我以為佢大肚係意外 但原來係佢畜意妄排

951 回覆
5050 Like 213 Dislike
癲唔過原POST老婆啦,講七年都係「係呀,養狗仲好啦」,懷疑係CHATBOT
你唔見我都支持原POST決定離婚?
做手術,手術本身有風險,手術失敗(切咗照中)都有機會。
而且,拍拖到結婚,廿一到廿八,我唔知主角結咗婚幾耐啦,但一開始都有機會係睇下會唔會遲啲冇咁抗拒生仔,所以唔係一開始就結紮。到結咗婚一排,都仲係冇諗住生,咪準備去做手術,一了百了。
仲唔講未結婚都唔知另一半會一齊幾耐,點會咁快去做手術。食避孕藥係有風險會中招,但個風險主角係 take 到,咁咪 ok 。

個問題根本係老婆破壞約定,主角有冇做足唔係應該 judge 嘅位,因為主角本人願意承受佢唔做足嘅風險
父權,笑咗

唔生仔:文中交代係兩人共識嚟,幾時話y土角決定晒
切 jer:咩年代呀?結紥唔做要切丁?不如話做愛用男性生殖器插入女性身體就係父權主義嘅體現吖嘛?
離婚:對方單方面破壞契約,咁唔可以離,又情感勒索?家庭一定要有父親呢個角色又係咪父權嘅表現?
個女西到諗住生米煮成熟飯用個仔道德綁架個男 仲計好晒數自己唔洗做要個男帶移民同每個月家月兩萬 一係差唔多30母性大發一係生邊D八婆姊妹出屎橋 呢次偷精唔知好彩就唔好彩發現左 下次隔硬黎又唔知屈樓主硬食咩
其實你講果種係真係純粹意外

但而家情況係好似之前個嫁台港女大肚婆出事
啲人都屌佢老公貪平
揀喺診所生仔,唔揀喺大醫院生仔咁

唔係話要victim blaming
只係明明有得揀最安全嘅你唔做

如果你話佢要太太食藥,
係想保留轉軚嘅自由
但呢點係建立係佢太太食足7年藥上,
所以我之前先話佢係自私
選擇性相信再加讀者自己腦補當真理
咁冇得討論㗎喎
因為你地唔明囉
其實由頭到尾我態度如一
問題係點解要完全拆開嚟睇
主角有責任但絕對唔係主要責任
因為事件發生,女方根本有心做
雖然無野100%安全
但都有分最安全同次安全,有journal有data
你上WHO都有齊table

即係好似之前個嫁台港女大肚婆出事
啲人都屌佢老公貪平
揀喺診所生仔,唔揀喺大醫院生仔咁

唔係話要victim blaming
只係明明有得揀最安全嘅你唔做
所以大家先話佢無盡力
高質
女人想轉軚停藥就冇問題
結紥係不可逆嘅
咁你覺得對唔對等?
但佢呢個唔係有曬plan咁做?
唔怪得香港搞成咁
咁多文盲同閲讀障礙症
條友都唔係樓主
點解結紥完中出一樣中招係意外,
但食避孕藥中出中招就唔係意外?
條界劃嚮邊?

唔好下下講七年先,係咪食足七年,或者女方係咪單純因為主角先食都未知。

淨係講食避孕藥同結紥手術本身嘅風險同埋是否可逆,多數人都會揀前者先,情況穩定(包括心態同關係)再做後者,做嘢嘅先後邏輯好合理喎
搵咁多同件無文化MK 一齊
抵撚死啦
當年肯定貪人靚女大波
我都記得
條女唔岩,但字裡行間都feel到樓主唔愛老婆,而且一直都睇唔起佢。
女人真係好仆街

如果係男方想要小朋友
射左條女 = 強姦

如果係女方想要小朋友
偷條囝精 = 男方不負責任,冷血

女人真係好恐怖

利申: 絲,憎小朋友,原因本身太理性,接受唔到小朋友非理性的本質
g持離婚啦,第時又會想生多個
老婆對乳膠敏感,所以我哋發生關係都係靠佢食藥避孕,我都有定期陪佢去睇醫生同每日提佢食藥咁

假膠廢文一則都咁多人理
與其生一個要佢做黃尸不如趁早唔要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞