[見工做西裝季節]西裝,皮鞋討論帖(6)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有啲配搭問題想問咁多位巴打意見

我有件fresco 520 blazer,想odd jacket咁襯,咁我條褲material係charcoal wool/cashmere blend

就咁睇我都見到佢地material同texture好唔同,我係咪應該最好都係襯返fresco material嘅褲

Fresco 520 隻色襯 charcoal 色應該會有啲怪。料方面,Wool / Cashmere如果係worsted / light weight worsted flannel 就ok,woollen flannel 嗰種應該會好奇怪

最大路嘅襯法應該係配 mid grey / light grey / khaki / cream / white 嘅 fresco / worsted / cotton / linen 褲

Ching無見到個暗號咩?

有呀,但真心嫁咩。。? 無啦啦走上去問好奇怪咁。。。

真心,唔係玩膠,中價個水位一向都係六千左右起跳,七八千通常係講緊用布再靚少少,岩岩開波VBC係可以的

由其我呢類瘦到盡的身型,Ricky比左好多意見,我都問問問左好多野

Ricky係真係幾好

呢點我同意
享受造衫既過程,學左唔少野,亦好比心機答你問題

所以由始至終我都話
如果真係想正正經經做套西裝
又鐘意較傳統既cut、有padding的話
Ricky 同Felix係真係入門首選

prologue有冇連登優惠

好明顯無
黎緊要加價

我有件fresco 520 blazer,想odd jacket咁襯,咁我條褲material係charcoal wool/cashmere blend

就咁睇我都見到佢地material同texture好唔同,我係咪應該最好都係襯返fresco material嘅褲

Fresco 520 隻色襯 charcoal 色應該會有啲怪。料方面,Wool / Cashmere如果係worsted / light weight worsted flannel 就ok,woollen flannel 嗰種應該會好奇怪

最大路嘅襯法應該係配 mid grey / light grey / khaki / cream / white 嘅 fresco / worsted / cotton / linen 褲

其實襯白褲好鬼正

其實襯白褲好鬼正

白褲係你呢D老闆著的!返工點著白褲
多謝咁多位巴打意見,白色太蝦人着

我試下襯條淺灰,應該會

520隻色真係好正,full suit 又得,odd jacket又得

做埋self quarter line就真係不得了
我都想試做套fresco520
做full suit for番工會唔會唔formal?

當然唔會啦

當然唔會啦

咁我放心去做鳥

好型
5年前做過祥興
果陣話個師傅就退休

想宜家做過套
石峽尾果間係咪冇伏

當然唔會啦

但如果係patch pocket,會唔會唔formal?

同埋如果只係flap pocket,係咪唔適合做odd jacket?

利申: 我近日先入坑,仲刨緊香討第一個西裝post....勁多野學
有無巴打夾Pantherella,今鋪真係官網有折啦

https://www.pantherella.com/sale

有興趣夾
有無巴打夾Pantherella,今鋪真係官網有折啦

https://www.pantherella.com/sale

有興趣夾

運費太貴,睇左另一間
http://www.woodsofshropshire.co.uk
http://www.thesocksemporium.com/mens-socks.html

當然唔會啦

同埋如果只係flap pocket,係咪唔適合做odd jacket?

利申: 我近日先入坑,仲刨緊香討第一個西裝post....勁多野學

之前我都問過
各位巴打都話唔好做patch pocket for full suit
疊埋心水做flap pocket啦,我覺得
利申:新手

當然唔會啦

Patch pocket係無咁formal

唔一定,睇你用咩料,簡單一件navy fresco odd jacket with flap pocket我唔覺得會有問題

當然唔會啦

之前我都問過
各位巴打都話唔好做patch pocket for full suit
疊埋心水做flap pocket啦,我覺得
利申:新手

其實我覺得大把貨嘅老手咁做無乜問題,得一套半套就唔好搞太多花臣

當然唔會啦

唔一定,睇你用咩料,簡單一件navy fresco odd jacket with flap pocket我唔覺得會有問題

做斜袋會唔會casual 少少?

當然唔會啦

如果係suit料的話唔會,係無咁formal, 不過又不是causal咗。

啱啱睇左個page 果度下下都7000 8000起跳

真心,唔係玩膠,中價個水位一向都係六千左右起跳,七八千通常係講緊用布再靚少少,岩岩開波VBC係可以的

由其我呢類瘦到盡的身型,Ricky比左好多意見,我都問問問左好多野

Ricky係真係幾好

呢點我同意

所以由始至終我都話

Felix都係Dream?

Ricky係真係幾好

呢點我同意

所以由始至終我都話

Felix都係Dream?

Felix 係 Browns
Linen 做unlined unstructured 會唔會太hea..
超怕熱
或者就咁有膊 會唔會好怪?
Linen 做unlined unstructured 會唔會太hea..
超怕熱
或者就咁有膊 會唔會好怪?

unlined unstructured唔怪,差在做得靚唔靚啫
有膊唔會好怪,只要不是成個騎樓咁就可以。

當然唔會啦

如果係suit料的話唔會,係無咁formal, 不過又不是causal咗。

如果做flap pocket 又想又D detail 睇下, 考慮下加個ticket pocket lor...

我個人好唔係咁喜歡斜袋...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞