「劇透注意」艾爾登法環Elden Ring劇情討論區

1001 回覆
113 Like 19 Dislike
第一次睇到印巴開正經post
瑟濂嘅人偶應該係佢一早請塞爾維斯整好 以備不時之需
因為佢知道會有魔女獵人追殺佢
同埋行入去而經見到個人偶著好囇法師衫同頭罩+有用隱形牆保密
日文嘅抱係可以指扑野
語帶雙關
唔知佢地係咩關係會幫佢
但最後瑟濂既結局好慘
為了探索起源魔法
將兩個起源魔法師同自己合體
變咗一粒波
講到好似好偉大咁
其實係守住佢自己份家產啫

本身王儲 繼承人係死王子
得佢無受詛咒做惡兆,靚靚仔仔可以見得人

接肢係死王子個仔,想接手佢老豆本應繼承嘅國家

點知比佢啊叔惡兆王搶贏咗之嘛
有冇tb推介?
英文本身都係用 lay
應該係朋友
因為塞爾維斯寫過介紹信比瑟濂

請問邊度有講係將兩個起源魔法師同自己合體?
我可能睇漏咗
個波你咪見到2個超源個面具同佢自己個面具
二指、三指到底係咩嚟?
sorry 係我問得唔好
我嘅意思係個波邊個位有兩個起源法師嘅面具
有冇巴打可以cap張圖黎睇吓
lm
2個蘇格拉底頭
點解嗰兩個蘇格拉底頭就係兩位大法師
有人話塞先係成日捉人做活體研究同人偶果個
但將罪名屈左落瑟濂度
佢想比藥水義女飲做人偶
之後叫主角比藥水拉妮
不過一比拉妮就會被識破冚家剷
想問義肢女npc 個故事 點解日落城會收埋同女武神一樣樣既義肢 同埋義肢女npc 話自己係女武神遠親

咁點解個支線完
叫我地搵金針個阿叔npc 會話義肢女npc係佢個女
大法師係邊兩個面具?
同埋印巴話星星轉動=命運轉動
瑟濂支線都有講過「當星星墜落 我嘅命運亦開始運轉」
呢點都有呼應返碎星可以阻止命運

另外想講兩位大法師 以下純屬鳩估

打完魔女獵人同瑟濂講嘢會再話「輝石係星星形成嘅琥珀,輝石魔法係探尋星星嘅同星星嘅生命」,呢度可能暗指輝石本身可能係一種生命體

普通法師嘅頭罩只係得少量輝石(藍/綠色) 叻嘅話就有齊兩種輝石
兩位大法師嘅頭冠幾乎係純輝石組成,甚至件衫同手甲同有輝石
可見身上嘅輝石量同法力係成正比
而兩個大法師頭冠嘅描述都係「替換、取代大腦與頭蓋骨嘅頭冠;離開原主人之後,幾乎陷入死亡狀態」呼應返上面瑟濂講嘅嘢

所以我估追求起源輝石魔法有兩種路線
失敗
由於法力同身上嘅輝石量成正比,資質差/鑽牛角尖嘅法師喺追求起源輝石魔法嘅時候會走入「將唔同法師融合埋一齊就會有更強嘅法力」嘅旁門左道,可能係施法者駕馭唔到過量吸收嘅魔力導致失控/反噬,所以會出現法師球體呢種異形。

成功
了解輝石可以寄生喺身上,並加以培育(我估係喺頭開始種,因為頭部先係輝石有生命嘅部分,見上文,而且兩位大法師都係頭冠嘅輝石最大嚿),獲得更強嘅法力。但係最後會俾輝石完全侵蝕全身(見亞茲勒/盧瑟特手甲描述:「Azur/Lusat had reached a near-inorganic state.」)

所以玩家同兩位大法師講嘢嘅時候只會好慢咁抬起左手,交佢哋嘅最強法術俾玩家(呢度我估係輝石為咗宿主冇咁快死,所以留返接近心臟嘅區域未侵蝕哂,其餘部分就變哂輝石,所以佢哋得返左手勉強郁到,無講嘢亦都冇其他郁動)

有錯請指正
留意返 死gay佬蒙格
睇完更加想24小係屋企煲 呢啲古神故事好撚正
見呢邊人小小想問下 我一開波唔識玩個陣殺左d
之後睇人 話之後要需要佢做支線 有無得番生佢
定要2周目
合理
係礦洞到採礦個啲工人都被寄生哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞