「劇透注意」艾爾登法環Elden Ring劇情討論區

1001 回覆
113 Like 19 Dislike
梅琳娜癲火結局會開眼 一藍一灰 灰眼可能代表成為褪色者
而藍眼就好大機會係同菈妮有關 建基於兩個都單眼而且同靈馬有關
另外菈妮塔果到係叫三姊妹塔 有兩個可能:

1.三姊妹塔係三座塔個名only 當中冇人果座塔就係屬於梅琳娜 梅琳娜就係蕾娜

2.三姊妹塔就係分別屬於三姊妹既塔 即係菈妮有兩個姊妹 而人偶法師明顯唔係菈妮同蕾娜既姊妹而係霸佔其中一座塔自己用 果座塔本來就應該係梅琳娜塔

我個人比較buy 1
錯 蕾娜即係菈妮 菈妮即蕾娜
梅琳娜未prove到同菈妮有咩關係
唔係
受呢種樣衰詛咒既人都會被稱為惡兆
被切去角之後掉入下水道
D細路就會俾人叫係惡兆之子
惡兆王因為係王族既關係
唔洗切角,只係鎖佢係王城
效忠卡利亞個D唔是巨人
是山妖
巨人既退化版
鳩估
巨人自己守返 佢都仲有可能報仇
搵其他人守 特別係忠於黃金一族嘅 佢就永遠無仇報
同埋可能永恆之火得巨人族知道點處理
只要巨人唔肯講 黃金一族就只能夠搵佢守
咩item會見到宵月女神既資料?
神皮類物品
黑焰系法術
獵殺指頭刀
米凱拉有可能是幕後黑手
話哂有神既智慧神既魅力
無理由就咁俾蒙格捉走玩死
去到化聖雪原見到有黑騎士同黑刀
有可能陰謀之夜都關佢事
唔係好明癲火係乜野黎點解係3隻手指 仲要哩埋係王城地底有隻野守住
另外癲火村同上癲火狀態武器又係咩一回事
有智慧但係唔打得 所以比人捉去禁室培育反而想知點解女武神唔救佢
係神
參指本身係黃金樹陣營
但被癲火腐化
所以俾二指鎖咗係王城底

癲火村應該係被放逐既癲火病人
所以我懷疑會唔會係佢專登引誘蒙格捉佢
話哂有神既魅力

女武神絕對既兄控
唔救佢既原因我估係以下

1.女武神唔知佢俾人捉咗
2.女武神唔知佢俾邊個人捉咗
3.女武神以為係拉塔恩捉咗佢
4.陰謀論,女武神知道佢俾人捉咗,而且係佢既計劃之一
病村同癲火村有無關係
入面都有癲火佬同個癲火信仰技拎
我(主角) 一開始屬於邊個勢力
點解又不死
D賜福其實係咪黃金樹俾主角嘅權能
可能我哋先係幫黃金樹debug嘅人?
有關係
應該係唔同地方放逐出去既癲火病人
屬於不被賜福者=褪色者
係法環碎咗之後先返嚟交界地
褪色者雖然無賜福
但可以搶人個賜福
所謂賜福又係咩
感覺其實同詛咒都係同一原理
係好係壞就見人見智
你當係可以令到萬物進步成長既一樣野
最重要係受賜福既人死咗之後靈魂會入黃金樹轉生
有冇獵殺指頭刀個描述急住娶老婆唔記得開嚟睇下

宵色女王都係指頭選定嘅神人 (神儲,下任神嘅繼承人)

正常唔應該反無上意志?
(除非你話佢好似魔女咁)
應該係指頭個陣代表既唔是宜家呢個無上意志(艾爾登法環)

估指頭是邊個外神勁就依附邊一到

個陣選宵眼女神做神人
但係無王
所以永恆之城既人先用淚滴人造王
梅琳娜個定位覺得似係無上意志派落黎引導條友快撚啲搞返掂個法環
唔用佢燒樹既癲火線就話要追殺主角
但唔用佢燒樹既普通線又無cutscenes 出
搞撚掂個法環就唔撚理
廢石另一個角度係天才,好勵志。
似係瑪莉卡既第3分身
懷疑本身引導我地既指頭女巫都是佢殺
Patches有賣reusable Margit's shackle, 打Morgott都用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞