[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
對as入面有粒咁既野 著左幾次都係刮腳 請問係咩問題

照計應該唔係呢粒野刮你
呢個係結黎
所有oxfords都應該會有

著嗰陣總係梗著梗著咁 摸落去又幾刮手
唔知係咪未break in好

係咪你買大左?
我見你個摺痕屈到上lacing位

但睇佢腳趾印個位又好似好夾腳咁

照計應該唔係呢粒野刮你
呢個係結黎

係咪你買大左?

兩位都睇得好準 前面夾 lacing位要扯到好緊facing同vamp先有snug fit

新玩具
係咪有個巴打想去 woofsofshropshire 買socks?

係,未搞,岩岩中聯辦走

來路未必好過AC
好過AC既基本上都好鬼貴
係真係好鬼貴

我始終覺得AC safari個 back balance爭咗啲嘢咁,尤其係default造嗰啲。尚未擁有又志在有件唔錯嘅衫就當然值得幫襯,想追求更好就未必會選擇佢,就好似你而家唔再買JL、GG,而係買yanko、bespoke咁。(當然小弟呢啲窮L淨係買得起最基本嘅嘢)

話時話,喺度八卦下,你今次去pitti有無見到marol造嘅衫?

個後長差少少係真,當初我有一件Safari剛拎貨時咁岩約左Joe Ha,俾佢睇過佢都覺後面短左少少。

以水準計AC已經算好前面(overall黎睇),但始終唔係最靚果個。

我無特別去行marol果度wo,無留意佢地,做乜咁問?

係呀,所以我第二件AC safari 衫身加長咗半寸,但係如果想造件比較短身嘅都唔知點改。

我唔否認AC係好,無論係造工、輔料、fitting、service、turnaround time都係水準之上,唯一就係價錢升得太快。我喺唔係特別等衫著,又想試新嘢嘅情況下就唔會揀佢。

純粹見marol呢排宣傳得咁「行」,想八下佢啲恤衫、safari咩水準,始終無見過實物好難作準。

佢加價都係情理之中既,畢竟搵佢地做衫既select shop開價比較進取,d資訊又公開,再者佢地亦想推自己brand,如果佢地加番多少,好難同其他搵佢地做衫既鋪交代。

Marol我真係無特別睇,睇下下次去果陣望兩眼啦。BTW,Safari我自己都係鐘意長身,如果要短身我會考慮買成衣,RL隻safari同Liverano隻M65都唔錯。如果真想bespoke又唔介意俾貴d既,最近我諗BNT既safari應該都算好好。

打少左隻宇

從商業角度出發就當然能夠理解,換轉我係AC老闆都一樣會加價。不過我站在消費者立場,喺基本需要已經被滿足嘅情況下,再搵AC造已經唔會為我帶來更多滿足感,加埋價錢上升呢個因素,我先唔再揀佢,純粹係個人選擇。

巴打講嗰幾個都係好選擇,年底可能去anna matuozzo度睇下佢啲作品

依加AC safari jacket MTM同RTW價錢差幾多?

來路未必好過AC
好過AC既基本上都好鬼貴
係真係好鬼貴

我始終覺得AC safari個 back balance爭咗啲嘢咁,尤其係default造嗰啲。尚未擁有又志在有件唔錯嘅衫就當然值得幫襯,想追求更好就未必會選擇佢,就好似你而家唔再買JL、GG,而係買yanko、bespoke咁。(當然小弟呢啲窮L淨係買得起最基本嘅嘢)

話時話,喺度八卦下,你今次去pitti有無見到marol造嘅衫?

個後長差少少係真,當初我有一件Safari剛拎貨時咁岩約左Joe Ha,俾佢睇過佢都覺後面短左少少。

以水準計AC已經算好前面(overall黎睇),但始終唔係最靚果個。

我無特別去行marol果度wo,無留意佢地,做乜咁問?

係呀,所以我第二件AC safari 衫身加長咗半寸,但係如果想造件比較短身嘅都唔知點改。

我唔否認AC係好,無論係造工、輔料、fitting、service、turnaround time都係水準之上,唯一就係價錢升得太快。我喺唔係特別等衫著,又想試新嘢嘅情況下就唔會揀佢。

純粹見marol呢排宣傳得咁「行」,想八下佢啲恤衫、safari咩水準,始終無見過實物好難作準。

佢加價都係情理之中既,畢竟搵佢地做衫既select shop開價比較進取,d資訊又公開,再者佢地亦想推自己brand,如果佢地加番多少,好難同其他搵佢地做衫既鋪交代。

Marol我真係無特別睇,睇下下次去果陣望兩眼啦。BTW,Safari我自己都係鐘意長身,如果要短身我會考慮買成衣,RL隻safari同Liverano隻M65都唔錯。如果真想bespoke又唔介意俾貴d既,最近我諗BNT既safari應該都算好好。

打少左隻宇

從商業角度出發就當然能夠理解,換轉我係AC老闆都一樣會加價。不過我站在消費者立場,喺基本需要已經被滿足嘅情況下,再搵AC造已經唔會為我帶來更多滿足感,加埋價錢上升呢個因素,我先唔再揀佢,純粹係個人選擇。

巴打講嗰幾個都係好選擇,年底可能去anna matuozzo度睇下佢啲作品

依加AC safari jacket MTM同RTW價錢差幾多?

自己去問啦,我又唔係AC職員

照計應該唔係呢粒野刮你
呢個係結黎

係咪你買大左?

兩位都睇得好準 前面夾 lacing位要扯到好緊facing同vamp先有snug fit

腳闊巴打?
新玩具
係咪有個巴打想去 woofsofshropshire 買socks?[/quote]

係,未搞,岩岩中聯辦走[/quote]

咩事?

照計應該唔係呢粒野刮你
呢個係結黎

係咪你買大左?

腳闊巴打?

新玩具
係咪有個巴打想去 woofsofshropshire 買socks?

係,未搞,岩岩中聯辦走

咩事? [/quote]

劉曉波

正題係,NHK記者可以著suit落場真係好強,我都係皮底Shell Cordovan鞋企花槽啫⋯⋯

是咁的 好耐之前買錯左對carmine single monk uk 10 著過出街一次咁大把
有冇巴打啱?
新手第一次買皮鞋
番工時間多,所以想買幾對皮鞋替換下
睇過D牌子
但好似好少人提robinson自己出品既?
定係其實佢地自己d鞋唔ok
https://www.robinsonsshoes.com/robinson-antrim

https://www.robinsonsshoes.com/mens-shoes/robinson-armagh

已買係sale個陣買左對ted baker既鞋
宜家想再買多對
巴打們有咩建議?
唔該哂
TSM有對Alden Second Cigar Shell Aberdeen Last PTB US8D,有無巴打有興趣?
有就幫你買
http://www.theshoemart.com/alden-mens-fd-8244-cigar-shell-fd-8244
想請問訂一條西褲要成千數係唔係已經入門價
想入對 8仔 tassels loafer 好難忍手

睇你要乜級數,我自來料造條西褲人工三百蚊,頂級手工九百,料就有平有貴,幾十到過千都有。

睇你要乜級數,我自來料造條西褲人工三百蚊,頂級手工九百,料就有平有貴,幾十到過千都有。

你做左咁多年就係
For新手去到工場
Fuck up左都未知咩事

你做左咁多年就係
For新手去到工場

麻甩哥,以上的價錢都不是工場價,兩個價錢都是洋服店來的,有正式鋪面的。
想入對 8仔 tassels loafer 好難忍手

入吧,呢對真係好襯

你做左咁多年就係
For新手去到工場

麻甩哥,以上的價錢都不是工場價,兩個價錢都是洋服店來的,有正式鋪面的。

有鋪2,300仲入到魚蛋哥法眼都好抵

你做左咁多年就係
For新手去到工場

普通粗著斜布褲都ok ga,咁三幾百就唔可以有乜要求,四四正正就算,個師傅自己cut完,送返大陸車,無試身,唔啱再改,不過個師傅cut得唔錯,甚至比有得試身的那個更好。
我基本上係叫個貴的跟我平那條褲size去造
我cheap友一名,落洗衣機洗嘅褲,手工反而不用咁仔細。

你做左咁多年就係
For新手去到工場

普通粗著斜布褲都ok ga,咁三幾百就唔可以有乜要求,四四正正就算,個師傅自己cut完,送返大陸車,無試身,唔啱再改,不過個師傅cut得唔錯,甚至比有得試身的那個更好。

普通廣東工師傅?

你做左咁多年就係
For新手去到工場

普通廣東工師傅?

當然啦,三百蚊你仲想乜?

你做左咁多年就係
For新手去到工場

求地址

你做左咁多年就係
For新手去到工場

普通廣東工師傅?

當然啦,三百蚊你仲想乜?

係咪好耐以前提過個間佐敦街邊鋪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞