[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#78 開始多人買Moon

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
想買4k mon用黎玩PS5同駁Window機兩用,通常睇下片做文書嘢多,有時都會汁下相所以會想色靚啲。PS5唔玩fps,主要玩3A作。有無推介?Budget 大概 7k到10k都會考慮。謝謝
如果呢款同LG27gp850-b 比邊個好d
打機為主
想買moon arm. 呢個Ergotron LX 掂唔掂?

同問
巴打我同問你需求一樣
都係PS5/windows兩用
打機又修圖剪片 想拎個平衡,邊個較好
見到啲人評asus 係修圖方面好低分
12999,買唔起
LG 27GP950-B vs MSI MAG281URF 邊個好?
LG 27GP950-B vs MSI MAG281URF 邊個好?

for PS5
太貴,而且作為舊版 MacBook Pro 用家表示: 根本用唔到堆 function
通常就共用, 不過Win 機發揮唔到佢嘅效能, 亦無乜野用到 5K
不過佢呢口價, Dell UP series 同EIZO 立即無左一堆生意
買得起 DELL UP ... 點解唔買 APPLE
27GP83B 睇埋哩隻.. 比較貼你budget.
擴充性差好遠
如果用開新一代laptop, 就唔會有問題, 因為多USB-C port
舊機就麻煩好多; 但本身已經用緊MAC 做繪圖, 就一定買 Apple
舊年先買隻U2720Q, 依家隻U2723QE 仲有IPS Black
980咁平?
想請教有無邊隻4K Mon 係抵玩
配落Mac mini 用
UP2720Q有adobe RGB同hardware calibration喎
Studio display 駁到PS5
Apple Studio Display
所以真係根據用家需要同習慣。
雖然自己係屋企同時用 PC 同 Macbook Pro, 隻 Apple 新 mon 真係唔多岩用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞