[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
想問問呢度各位專家,我岩岩睇teachingmensfashion聽到一個令我非常震驚嘅知識,著suit佢話條西褲唔好用皮帶,我第一次聽,有冇人知呢回事?

有咩問題?

想知係咩原因,係咪因爲會造成視覺上唔和諧?
主權已順移利移交,右腳點著都係頂骨
想問問呢度各位專家,我岩岩睇teachingmensfashion聽到一個令我非常震驚嘅知識,著suit佢話條西褲唔好用皮帶,我第一次聽,有冇人知呢回事?

有咩問題?

Belts were introduced for RTW pants. A belt has no use to a properly fitted pant, except they can be visually appealing to some individuals nowadays.
想問深藍色西裝,啡色鞋,應該配咩色Tie?

light blue shirt + light brown / biege /burgundy ties

咁如果係白色shirt 哩?

same coloured ties
https://www.youtube.com/watch?v=FSw8cznC788
佢話if you have a wide face, go for the point collar
點睇

有咩問題?

你先諗幾個問題先:
1、Suit點解要上下同布料
2、同樣既顏色中間突然俾一條野斬開會點
3、皮帶幾時開始應用落suit度
4、大朵們著suit同時襯皮帶既頻率

諗通左呢幾個問題你就會答到你自己個問題

好灰呀,我想著對普通鞋啫都咁難!
https://www.youtube.com/watch?v=FSw8cznC788
佢話if you have a wide face, go for the point collar
點睇

如果三揀一咁佢又岩既 但係出面有好多其他options...

一樣野嘅存在價值一係practical,一係就係好睇
Bespoke/ MTM 條褲掛係盤骨上面係唔會甩,so it's not practical
視覺效果上就refer 返牛肉乾巴打嘅問題

好灰呀,我想著對普通鞋啫都咁難!

乖啦乖啦

再一次唔該喵巴打

Bespoke/ MTM 條褲掛係盤骨上面係唔會甩,so it's not practical

所以我覺得綜合黎講...點解有得揀會係用吊帶而唔係用皮帶.

又係問題時間:
1、你著住褸係咪見唔到吊帶?
2、吊帶可以將條褲hold響固定位置,皮帶呢?
3、食飽飯可以唔鬆吊帶,但皮帶?
4、吊帶幾時開始應用落suit?

思考下呢幾個問題

我覺得平時用吊帶/皮帶都無乜所謂,最緊要夾到成個outfit,同埋用家試過之後自己取捨。但係如果著tux嗰啲都用皮帶,仲要露出嚟,個人真係比較難接受
如果你有見過最早期的牛仔褲,係有吊帶鈕而沒有褲耳的,所以用皮帶是比較後期的事。

用吊帶條褲係會靚D,尤其後面。
而且如果條褲係預了用吊帶,係會舒服D的。

用吊帶的唔好處係唔方便去辦大事,尤其當你著住背心時。
如果你有見過最早期的牛仔褲,係有吊帶鈕而沒有褲耳的,所以用皮帶是比較後期的事。

用吊帶條褲係會靚D,尤其後面。
而且如果條褲係預了用吊帶,係會舒服D的。

用吊帶的唔好處係唔方便去辦大事,尤其當你著住背心時。

仲有Cardigan

吊帶唯一問題係個效果可能會有少少posh,
未必個個人都適合,同埋要成個style 都match

又係問題時間:
1、你著住褸係咪見唔到吊帶?
2、吊帶可以將條褲hold響固定位置,皮帶呢?
3、食飽飯可以唔鬆吊帶,但皮帶?
4、吊帶幾時開始應用落suit?

思考下呢幾個問題

同埋皮帶最大問題係discrete
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞