[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#78 開始多人買Moon

1001 回覆
3 Like 5 Dislike
dell monitor係有呢個問題, 要係pc set
見到家人用21:9Moon咁爽,加上我用Xperia 1III都係21:9
所以我都會等燒癈卷出左,就換我我左8年既Dell U2515H

但真係驚曲Moon唔come玩,所以諗買平面34" 21:9 1ms 144Hz
暫時得兩個選擇,但兩個都係連登仔禁用既牌子

AOC U34G3X
極加弊 M34WQ

AOC嗰隻全線冇貨,更加唔知幾時返貨
極加弊又話個維修好麻煩
Thx咁依家都係得個等字
PC 要點set?
聽日買條HDMI 2.0線再試下
我公司有部S2722QC connection laptop, 都係出 4K 30Hz, 都係要靠pc setting
PA279CV
更新左firmware都用唔到usbc output
有冇巴打識搞

入左手指到>factory mode update>用pc連個usbc 去mon到>開exe scan 完再update
做曬都唔得

唯獨factory mode 個step pass左 但卡住左 開關都冇反應
我要power off個mon

依家插落部m1 macbook到充到電
但detect唔到

我用緊EIZO非pro grade嘅mon,有cal mon,個contract低,長期望都舒服。但有時啲相整完,其他人喺apple之類嘅mon睇就會變左超高contract.

十幾廿萬啲Eizo mon另計。
其實打乜GAME 先要用144hz?FPS?3A 要唔要呢?
剛剛係淘寶扑左X32FP 港行貨真係太貴
本來心水U2720Q睇完巴打解釋之後就課咗U2723QE
VG289Q呢個價錢呢個質素真係無敵 推介咗俾人佢用完返唔到轉頭
唔少VG289Q用家話色水麻麻
幾錢
巴打有無TG
9999 人仔
好似未有包膠, 等下包膠先出手
屋企隻mon頂唔順 有色差
開excel啲黃格變撚左黃綠色
想買住隻mon打ps5,遲啲先砌部腦,暫時睇中LG 34GP950G-B, 想請教下同價位有冇再好啲既選擇
冇用
想問咩
如果唔打機,上 wiki 一查就睇到個 model 會唔會出到4K 同其他 config
(利申:用緊 ATi 公板 R290 推 4K + 一隻 FHD mon,但有時會4K + 兩隻 FHD mon)
如果之前無4K mon,用完U2723QE 好大機會會嚇親,而且擴充性非常實用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞