「劇透注意」艾爾登法環Elden Ring劇情討論區

1001 回覆
113 Like 19 Dislike

我估是幕後黑手
如果有DLC好大機會關佢事
補充: 起源(primeval current)就係法師追求嘅嘢 應該唔係一種法術

Shattering Crystal
Sorcery of the mysterious Crystalians.

Creates a mass of crystal, then shatters it in a forward burst.
Charging enhances potency.

The Crystalians are inorganic beings, yet they live. They cleave close to the ideals of the primeval current, and as such, they are revered guests of the sorcerers.

即係追求起源嘅法師成功左嘅話最後會變做結晶人=星之子
有兩個可能:
1) 兩位大師(仲係肉身)都變過做波
最後成功咗先變到成身輝石咁
但係法師可以做嘅只有化自身為種子 唔包保會成功
(代價係其他法師條命 亦可能類似煉蠱
邊個頂得住窺探起源嗰吓(維持理智) 就有可能成功變返做人
所以兩位大師嘅法術都提到佢哋好驚)
2) 兩位大師唔需要變做波 因為自身嘅輝石已經足夠skip咗/加速呢個過程(成為種子)
(結合我之前嘅輝石寄生猜測 不過好似(1)會好啲)

黑暗棄子係有可能
因為隻嘢身體上嗰啲波波同結晶人隻色都幾似
仲有幾粒係黃色(之前見過嘅法師球其實冇失敗到 係等緊孵化?)
甚至有可能就係'起源'本身
彗星亞茲勒 中文描述有寫'...黑暗的深淵...奪去他的心神...讓他感受到了恐懼" 而黑暗棄子個頭其實有隻眼喺度 仲識發光
真係你在凝視深淵 深淵也在凝視你
鮮血君王蒙格同王城下水道果隻蒙格係咪同一隻嚟
其實金針收得咁埋咁難拎 拎要解個好長既支線入埋隱藏地區聖樹打女武神 用果時又要係隱藏BOSS龍王到開 仲要癲火都收得好密 但佢既作用就只係拎黎可以修正癲火令到玩家有得揀翻正常結局 好似有d講唔通 覺得拎癲火代梅琳娜燒樹再用金針抑制癲火去打final boss呢條線應該係要有d野
玩到聖樹分枝
覺得好明顯未整好

地圖細節只係交代到分枝比scarlet rot 感染到,冇其他key item 交代劇情
全部舊野密集化 強化血量 攻擊力
你地講唔見左既ending 同npc 本身應該都喺曬到
呢個應該唔啱
故事定npc對話有講話葛孚雷係第一個成為王既褪色者
我就係好好奇佢明明係褪色者到底最後做咩無啦啦變左半神
其實成隻驚都好似未整好既半成品咁 地圖有開唔到既地方劇情有解唔到既位支線會斷 當年話delay果時d人仲話叫佢快d出 依家我真係想俾佢delay多一年執好隻驚
邊度開唔到
鬥技場未整?
得大戰壺嗰個打,雖然最尾好大機會patch 做pvp 場

其實好易feel 到,一個地方令你冇意欲週圍行就好明顯未整好
佢地呢d習慣整到週圍都有怪就算
王城都起碼仲有1/3未搞好
deeproot 起碼1/2
聖樹分枝成個

魔法學院 limgrave caelid 地底世界個完整度差勁遠
open world真係太多野整。而且er 到到場景都複雜
褪色者係不被賜福者
唔通法環整好前已經有其他賜福?
葛孚雷唔是半神
佢一路都只是人類
癲火好少資料
一開始以為是夏波利利
點知打到尾先知游牧民族是帶菌者
tarnished 靈魂入唔到黃金樹但可以經lost grace 指引無限再生喎

行外部循環
右邊眼係過去
左邊眼係未來
所以拉妮係睇唔到過去只有未來
梅麗娜就淨係想返過去
呢個講法黎自邊度?
總括黎講有三大勢力掙住控制無上意志

1. 外神elden beast ,代表elden ring overright 左無上意志
主線自稱既神,半神

2. 星獸,蜈蚣頭
順粹做架兩週圍污染下破壞下
對 1. 黎講係外神

3. 古神,原住民,巨人,龍,龍人,地底人
比1. 2. 打撚到仆街週圍呢埋算撚數

另外都有死王子族嗰d共存撚對抗2.
敵人既敵人
同elden ring 有共識就會變 1.
睇翻古神像d觸手除咗似水母外都似火山蛇王d 血管,可以估到種族上有關
而瘦神皮又係蛇人,蛇人又係蛇王用儀式整出黎
再推就可以假設到宵眼女神係古神
反証到共存撚個假設
碎星叫果個應該係魔法教授嘅人偶,唔識講嘢

幫佢完做藥水任 又發現地下室後,你都可以搵佢換巫女人偶
條仆街著草賣隊友啫
賽爾維斯係狼人殺既,完成菈妮線之後翻魔女塔會見到狼人傻左,打死佢之後揾翻巨人鐵匠會話狼人殺左賽爾維斯
夏波利利淨係借屍還魂出嚟講句嘢同送裝

仲以為有咩劇情
宵眼係雙指選中嘅神人喎
其中一招黑炎系法術有講
白金之子應該係一路俾人驅趕
得米凱拉接收佢地
變形有可能係佢地既最終形態
所有白金之子最後都會變做大頭仔咁
冇衝突
指頭只係意志代言
後來比elden beast 搶左控制權

但神皮d 皮係人樣唔係蟲,物品描述係獵外神
只話為左幫宵眼報仇先殺翻轉頭都要解”外神”呢個term
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞