[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#76 42吋新時代

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
請問32吋 4k 144hz,玩賽車槍game, 1皮鬆d筆直係咪揀PG32UQ
有冇Ching知邊度有唔係炒價27GP950-B買或訂
我都睇緊, 但係我發現之前出個批32" 4k 144 IPS呢個價位差唔多隻隻都有d 缺憾位
垃圾仔想問Samsung g5 32 同 g7 32大家會點揀 貴一倍
請問仲有邊幾款可以考慮?
全世界應該冇一個牌子burn in 會有得換機
有冇人一樣用緊Aoc 21 144hz 玩一陣就眼痛
the new Alienware 34 Curved QD-OLED Gaming Monitor comes with improved OLED reliability and a 3-year premium warranty, including coverage for OLED burn-in
https://tftcentral.co.uk/news/dell-alienware-aw3423dw-with-34-qd-oled-panel-and-175hz-refresh-rate
正路就等acer x32fp
進入mini led時代
琴日入左部vg27wq 2k 27”真係第二個世界 之前用24” 1080p 144hz
今年重點係2K超高refresh rate+miniled
4k144+miniled
電莖用用嘅oled
可以當moon用嘅42oled電視
我目前條list有PG32UQ, MPG321UR-QD, XV322QK, M32U
但係都唔太揀得落手
有諗過X32FP, 但係有d急用, 同埋個價都貴一截
篇文都講到明唔會平
今年black Friday 應該會平 慢慢等
dell 有全球保
提升對比度 減少漏光 黑色更黑 光位更突出 可進入HDR時代 缺點係未做到點對點 有光暈

PG32UQ 只係普通側光式背光+扮野local dimming
一開HDR漏光就漏到傻
PG32UQ反應時間好唔掂
平均11ms
早幾日問過灣仔一間好似有得訂 唔知有冇伏
買了 28GP850, l

Default 顏色有d黃, 應該要點改setting?
我2021年頭已經話換moon
2022年都到我仲等緊
依堆好似7月先開賣 有排等
不過應該好撚貴
依家得25吋1080p 360hz既都賣緊5000蚊以上
依堆27吋+1440p仲要加埋mini led 可能仲貴過x32fp x27s
27gp850?
巴打幾錢入手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞