「劇透注意」艾爾登法環Elden Ring劇情討論區

1001 回覆
113 Like 19 Dislike
宜家睇翻紅獅城其實都好大 好多上上落落位
我估本身應該都係想整到好似史東城咁既迷宮 但是似整唔切
所以求其整個傳送門 送你入去打王個位算
根本紅獅城同索爾城本身都似多啲嘢玩
依家搞到好似打地城咁細

索爾城有對門要另一邊開 搵極都搵唔到點開
嚴格上紅獅城直程係無探索
佢都特登整傳送門 送你去boss房前
大戰祭未開始之前過去,會受到熱烈歡迎架 又箭塔又投石車
行到正門仲要落閘跳隻山妖落嚟
1.0 咪正常人樣

白金之女喺雪原教堂會見到佢個妹

講句話用露滴繁衍就完
無頭無尾 懷疑cut晒劇情
屌呀…以為米凱拉幼女來
似乎cut左好多支線劇情
米凱拉既殘障係永遠長唔大,女武神個孖生兄弟,女武神應該係腥紅腐敗想入侵交界地搵代言人,女武神出世果陣身體虛弱比佢入侵左
有冇巴打覺得營火粒賜福好似人性
Elden Ring會唔會係ds之後嘅時間線
飛龍係古龍嘅後代
但其實點解會有白金之子出現,點解要比個咁既名佢地
無記錯好似係永恆之城班友想造神結果造出黎既人造人
其實玩家角色 (我哋) 係唔係一直都冇離開過 Lands between , 話就話係之前畀人放逐跟住有朝一日又突然有番 grace嘅引導先番嚟成王, 但係我哋一開場係成條屍咁攤咗喺度冇反應周圍灰濛濛跟住先走向光芒, 醒咗之後發現自己係禮拜堂 (安置遺體嘅地方)。

黃金樹一直都玩緊「死後回歸大樹再轉生」 呢個信仰, 實質上係靠人命維生, 每個地下墓嘅樹根都有成堆屍體喺度 + 細黃金樹附近都有一大堆 Living Jar (運送屍體) 嘅空殼。照咁睇佢呢句應該都錯唔曬, 有需要的話隨時可以嘔/屙條友出嚟用 無限粟米粥。召喚靈灰直情係用咗呢個系統, 但玩家角色係類似 DS3入面嘅初始之火唔夠人用就揾我哋填數搏下運氣, 同埋我哋有肉體。 當然唔係全部褪色者都係咁樣嘔返出嚟, 有啲 (npc)係真係喺出面返入嚟。

咁嘅情況下同我哋相以嘅仲有一個角色

但都係有啲唔同, 我哋而家知道嘅資訊有:
●母親喺黃金樹入面, 出生於樹下
●曾經燒過, 所以靈體狀態
●根據半神家庭命名傳統&髮色疑似同 Marika有關係
●打惡兆王嘅時候召喚出嚟可見身手同黑刀一派 (全女班)
●信奉宵眠同神皮嗰一套 (Destined Death)
●被封印嘅紫色左眼 + 右眼多咗啲金色

結論而言佢都係畀人嘔返出嚟, 但為啲乜嘢唔記得咗淨係知道要返去樹底, 又唔係完全服從各種外神, 某程度上仲有啲敵對 (燒咗棵樹+極度厭惡的癲火)。 唔通佢先係最後嘅 Fail safe?確保玩家角色會成王(Elden Lord)?但又講唔通喎, 就算冇死到都好淨係對癲火之王有反應。但根據開眼嗰幕應該係有繼承咗 Elden Ring一部分嘅力量, 畢竟今次可以喺唔同角色對眼嘅狀態睇得出係邊個勢力: 火山(反樹)=紅, 癲火(Chaos)=癲火咁嘅色, 受樹祝福(Kenneth, 滿月 Phase 2以外, Finger Madien公仔)=金, 月(女巫, 滿月phase 2)=藍, 紫=

Melina = 以前死咗嘅紫色勢力 + Marika and,/or ER 部分影響 畀黃金樹復活???

講起女巫都係冇咗身體但起碼有個公仔畀佢附身, 佢會冇咗身體係因為身上面有個死印.....
elden ring 果d 古龍來

不過唔係不朽
空氣人黎 死左未都唔知
我都係受熱烈歡迎打完雙騎士再搵小紅帽
開2周目睇返片頭
原來已經暗示左係同一個人
有可能阿,火的時代之後就係星星時代再到黃金樹的時代
想問下打完王城惡兆 會唔會錯過d支線 依家企左係摸荊棘
腥紅腐敗應該係外神唔會有錯

因為米凱拉金針可以壓制/封印

有無巴打可以講下初始黃金樹同生命熔爐同玷污者(混種)相關既設定?
岩岩先過碎星 個故仔咁正 有啲唔想咁快打完
有排先完
仔黎
打完鮮血君王會見到米凱拉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞