「劇透注意」艾爾登法環Elden Ring劇情討論區

1001 回覆
113 Like 19 Dislike
已經長大咗,隻手比鮮血君王仲大
鮮血君王收埋米凱拉係想做咩? 同埋米凱拉係咪已經死左,打完鮮血君王都無得同佢互動
估係DLC會出
話哂有神既智慧
無理由咁就收皮
扑野囉
未死。因為打完鮮血君王之後搵百智,百智會話點樣處理米凱拉。佢會話就咁放喺度唔處理米凱拉,或者應該趁米凱拉仲喺繭殺咗佢

之後就冇咗下文

米凱拉有可能係魅惑咗鮮血君王, 吸佢啲血成長?因為你睇返op就會知道米凱拉比人收埋之前係幼齒。到玩家嚟殺鮮血君王,米凱拉隻手已經比鮮血君王仲大。

而且米凱拉同女神瑪莉卡一樣可以自體分裂/性轉(托莉娜的睡蓮),女武神道具會指出米凱拉係最恐怖的神人,可以知道米凱拉係能力最勁嘅神?而且佢可以壓制猩紅腐敗同癲火(金針、銀針)

如果有DLC嘅話,應該會講米凱拉
巴打可唔可以講下銀針,好似未見過

淨係知米凱拉金針可以壓制外神力量

btw點完火上空島打完黑劍落返王城真係似純趕工 好無尼頭
寫明係稀人 蟲咩族
但係唔知死左定未死 打佢又冇反應又冇得講野同死王子一樣
一係仲有好多隱藏劇情未有人發現 一係DLC 一係俾人cut左
死王子同米凱拉同瑪莉娜感覺佢地個故事都未開頭咁
熔爐百相嘅能力係賦予生物本來唔應該有嘅部位(角/牙/尾)

喺以前嘅時代,被賦予百相嘅生物係被人視為祝福/神聖(熔爐鱗護符),黃金樹時代則被視為詛咒/玷污(惡兆)
米凱拉的針

其實都係金針嘅一種(純淨金針)
仲以為真係有一碌叫銀針
死王子做完死眠支線後已經真正死亡,因為死王子被殺時得一半百足傷環(因為缺少另一半百足傷環,所以不斷復活,成為死誕者)

之後主角將拉妮嘅另一半百足傷環(死亡的咒痕)帶比菲雅,我哋就可以透過菲雅夢境去殺死龍,死龍之死(對抗死王子的死亡)加上完整嘅百足傷環

死王子得以真正死亡
劇情上死王子盧恩要用黎修復左法環先發揮到功能還原番命定之死
所以未到死亡結局前唔會有半神真正死亡
巫女係第一個肉身死者 死王子係第一個靈魂死者 兩個都唔係真正死亡
死眠支線係將兩個對半百足變番一個完整修復盧恩
死龍追憶都講左死龍其實係冇贏到已經俾死亡侵蝕左
不過隻驚係冇解釋到咩叫靈魂死左 遊戲入邊睇只係會變左做異形植物人
我打既時候其實一路都好期待死王子做boss
好彩唔係 我行入去嗰下見到隻核突野真係毛管戙 以為要打佢
我認為死王子已經真正死亡嘅原因係菲雅打完死龍之後會死,菲雅嘅任務就係希望死王子可以真正死亡。唔可能就咁將修復盧恩交比主角就死,假如主角冇用到修復盧恩,死王子亦都唔會死,咁菲雅就完成唔到自己嘅任務。

所以菲雅係確保咗死王子已經真正死亡先會安心地死,同時將修復盧恩交比主角,希望黃金律法會有真正嘅死亡,唔再發生類似死王子嘅悲劇
唔會 因為黃金律法入面唔存在死亡
所以做乜都好 死王子都係精神死亡狀態
死龍收咗皮之後佢就成為咗死誕者 好像喪屍咁嘅行屍走肉
巴打覺得拉妮支線後邊個派黑焰人殺鐵匠?點解要殺佢? 如果話拉妮自己做好似無明確動機
我都認同,啱啱睇返啲道具說明,死王子比較似係不死不生卡bug嘅存在

由主角用修復盧恩修復法環後,死亡先會回歸,死王子先會真正死亡
雙指
你打蟲族螞蟻會跌稀人盧恩
瑪莉卡/二指,因為黑劍的追憶有講到瑪莉卡希望黑劍可以封印命定之死,將死亡盧恩交由黑劍保管。但死亡盧恩會被偷走應該係瑪莉卡指使,因為瑪莉卡背叛咗黑劍,黑劍追憶先會寫「她卻背叛了影子」。而且所有黑刀係由大賜福嘅鐵匠鍛造,黑刀由死亡盧恩鍛造而成,而鐵匠係絕對忠誠於瑪莉卡。

派黑刀殺巨人鐵匠只會係瑪莉卡或二指(無上意志),冇可能係拉妮,因為拉妮有特別感謝過半狼同巨人鐵匠
黑焰(宵眼神皮一脈)應該同至高意志/黃金樹係死仇喎 點解會聽雙指指示去殺菈妮d人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞