[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#76 42吋新時代

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
咁等下先啦 唔知幾時會出呢
而家似mini led都偏gaming 多
偏gaming同創作
有冇4k 24吋又有得叉電嘅mon推薦?
睇過dell有好多款唔識揀
求高手指點下
今日結果我貪平買咗 有啲後悔
呢隻嘢係平 但係一嚟冇HDR 睇落色比較暗啞
二嚟有少少殘影
俾我揀多次都係俾貴啲買Asus tuf
好似冇
24吋4K好耐冇出新款
我有個fd 都買咗,但係我就咁睇其實還可以?曲mon同有支架升高低,$2399嚟講想買曲mon 應該差唔多

至於顏色,我自己就用緊LG 嘅27GN800B,對比我用嗰個,色水好似係暗淡啲,但係都算係還好,未到出晒事
一般來講dual monitor係咪會買兩隻一樣resolution嘅mon
我見呢度冇乜人用1080mon 但除咗打機 基本上youtube上網都係1080搞得掂
我駁緊1隻4k 60hz + 1隻1080P 144hz
睇字4k 清好多
啱啱入左隻EL2870U,佢個flicker free係咪算好?用緊OLED睇到眼勁攰
其實我同你一樣都係1隻4k + 1隻1080p
不過考慮緊換走隻1080p
但煩惱緊換1080 2k 定4k好
因為用聽講2k/4k mon睇返1080p嘅嘢會朦
等2k 360Hz, 1080p嫌睇字唔夠清可以較高啲個sharpness
感覺如何
高sharpness仲難睇
做乜幫人清倉底貨
佢個flicker free算好
OLED要去到電視等級先有0hz pwm幾乎不閃爍
冇人叫你較到最高
開0完全唔加高最自然
有d mon開0係減弱
呢排又心思思想換mon
師兄們2K 240Hz VS 4K 144Hz 你哋會點揀?
二手今個weekend得閒趕wfh用,thanks
4k 144hz
要清有清 要順有順
睇埋4k片都得
U2520D sells報$3100點睇
有type-c叉電 有daisy chain
不過得2k60fps
但係我擔心而家啲卡根本推唔盡4K 144Hz
光追,畫質全開4K過100fps都有難度(?)
3a大作 預4k 60
pvp game降特效換fps
pvp本來就唔建議開高效阻礙視線
3080, GTA V 全開 4k 得30-50fps
PS5 +文書 等多幾個月睇下先
唔好無腦全開
我2080ti 都60fps以上啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞