[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#76 42吋新時代

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
100cm 42吋MON都夠做啦
法奧仲係咪包AORUS芒0光0死?
FI32U貴M32U一舊 但係好似幾抵玩?
2年前既MON....
呢一兩件冇值得upgrade既咩...
突破點係mini led
冇mini led不如唔好換(你壞mon另計)
u2720q未過時 有95%DCI-P3
新款S2722QC 反而冇DCI-P3 同U2718Q差唔多
我都見到好似唔錯
咁當電腦MON用冇計架喎
我呢邊好少少叫做有80
用緊S2722QC, 一開始用type-C 線連部Dell G7 Notebook正正常常, 但轉左用hdmi線之後雖然個mon都係detect到4k 60hz 24bit, 但發現有兩個問題:

1. 畫面有開始有d lag
2. 一打開部notebook個畫面就變到好唔清, 一定要合埋部notebook先正常翻

想問係咪代表hdmi線太廢要買過條想留翻type-C位黎差電
師兄
Aw3821dw 實際用落正唔正?
諗緊買佢定買LG 38gn950b
都係用返原本個stand, 又少多廿幾cm
唔係視距 係張檯闊度
如果擺42嘅話機箱要放檯底
擺囉
等多三個月睇x27s
有冇人知2k 144hz 24吋最平幾多錢?
啱啱都係黃金見到,不過唔知好唔好。
廿巴見你成日喺呢個post答人問題
想請教吓你而家用緊咩mon 同埋有冇打算入手咩mon?
用緊PA32UC 24UD58
想入手LG/SONY 42吋OLED
可惜我放唔落
諗緊等唔等Mini led
其實8k budget好似唔上唔落
但4k 60hz 27inch睇戲+office work 咁少選擇咩
睇中左ASUS VG289Q 依個4K MON
但怕空間問題
想問下有冇24" 4K MON介紹下
冇就直接買上面果個再逼小小咁郁個位..
24UD58
8k budget係唔上唔落
4k 60hz我比較推u2720q
vg289q會次一級
mini led可能會近萬蚊
已有2718q 加隻u2720q冇咩upgrade feel...
係架
有感覺唯有等mini led
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞