「劇透注意」艾爾登法環Elden Ring劇情討論區

1001 回覆
113 Like 19 Dislike
講定先
因為宮崎既碎片式劇情非常隱晦
3分遊戲入面有講,5分睇物品描述,剩低2分要靠自己腦補
所以大家有咩新諗法都可以提出討論吓
我都是鳩估吓
有錯請講

起源
其實成個故事都係圍繞住外神入侵,克蘇魯風味好重
本身交界地既原住民有人,永恆之城居民(蟲人),祖靈之民(牛角佬),巨人,同龍等等
龍係黃金樹仲被「無上意志」入侵交界地前最強既種族

永恆之城諾克隆恩既信仰係黑夜
但佢地唔知咩原因導致佢地想造神
所以整出一種水銀狀既生物,又研究黑洞魔法,最後吸引到外神注意
引黎好多隕石將兩座永恆之城打到落地底
同時帶黎「腥紅腐敗」
腥紅腐敗就係外神之力既體現
永恆之城諾克史黛拉既蟲人轉為崇拜腥紅腐敗
其中一隻BOSS黑暗棄子就係個陣飛落黎
至於另一個外神應該就是「癲火」
之後唔知隔幾耐,又再多一個外神「無上意志」留意到交界地呢個地方
佢將黃金樹,二指,參指派落黎,搵埋稀人瑪利卡女王帶隊征服呢個地方
同時佢話邊個收集到最多既盧恩幫手整艾爾登法環,就可以俾佢做艾爾登之王
有位蠻族因為戰績彪炳被選為艾爾登之王,娶瑪利卡女王做老婆,同時被賜名為「葛孚雷」
於是艾爾登法環鑄造完成,葛孚雷同瑪利卡女王組成黃金家族
生咗3個仔,包括「黃金葛德文」,「賜神王蒙葛特」,「鮮血君主蒙格」
因為黃金葛德文生得最靚仔,所以佢被任命為下一代艾爾登之王既王儲
至於蒙葛特同蒙格兩兄弟因為唔知點解被詛咒,生到爛臉
所以就被秘密監禁
參指被外神癲火蠱惑,之後被二指鎮壓,鎖係王城之下
劇透師
原來印仔識咁多字
全Po總結:
王夫拉達岡
後來葛孚雷被指派去攻打巨人族
因為巨人族有永恆之火可以燒到黃金樹
瑪利卡女王產生第二人格,身外化身做一個男人,叫「拉達岡」
走去攻打下面既卡利亞王朝
點知拉達岡就愛上咗卡利亞既「滿月女王」
最後打唔成仲要結婚生仔
生咗3個仔女「月之公主菈妮」「法官拉卡德」「碎星拉塔恩」
三個都是拉字頭
葛孚雷勝仗後唔知點解被剝奪賜福變成褪色者
拉達岡就狗沖返王城同女王結婚生仔
所以女王是同自己結婚,同自己生仔
可能因為近親相交既原因,生咗2個仔女都是有缺憾
「聖樹米凱拉」唔識大,但有神既智慧同魅力
「女武神瑪蓮妮亞 」少手少腳,但有神既力量同腥紅腐敗之力
因為拉達岡變成神既老公,所以佢之前生既仔女都被升為半神
一共有8個半神
永恆女王瑪莉卡 個女 菈妮呢?
菈妮 Plan黑刀計畫先係故事真正開始
法環有幾多個結局?

睇片有個 普通接頭,
癲火,接完頭 月夜千年
重有無其他?
哇!!! 印狗已經爆左機??
我屌 打碎星打到最後一滴佢bug左卡左係半空死撚左我屌呀
破碎戰爭

瑪利卡女王知道呢件之後就想打碎法環重鑄去debug
但佢另一個人格拉達岡就阻止佢
最後瑪利卡女王都成功打碎法環
之後被黃金律法囚禁於黃金樹之中
咁多個仔女就開始搶碎片
「接肢葛瑞克」係葛德文個仔
破碎戰爭開始個陣佢就攻打王城
但最後失敗
之後又打碎星同女武神
又被屌打
死死地氣走佬去史城,將強者既肢體接係自己身上,想強化自己之後去報仇
女武神同碎星隻揪
但最後不敵,被迫釋放腥紅腐敗
碎星被腐敗到發癲
女武神都受重傷
鮮血君主蒙格乘機捉走米凱拉禁室培育
拉卡德走佬返火山官邸,被蛇神腐化
得賜神王蒙葛特係正常,一路堅持死守王城
之後就係我們game開始既時候
無玩唔太明,瑪利卡=滿月?
快d買黎玩
我打咗五十幾次
已認證係四個
但聽講有五個
癲火
黃金律法
群星
死亡盧恩
食屎者盧恩
3個,然後其中一個會分出5個分支
但第5個仲未有人打到出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞