[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#76 42吋新時代

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
點會入貴嘢
一定係u2720q
u2720q=LG panel
27up850=大陸BOE panel
不過u2720q冇free sync
唔緊要啦,我攞嚟睇曲做second mon
張檯深度係60 cm 應該買27定32吋mon 都得?
視距60我覺得32勉強ok 桌深60你可能要mon arm
你出轉黃金試吓位咪知
早幾日打2042 試過一次,但我覺得係隻game 既問題
PS5 就好似未試過
非常好, 的確係最符合我需要既model
本身網上d 人講既缺點都係接受範圍內
唯一本身冇見人講既缺點係佢個stand 其實都用得幾多桌深, 不過我張枱都算夠位所以ok
想買 32” 4K 要有得打棟既mon budget $5000
LG 32UN880-B 點睇?
感覺似係雙mon 易啲跳制,由其是隔離mon 有其他野果陣比較容易出現黑mon
我就係雙mon , 但個情況好少見,反而我升咗win 11 後當其中一個mon 睇YouTube 全畫面時隔離個Mon 會有機會黑mon
平時打機有冇開boost?
你意思係超頻上160hz ?

諗緊係咪過熱會黑mon 定點
冇啊,反正我玩2042 /halo 張3080 行2K 都唔會過到120hz 所以144hz 已經好夠,但我另一邊黑mon真係win 11 後先出現;反而隻mon 有時開機顯示PC 畫面時會有條中間線咁左右唔對稱,要重新開個隻mon 先冇野同係PC先係咁
你game 降2k 果陣,windows 會唔會降? 我降完變左2k 打完機又要轉返4k

平時4k+2k 搬野過mon 已經不停轉size 煩到嘔

我冇中間線呢個問題
我就係知道咁所以本身兩隻4K mon 都轉哂用2K 算 ,反正我又唔想部機太熱所以打機都會係2K算,係玩PS5 先會同睇片先會較番4K
好提議 玩多幾日睇下點先
27‘ 行4K 較極window scale 都係怪怪地同D字偏細,所以我都係2K算
隻x32fp台灣2月頭出售價
搬野過mon 不停轉size會有咩問題
27吋4k用150%啱啱好
可能我要換眼鏡 150%我試過都覺得D字偏細200%就D icon 太大
個框縮大縮小好唔smooth
你win10?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞