我以為佢大肚係意外 但原來係佢畜意妄排

951 回覆
5050 Like 213 Dislike
咁問題係而家邊個唔想生先

係條佬唔想生,
唔係條女唔想生

但佢無盡自己責任,
將所有責任推俾條女,
要對方就你7年

雖然條女敏感唔戴得套,
但你都可以照做返自己應該做嘅手術,
唔係等7年先做
你講果啲意外係無得你揀

即係好似之前個嫁台港女大肚婆出事
啲人都屌佢老公貪平
揀喺診所生仔,唔揀喺大醫院生仔咁

唔係話要victim blaming
只係明明有得揀最安全嘅你唔做
所以大家先話佢無盡力
問題係樓主個方法冇話冇風險 如果係因為食藥唔穩定有左會照接受 但依家個意外係人為 你反而屌返佢要其他方法
即係好似之前個嫁台港女大肚婆出事
啲人都屌佢老公貪平
揀喺診所生仔,唔揀喺大醫院生仔咁

唔係話要victim blaming
只係明明有得揀最安全嘅你唔做
所以大家先話佢無盡力
你試下追故
我講咗兩個問題要分開睇

問題1係條女好仆街呃人
問題2係佢自己自私拖7年無做野

我講緊問題2
痴左線 出乎意料
應該係要屌欺騙嗰方
ON9,莎比亞夠講到自己好撚慘,全部嘢都係條女做錯,莎比亞無辜帶綠帽,咁事實係咪真係咁先?

係人出POST都會偏坦自己講啲對自己有利的論點,人講你就信唔怪得你成個傻仔咁
因為其實我係屌緊另一件事

但呢個post啲人好多唔識將兩件事拆開睇
問題1係條女誠信
問題2係佢自己拖足7年唔做野

基本上屌男方係因為問題2,同問題1無關
你望下成個POST有邊個將男女方正反論據講晒出來? 原POST 幾千字全部為自己辯解搏人屌鳩佢老婆你唔講,走嚟話我百幾字?
我又好奇你係佢地屋企人? 點解原POST將七年伴侶對話交流濃縮到幾句說話,你就可以定論「仲要冇表達過想要細佬」?
不忠
鐵板離婚
唔生就要切賓州又係咩主義
咁佢老婆陰鳩佢呢樣嘢可以無視?
其實樓主唔係100%介意有小朋友
大前題係小朋友真係意外而黎 佢會樂於接受
而且一早同老婆夾好唔生 老婆又願意食避孕藥
呢個係兩公婆既共識 互相信任對方

好多人focus係樓主唔想要小朋友就應該一早結紮就一勞永逸 咁樣諗法係spin走左個問題

問題所在係佢老婆破壞誠信 跣樓主一鑊
諗住食硬樓主 一定要佢接受結果
佢老婆既諗法係 唔好追究小朋友點黎( 因為明知自己理虧) 但唔黎都黎左 咁就生仔 養仔唔用得幾多錢 之後移民點點點 全盤計劃要樓主硬食
你講撚左一日都係呢句
就係你呢啲人影衰女權
佢地計劃唔生係兩者共識,如果無達成共識根本唔應該結婚。樓主唔紮唔用套都做,前設係女方自願食避孕藥呀嘛,成件事根本唔關父權事。
If anything,成件事最父權應該係女方同班姊妹assume左男方breadwinner既角色
眾人皆醉撚係咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞