[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#78 開始多人買Moon

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
諗住遲D消費卷到手換Mon
暫時睇中呢隻,有無巴打有包膠講下點
或者有無更好推介,想換2K 34" 21:9 闊Mon
https://www.lg.com/hk/monitor/lg-34wp65c-b
Lg 係唔係除咗高階同埋nano ips 全部都用boc panel?
仲係學生
有錢都買gpu
Gtx 1650 super就嚟頂唔順
建議擺第一版
3000求顏色可以用u2520d
2k 60hz但係顏色好靚
諗緊等27 mini led跌落10000
定入u2723qe頂左我隻u2718q
但我知唔洗兩年我又會想upgrade
估唔到兩年前vg289q
依家都係
一轉眼都用左就兩年
4k ips 得佢同dell係呢個價位
Asus proart 4k 16:10印象中貴啲
真係冇4k ips低過呢個價
如果唔係得Samsung 4k va
Benq 4k tan
俾我會直接等mini led
話唔定會出部ips black+mini led
M27U 有無評價
考慮緊m27u 定u2722qc
諗住PS5 電腦兩邊用
揀邊隻好?
LG 27GP850-B
ASUS VG27AQL1A
GIGABYTE M27Q
三隻都差唔多價錢但係唔知揀款好
gigabyte好似qc差
HDMI 2.0 (HDCP 2.2)
都讚成呢個 approach, 我而家都仲用緊公板 R290
要小心M27Q嘅pixel layout 係BGR,而唔係平日常見嘅RGB,打機冇乜問題,但係睇字有時會唔清晰
如果用Windows機可以用windows ClearType 改善
會話M27Q除咗衰呢樣 其他嘢都贏
所以M27Q係首選?
聯強技嘉mon壞 會唔會上門搞?
https://lih.kg/2689012
我仲用緊 GTX1050TI
聯強技嘉真係惡夢, 十幾年前已經唔幫襯
望住個價
果陣上美森網運返黎仲係平過依家
有冇巴打有21-24"mon推介?
地方問題擺唔到24”以上
打死都唔會再買LGLG Moon
我家人隻34GK950F,用咗年半,Moon中間突然裂開(內爆),初時仲諗住分開兩半用頂住先
打去問代理,因為疫情,維修部停開,冇師傅上門
個CS仲話,爆咗Mon要整5-6k。仲話叫買過隻新moon算喇

因為要WFH急用,我家人平平地買左隻連登禁止討論既AOC CU34G2X
唔關事
曲MON自爆全部廠/代理都係當人為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞