[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#78 開始多人買Moon

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
Apple Studio Display cut左XDR
好似仲有 但都冇轉運
買電腦 2k mon
各位建議咩呎吋?27定32好?

3千幾預算
有無推介
可能太高成本 gwa
太貴 有無$4000左右
想問下預算2-3k 27寸2k平時打機同執相 偏向色準小小 請問有冇推薦
想搵隻 21:9 30吋以下既 mon
要駁公司 notebook 做野同自己部機, 想好快 switch 到唔同 source
會打機 (賽車/strategy i.e. total war) 同睇戲
依個 size 好似冇咩選擇 , 請問下依兩款得唔得? 有冇其他更好? thanks!
MSI Optix MAG301RF
LG 29WN600-W
推一推
最理想係27gp950有支援硬件校正 但好似難買
呢隻二月尾有問過, 周街都無, 個時話未知幾時返貨
想買隻mon打機工作兩用
需要type-c to displayport for gaming laptop (3070),唔玩FPS類遊戲
需要hdmi to hdmi for 文書laptop
如果買dell隻U2723QE會唔會用唔盡定有其他好啲選擇?
呢兩個一定上面好
200hz vs 75hz
望完Studio Display 27吋 又冇mini led又冇144Hz又冇HDR
香港搵極都唔覺有pa27ucx賣
有冇27吋4K好推介
邊度
asus vg289q vs acer vg280k點揀好?
PUSH
今日dell 美國 加拿大 日本 澳洲 馬來西亞都正式上架咗
其實仲有冇其他款揀?
想問budget 2k以下
駁ps4 laptop打機, 剪片
要有自帶喇叭
有沒選擇?見樓上幾款都係沒喇叭
等x27 fp
中晒 27吋 mini led 144Hz HDR
用左 U2723QE 都差唔多一個星期, 亦好似好多巴絲都有興趣, 係到簡單講下用後感。

個人主要用黎WFH, 間中睇下片, 亦會接駁Macbook pro 同埋 switch。電腦規格好舊, i72600 + R9 290, Macbook pro mid-2015. Mon 原本用緊 Philips 230e 同 HP Z22n gen2
當佢可以同時接駁呢幾樣產品, 再加埋 External HDD, 返工開 Conference call 係非常方便, 因為可以隨時駁埋 公司 Dell Laptop 同用 iPhone 做VC, 亦可以同時幫多個 device 差電, 呢種擴充性非常好, 其他mon亦畀唔到。
顏色唔駛多講, 對比真係好好, 可以睇返 #337 巴打做嘅對比:

同以前比較, 不論睇乜野片同圖以至 NBA 官方 streaming 直播, 都會有明顯進步. 而且相對低藍光及最高60Hz, 長時間工作都無咁攰, 至於佢個 Display manager 係有用嘅, 但有用開 Mac 嘅我無乜太大感覺。經過呢6 日, 正常地多塵係mon 面, 但無日照情況下唔明顯; mon 四角邊位偏黑亦開始明顯, 不過 ips 面版一向如此。

用唔用得盡所有功能好睇個人習慣, 我呢個星期除左睇4K戲都係開2K。如果好似我不論有無 Pandemic 都會 WFH, 大size mon同高 resolution 可以令我工作時同時間一次過望多幾樣野, 又可以接駁多樣工具, 佢絕對係非常好嘅 working partner, 再加上好間中整下相 (以前有玩排版), 順便有多媒體應用, 呢隻係一隻非常唔錯嘅 mon (當然, 都要 budget 許可)。
長開4k 就好 應該唔駛轉2k
D字太細,每次要放大比較煩
我windows都唔細
你mac應該冇問題
定係你係開4k+2K UI?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞