[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#78 開始多人買Moon

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
又唔可以話唔入流嘅
G3 G5 G7 G9都入流
如果要買21.5吋最高性價比應該都係Samsung
最top既led Mon有冇100%dci-p3
多謝指教
今次只留意4k mon, 所以留意唔到
只標99%
如果有錢我都想換u2723qe
ips black真係好吸引
Asus 過萬蚊嗰啲色域大約係幾多?
唔計mini led
想知2000 vs 10000最大分別係咩
想學下野
量子點技術達到95-99%DCI-P3/85-89%REC.2020
HDR HLG/Dolby vision
SDR/HDR Hardware calibration
真10bit
屋企幾條線都係HDMI 1.4
連laptop 出到4K@30Hz
但連PC 就無畫面
過幾日去買條線再試
初黎報到大家好

想搵個mon wfh,27吋,2k/4k,駁macbook
本身問左P2723QE開3599
後尾發現U2720Q,但見啲spac都係差唔多,面價貴3000,到底有咩分別
可以試吓搵多幾個報價
唔同sales有唔同報價
如果唔驚用鏡面可以s2421hsx
P2423都係霧面但係16:10
U2720Q面價唔理啦
online salse 4千中
多個95%DCI-P3同HDR400認證
而家直接U2723QE不考慮U2720Q
4k 144hz for PS5 有咩推介?
U2720Q 係舊版,U2723QE 係新版,兩者中間再相差大約$300-500。U2723QE 暫時大約$4900

P/S/U 唔同系列,U2723 個 panel 係 用LG 最新panel,LG自己都未開始用 (新一年版本電視6月先出街), 顏色輸出一定好過 P/S 系
P/S 系唔知用乜 panel,剩係 port 位同擴充性都差好遠 (少好多 USB port)
今朝有人問 U2723QE 漏光情況:
岩岩試完,右上,右中,左下近中間都有漏光,但唔算明顯
外國有 review 個漏光比我嚴重好多
明白曬
但係4900好out budget
如果2500-3000係咪要2k先得
有咩好選擇
呢度有人介紹 Asus Vg289q,豐澤做緊大約$3200,顏色會差些少,打機應該唔錯。
So far 用左一日感覺良好。個人通常用超過輸年先大換 一次電腦產品,買貴些少都可接受。
我都覺
想問下u2723qe個hdmi係唔係2.1
今日去黃金,27吋有hdmi2.1嘅得Samsung G7同MSI MAG281URF有現貨
HDMI2.0都符合HDMI2.1規範 可以原地升級2.1
不過4K 60hz唔好預有2.1
想問下27吋mon, 2千數鬆啲budget有冇咩推介?wfh用,或者打下xbox ,睇Netflix
u2723qe都唔算貴啦 5k埋到單
如果再過兩三個月冇mini led可能我都會入
香港mini led暫時萬5蚊起跳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞