「劇透注意」艾爾登法環Elden Ring劇情討論區

1001 回覆
113 Like 19 Dislike
根本紅獅城同索爾城本身都似多啲嘢玩
依家搞到好似打地城咁細

索爾城有對門要另一邊開 搵極都搵唔到點開
同埋白金村下面就係永恒之城
亞人之母係火山區打咗
但群星時代黃金樹未存在
打到後面地圖好似9成都係打緊舊怪 已經分唔清係關地方背景事定趕工整唔切 大樹守衛 黃金樹化身 腐敗靈 結晶人 熔爐騎士都唔記得斬左幾多隻了
其實有可能陰謀之夜嘅真正策劃者係「瑪莉卡」自己
記唔記得打「百智爵士」的時候,佢態度完全反轉,由當初鼓勵燒黃金樹,變成覺得人根本贏不了神,原因好可能就係佢知道咗「瑪莉卡」先係陰謀之夜嘅策劃者
而且睇返永恆之城拎到嘅指頭刀等道具描述
陰謀之夜係由菈妮和「稀人一族」去實行
而「瑪莉卡」正正就係「稀人一族」
因為「瑪莉卡」並不是完全的神
佢只係一位擁有神力的「稀人一族」
相對於「無上意志」佢只係一位低級打工
作為「無上意志」神的代言人
佢唯一不可以做到的就只有反抗並抹殺自己的神
因此佢需要一位幫佢做到呢件事嘅人
於是佢在交界地以守護黃金樹呢個「無上意志」力量具現為名
實際是想透過同外族最強的血種去生出一個可以威脅到自己嘅神的後代

呢點可以由黃金樹的禱告道具描述可以睇到
「艾爾登法環」不是在交界地建立王朝後先產生
而係「無上意志」嚟到來界地時一同帶來
所以你所講嘅收集盧恩係為咗建造「艾爾登法環」呢個說法不成立

講返揾老公件事
嗰個時候出現咗一位人族最強並毁滅咗有唯一可以威脅到黃金樹信仰惡神「癲火」嘅巨人族
憑住呢個功積「荷。萊露」被賜名為「葛孚雷」
並同「瑪莉卡」結婚成為初代艾爾登之王及後誕下三子,直到二子「惡兆」的降臨⋯
可能「無上意志」察覺到「瑪莉卡」的真正意圖
使得「惡兆」生來就不具備仼何黃金樹的賜福
而大王子「黃金」則被「無上意志」的黃金律法指名成為下一代艾爾登之王
在權力同地位的引誘下,初代王同王子們都成為了黃金樹的忠實守護者
所以當燒樹劇情之後被放逐的初代王仍然會即刻趕返嚟
打「惡兆」的時候佢都會稱自己為末代之王

「瑪莉卡」知道自己唔可以靠個老公同兒子們,於是就轉眼窺視「卡莉亞王室」所信仰的群星以及黑夜及輝石魔法,而「無上意志」亦都想取得呢種力量以免有其他外神侵入,於是佢哋共同目的的情況下,想出的辦法就係分裂出代表神性面無慈悲的另一人格「拉達崗」以削弱「瑪莉卡」的力量並去同「滿月」政治聯姻並又再誕下三子

而之後龍族舉軍進攻,由王城條龍屍可以睇得出當時戰況幾激烈,被削弱咗力量嘅「瑪莉卡」根本冇力守護,於是將分裂出去嘅「拉達崗」重新召回,拋棄咗「滿月」,由地圖升降機建設可以引證到巨人戰爭之後過咗好耐,封印咗巨人禁域之後起埋升降機先再到龍族入侵

大概時間線係咁,之後仲有點解叫打爛「艾爾登法環」,啲半神發動破碎戰爭啊,呢個遊戲仲有好多好多故事同人物,有人想知再講,希望大家喺玩遊戲嘅時候都不妨留意下佐治馬丁呢個咁龐大咁史詩嘅故事
其實有可能陰謀之夜嘅真正策劃者係「瑪莉卡」自己
記唔記得打「百智爵士」的時候,佢態度完全反轉,由當初鼓勵燒黃金樹,變成覺得人根本贏不了神,原因好可能就係佢知道咗「瑪莉卡」先係陰謀之夜嘅策劃者
而且睇返永恆之城拎到嘅指頭刀等道具描述
陰謀之夜係由菈妮和「稀人一族」去實行
而「瑪莉卡」正正就係「稀人一族」
因為「瑪莉卡」並不是完全的神
佢只係一位擁有神力的「稀人一族」
相對於「無上意志」佢只係一位低級打工
作為「無上意志」神的代言人
佢唯一不可以做到的就只有反抗並抹殺自己的神
因此佢需要一位幫佢做到呢件事嘅人
於是佢在交界地以守護黃金樹呢個「無上意志」力量具現為名
實際是想透過同外族最強的血種去生出一個可以威脅到自己嘅神的後代

呢點可以由黃金樹的禱告道具描述可以睇到
「艾爾登法環」不是在交界地建立王朝後先產生
而係「無上意志」嚟到來界地時一同帶來
所以你所講嘅收集盧恩係為咗建造「艾爾登法環」呢個說法不成立

講返揾老公件事
嗰個時候出現咗一位人族最強並毁滅咗有唯一可以威脅到黃金樹信仰惡神「癲火」嘅巨人族
憑住呢個功積「荷。萊露」被賜名為「葛孚雷」
並同「瑪莉卡」結婚成為初代艾爾登之王及後誕下三子,直到二子「惡兆」的降臨⋯
可能「無上意志」察覺到「瑪莉卡」的真正意圖
使得「惡兆」生來就不具備仼何黃金樹的賜福
而大王子「黃金」則被「無上意志」的黃金律法指名成為下一代艾爾登之王
在權力同地位的引誘下,初代王同王子們都成為了黃金樹的忠實守護者
所以當燒樹劇情之後被放逐的初代王仍然會即刻趕返嚟
打「惡兆」的時候佢都會稱自己為末代之王

「瑪莉卡」知道自己唔可以靠個老公同兒子們,於是就轉眼窺視「卡莉亞王室」所信仰的群星以及黑夜及輝石魔法,而「無上意志」亦都想取得呢種力量以免有其他外神侵入,於是佢哋共同目的的情況下,想出的辦法就係分裂出代表神性面無慈悲的另一人格「拉達崗」以削弱「瑪莉卡」的力量並去同「滿月」政治聯姻並又再誕下三子

而之後龍族舉軍進攻,由王城條龍屍可以睇得出當時戰況幾激烈,被削弱咗力量嘅「瑪莉卡」根本冇力守護,於是將分裂出去嘅「拉達崗」重新召回,拋棄咗「滿月」,由地圖升降機建設可以引證到巨人戰爭之後過咗好耐,封印咗巨人禁域之後起埋升降機先再到龍族入侵

大概時間線係咁,之後仲有點解叫打爛「艾爾登法環」,啲半神發動破碎戰爭啊,呢個遊戲仲有好多好多故事同人物,有人想知再講,希望大家喺玩遊戲嘅時候都不妨留意下佐治馬丁呢個咁龐大咁史詩嘅故事
雖然都只係疑似NPC 但印象中好似有2位
1個係 有件面具佬好中二咁i喺窗邊
1個係 有件藍色兜帽對蓋利德條巨龍用唔知乜魔法

結果GAME入面
條龍純粹係送5粒龍心同7萬盧恩比大家 件藍兜帽成套套裝可以直接執
招魔法就玩家無得用 但會見到梅琳娜同個D大隻花朵會出類似嘅光柱招
個件金面具醒唔起 但玩玩下又係成SET齊哂
其實我地打完女武神P1
點解會望住上方女人形既樹跟著想行過去?
打完P2之後又發現無得行上去既
係咪cut左
同埋果個應該係米凱拉人形?
有無圖睇下
因為我見到既都齊哂
之前係有啲以為係NPC但應該係主角黎只係唔同衫
巴打個想法講得幾好
不過有幾個問題,癲火同巨人有關係?同埋龍族入侵係邊個物品講架
所以咪話疑似

不過睇返PV
面具佬雖然係出完之後先話player可以自由換衫什麼的
但都可以話係player自己
而藍兜帽同條龍...真係無得講 招魔法係player用都無得用
之後會預到佢紅靈打你
殺佢紅靈後再落水道俾5個詛咒之血(好似係咁叫)佢
佢就自殺俾盧恩你 結局可用
我覺得係因為cut咗米凱拉條線先搞到咁
基本上2隻定位隱王嘅血王同女武神都可以喺雪山入
雪山行哂會發現 有血王D o靚同傳送裝置 仲會比佢D o靚入侵
而女武神直頭一定要喺雪山先入到
佢套裝有講佢想做惡兆,所以就開始做食糞者周圍殺人加褻瀆屍體,產生溫床的詛咒,雖然睇唔明同惡兆有咩關係
火山同其他地方都有溫床的詛咒汁

你做完佢條線就可以攞到詛咒盧恩修復法環
龍族入侵有打過王城都會知條龍屍大到佔咗一半王城
而且同菈妮人偶公仔傾偈多次佢都會有講佢阿媽「滿月」被拋棄時 「拉達崗」的理由係要回去同「瑪莉卡」結合
之後其中一條支線會見到一隻烏龜講「滿月」被拋棄後 「拉達崗」則對外宣稱「瑪莉卡」已經失蹤
所以可以推斷到「拉達崗」因為一啲原因同「瑪莉卡」融合返咗一段時間

而「癲火」有可能係太陽神索爾 亦都係巨人族嘅信仰 但係相關資料得npc好少嘅對話
睇吓之後會唔會有dlc補充番或者出書
封王係因為佢守護黃金樹冇俾巨人族燒
有item有講
同埋巨人族係唯一有能力對付黃金樹嘅種族 所以被黃金一族滅左先 殺淨一個要永遠看守個雪山嘅火

另外爛面係因為佢地係神同人嘅後代
呢個係半神嘅咀咒
再加上法環破裂 佢地拎到大盧因碎片腐化左
爛面應該同生命熔爐有關
唔似係分裂出去既半身
係自己另一個人格就真
瑪利卡自己係神
佢需要一個王
初代王就比佢有目的地放棄左
搵個新既有難度
不如自己做埋?
但佢點都估唔到拉卡岡係忠實黃金律fans
原本聖樹應該有米凱拉,但player見唔到(因為比血王偷走左),之後望到malenia一直等緊米凱拉返嚟,佢知道player目的係大盧恩,於是開打
我以為打破碎戰爭有龍份咋
有冇特別邊個item有講呢件事?
如果玩到壞結局
可以把佢變成人偶化的靈體
仲要係全隻GAME top 3強
超吸引人整死佢
卡咗碎星成晚
又要返轉頭搵佢啦屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞