[PC/PS]Final Fantasy XIV Online(47) 4月推出6.1 | 現已重啟販售 歡迎入坑

1001 回覆
8 Like 5 Dislike
有無p4s 攻略可以share 睇唔明佢既傳毒機制
做萬魔殿義工
第2下連線/塔 要group埋一齊,人地攞毒
唔洗驚誇大其詞姐啲人,唔好比人講攪到玩少左個遊戲嘅一部分想打就去打
打到悶你自然會想玩下難嘅關,打極打到悶就零式再悶就會去埋打絕,絕都悶就會去solo 200層地宮
零式真係幾好玩 當你第一次打灰色 慢慢打打下變左綠色藍色果種成功感

不過前提要花好多時間熟機制
義咗一個月
下一步就係絕了 難度再高d成功感再大d
啲出團時間等於返兩次工
過哂萬魔全通先算
如果已經用緊50級130武器

重使唔使做上古武器個任
推主線唔需要解 ZW, 因為低Lv換裝換得好快
依家ZW只係為外觀 個任都幾長下
真係想要既建議90Lv先返轉頭解
新手唔明FF14 Log有咩用
用黎睇自己/人地dps合唔合格? 玩坦/healer一樣要用log?
灰色綠色藍色各自又代表啲咩?
完整機制係

分TH組 同DPS組

BOSS第一次會揀一組人拉紅線 代表果組人唔可以接線
BOSS第二次會再揀一組(可以同一組)拉紅線,依組人唔可以有active毒

然後BOSS會TH組DPS組各揀兩個人放毒
毒有一個機制係, 如果BOSS放左毒比你,你可以傳比冇被感染既人,你就會免疫左,唔會再感染

而家假設你係H1
BOSS第一次>TH
BOSS第二次>TH

即係TH既人唔可以有毒又唔可以接線
如果BOSS放毒落左你身 個解決方法係傳比人(免疫) 或者完全冇毒,之後唔好接線

超理想做法係傳比DPS組未有毒既人 然後又唔好接線
但現實好難溝通到邊個接邊個(因有2^4個組合)同埋令之後接線要避人好亂

咁日版簡單做法 如果boss揀毒紅線係TH組,就TH組4個北面企埋一齊,不論boss喺依組揀放毒比邊個佢到都會即時互傳,變成兩個有active毒,兩個免疫左,而家就係等DPS組黎接走ACTIVE病毒

同一時間DPS四個要南邊散開企,因為唔想互相傳毒,BOSS放左毒後,依組冇ACTIVE毒既人走去北面接毒, 先假設係D1 D3要去接毒,通常都係d1先之後到d3, 又為左避免D1接完行開時撞到d3, d1應該接完後原路行開,d3再去接....冇出錯既依家TH 4條友都係免疫左,而DPS 4個都有ACTIVE毒 ,解決左毒機制(因為依次係TH唔可以有毒)

終於到接線,因為BOSS第一次紅線拉TH組,所有DPS又要去返北面接線再散開企爆傷

上面既野攻略兩句就講完
如果ok, 你就會明白d攻略之後叫你做既野

Th組北面企dps南面企
boss一線線只係睇最後接唔接線
boss第二紅線
>如果拉你果組,唔駛理boss點放毒,你果組4個企埋一齊,4個即時互傳變晒免疫後再處理要唔要接線
>如果唔係拉你果組,4個先散開企等boss放毒,已經有毒既去返指定位(1/3 marker),冇毒既依次序(T1>T2>H1>H2...D1>D2>D3>D4)去對面組接毒(假設左對面組已經完成組內傳毒) ,再處理要唔要接線

如果你都明埋,就會係而家d撚樣既落場做法,假設
我係H1,BOSS 1紅=DPS , BOSS 2紅=DPS, BOSS冇放毒比我即係我要接毒,我企定係南邊 外圍,留意坦有晒毒未,有既走去dps組接毒,接完毒唔駛走,因為即刻要接線,接埋線先散開

如果係DPS想打體位,會走得仲亂飛黎飛去,例如唔到最後一秒都唔散開之類(消化場遇依D撚樣多數滅一次先會乖)

如果你唔熟,其實淨係記自己點處理毒同線按標準走法就可以
基本上你當正正常常冇死過通關ge人 應該最少有綠色。不過通常灰色都過到,因為正常隊友都勁到可以cover 埋你打少咗個d,除非成隊都灰。非高難副本就冇人埋 ff log,返正求其打都贏。

灰色=表現最差個25%
綠色=大約50-75%ge人打得比你高,一般黎講綠色係合格
藍色=你最少勁過一半人,dps過咗median,但未到upper quarter.

例子: 灰色22=有78%打贏呢關的人dps高過你
oops,你問4層, 我柒左
其實主要睇人點用
FF LOG本身用途唔係凈係睇DPS
亦都可以靠FFLog查返滅團原因, 又或者改善自己既迴圈手法
邊個死 咩原因死 / 點解打得唔夠高 / 係咪補唔夠 / 減傷唔夠之類
都可以睇得一清二楚從而改進

只係多人比較著眼起DPS同顏色
但呢一part其實水份好高 參考下就好
打得高唔一定等於機制理解力高, 只係重複作業刷返黎既數字
我自己就覺得機制理解/執行力重要過打得高唔高
官方反對玩家使用第三方插件
遊戲內公開場合用log 批判別人有機會被正義撚舉報
打高難度大部分人都會用log睇輸出,
當然有其他方法可以睇到你夠唔夠輸出例如打木人
好睇隊友 鍾意一齊玩的練得好開心
零式街場過完之後搵左隊消化隊 都幾啱玩之後就約埋去打神兵(有3 4個大佬帶住半隊初絕)
打完神兵之後即刻再練第二個絕 好正
好多用途
睇自己/隊友點死 睇機制減傷派軸 改善自己rotation
最後就係你講ge睇顏色打飛機
漢化嗰度點解我down 完Java 都係down 唔到個exe檔
我玩monk有時d機制 on99 連摸都摸唔到隻怪
有時都覺得比人嫌棄
滾落啲睇一次中文說明
其實樣本數目=/=玩家數目
100個玩家係可以打1000個數據出黎
第一周既數據又會同第二周既數據combine落一個database
所以log50唔等於超越50%玩家
拎log50黎反映玩家平均水平係唔真實的
我認為70到80呢個range應該更反映到平均水平

正常人係裝備畢業+冇死既情況下係應該打到藍色或以上,如果唔係循環應該發生左好恐怖既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞