[💳] 信用卡討論區 (11) 請勿在此貼 ref link

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
上個 post 爆左, 好似冇人開
貼返個版頭係到
請勿以任何形式明示或暗示宣傳、招攬生意、推銷、廣告等內容之商業文章。
FAQ

Q: 唔知自己年薪夠唔夠申請某信用卡 / 唔知邊張好?
A: 請Google HongKongCard

Q: 我年薪1M有咩卡適合我用?
A: EPS

Q: 我嚟緊會買XXX,邊張卡迎新啱我?
A: 你買比我?

Q: 八達通AAVS用邊張好?
A: 大新One+ / SC executive / BEA flyer

Q: 交學費用邊張好?
A: 大學聯營卡, HSB大學卡交學費有3X Cash dollars

Q: 一次過申請幾多張卡好?
A: 2-3張,一次過申請太多TU會跌。因為人地會以為你手緊等錢洗

Q: 點解有啲卡你地唔講嘅?
A: 狗也不屌

暫時巴絲打們集中討論緊嘅卡有:
#學生申請到

- HSBC
Visa Signature 簡稱VS: 低至$2.78/里
要求: 480K年薪 / 600K資產

- BOC
#iCard : 每月首$1111.1指定簽賬類別及網上零售交易10倍積分(分開計)
要求: 150K年薪

- CCB
#Eye card : 網購及拍卡5倍積分

- DBS
#Black card : $6/里 / 海外$4/里
要求: 240K年薪

#Compass Visa 簡稱CV
最近迎新轉咗,每月用Apple Pay付款可以有最高$300 COMPASS Dollar回贈(不限額)

### 學生要出DBS Black Master請先申請Compass Visa,收到卡後開通E-Banking再由自己個Account內申請。唔洗過冷河,一收到CV可以即申請Black Master

-SC
Asia Miles 簡稱AM: $4/里
要求: 240K年薪 / 60K資產放SC

-BEA
Flyer world : $5/1里
要求: 300K年薪

-大新
#One+ : 無上限1%現金回贈
BA(英國航空白金卡) : 儲Avios $6/里

*注:以上所有要求只係官方聲稱,並不代表年薪不足申請唔到。而資產同收入並唔係唯一批卡標準。

*注: 唔討論payme
flyer world要求改了,240k

係wo 個版頭都唔記得改

好吸引 希望可以申請到
但係好少見信用卡會降要求
拎完1001果個唔撚開新POST既

好吸引 希望可以申請到

唔知係咪少人用想吸客

利申用緊DBS Black World, 唔知開唔開呢張好
但月入得13K

好吸引 希望可以申請到

好似三張WORLD MASTER( SC,DBS,BEA )FLYER 最難批

BTW 有D野唔試唔會知既,申請左先算

好吸引 希望可以申請到

好似三張WORLD MASTER( SC,DBS,BEA )FLYER 最難批

BTW 有D野唔試唔會知既,申請左先算

聽講BEA FLYER好多被REJECT嘅例子下
銀聯卡有冇邊張好使
海外用
琴日開左sc priority banking 佢出左vi同am卡
咁會唔會其中一張當我唔係新客冇迎新?
快手Cut左CX AE,AE Offer畀張BlueCash賺迎新,都可以玩一年既 ⋯ 由其今年iPhone X
琴日開左sc priority banking 佢出左vi同am卡

如果係一齊出應該冇事

好吸引 希望可以申請到

如果你喺發卡行有存款
有機會會降低要求

如果係一齊出應該冇事

thx

好吸引 希望可以申請到

如果你喺發卡行有存款
有機會會降低要求

不過我覺得新開戶口既話
佢唔會點睇
有無人用wewa卡 想問下佢果個抽獎轉現金回贈
係咪將禮品價值個現金
啱啱行街申請咗渣打 白金master+行政人員白金,發現張master係無優惠可言
啱啱行街申請咗渣打 白金master+行政人員白金,發現張master係無優惠可言

伏已中

可以後日打上去截住個申請

伏已中

行政卡垃圾黎
出 one+ 好過啦

伏已中

行政卡垃圾黎
出 one+ 好過啦

點解話張行政卡垃圾,張普通白金唔係仲垃圾啲咩?
有無人用wewa卡 想問下佢果個抽獎轉現金回贈
係咪將禮品價值個現金

上次行街 見到wewa card 街霸 無理佢 好似送gip 依d係咪填完資料 就可以即攞gip走 即使事後係開唔到卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞