「劇透注意」艾爾登法環Elden Ring劇情討論區

1001 回覆
113 Like 19 Dislike
你身為艾爾登之王都會俾班狗,老鼠,鷹圍死拉
駁唔刀
打黑劍果個圖同主地圖個時間線唔係同步
因為龍王可以控制時間
其實都係會令人追求火嘅力量
應該係話癲火結局未必係接ds1葛溫火時代世界線
但係都會開創基本上一個火嘅時代
火出現前只有大樹古龍同迷霧
一開始個島上面有好多劍插係地有講初王個背景
蠻人 做咗王之後打亞人同卡利亞 就打贏果時比樹拎走咗賜福 所以變咗褪色者 被流放
神都有分level只要高等級過人都比人叫神
好似瑪莉卡又係神 重力外星生物艾絲緹又係神
無上意志應該再高神格過本地神 即係係本地神眼中 無上意志就係佢地嘅神
真神只得一位,瑪莉卡
其他半神,女神,外神,神人,一律都唔算係神
宵眼:屌你啦
宵眼最多都只係去到神人
結局後大賜福有得跳場景 右邊有位npc
我想知係邊位npc黎
點解打完火巨人 燒完樹之後會傳送左去天空島?
其實有無講過原因
如果癲火係地底ge 初始之火
都係解釋唔到 只有 大樹 古龍 岩石 ge 遠古

而結晶魔法係er 似乎係 群星信仰時代下ge 產物
DS 結晶魔法係白龍研究出來 原罪哲人安第爾再發展

接唔到
打完火巨人點咗火好似未燒到王城
你未殺黑劍前傳返去王城仲係完好無損
殺完先燒到
我諗係因為燒黃金樹個條件係要死盧?
被八婆當工具人掟咗去天空城搶死盧
如果癲火結局都燒哂個世界啦 咁唔洗接直接係由0開始 直至ds1故事
我覺得只係意境似 但唔係前後同一條時間線
DS1開頭成個世界係一片虛無 咩都未分化 你要強解都可以話係燒到剩灰得翻古龍大樹仲存在
然後地底癲火既起源就作為初火重燃
但係我覺得太夾硬
好似demon souls 同bloodborne都係有相似 但係唔會係同一個世界
只係reference
咁d 不朽古龍邊度來 仲要俾你兩下隕石扑死ge 古龍
龍王兩下扑唔死打得幾辛苦
elden ring 古龍好明顯唔同dark souls古龍
唔怕雷 仲會同人做朋友
打碎星召喚d npc
亞歷山大果堆無血都係顯示已死亡
得柏奇被打到無血係寫返回原來的世界
其實係咪已經暗示左同ds 係唔同世界嚟
唔係 柏奇係打打下走佬 其他人戰死出翻黎都會係到
之前有人FF過Demon Soul第6粒拱心石既世界就係Dark Soul世界。
而家有人話torrent隻戒指係黑暗之環添
如果用印既講法 星星 = 外神,而 琥珀 對應滿月女王抱住舊黃色琥珀輝石,可以理解做新生命,咁輝石可能就係 星之子。
瑟濂都有講過要搵番兩位大師係因為佢地既身體最接近星之子 aka 輝石。

而「起源」就係一種魔法 會將複數魔法師變做一粒波,化為星星種子去探索星星( 道具個段字)

咁腦補下瑟濂係打完城主之後應該就用左兩位大師既身體放「起源」,會見到粒波有藍色同綠色輝石。

Maybe 星星種子 可解為 BB輝石,但係點解兩位大師放過起源都冇變粒波就諗唔到,可能係佢地本身都係粒波但係大個左會變番輝石掛

題外話 亞茲勒 睇到既黑暗會唔會係 黑暗棄子
呢個post 可以寫論文
百智講既聖樹米凱拉係咪就係打鮮血君王時後面個隻強裡面?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞