

主要係皮質分別?
好期待

CJ handgrade benchgrade 一定好過 carmina

Cj no doubt

主要係皮質分別?
好期待

Of course lar.

BTW, vintage Lesser 幾正
但我唔鐘意新lesser
唔關私人恩怨事
純粹覺得新既lesser太淋太無body
或者d鐘意淋滋滋既人會鐘意既
但我自己就真係麻麻

同樣150s情況下
Loro Proposte 都仲挺過lesser

未見識過vintage lesser
不過真係貪佢輕身
如果鍾意挺身布仲有冇咩推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞