[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#76 42吋新時代

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
4k 150% 冇問題喎,反而我覺得行2k 打機啲畫質好奇怪
可以用150%Ui+文字放大少少
我win11 好smooth
收工試下先
我諗應該係150% 轉返做100%果一下我覺得有d 礙眼

唔係lag果種唔smooth, btw win11 可以服用? 唔敢升
我覺得有D bug 囉,大致上都冇野既
我File explorer 時不時會hang 機同load SSD d 野會load 勁慢,同埋我講個個黑mon 問題係經常遇見
我反而冇你嘅問題
黑Mon 真係中硬咁款一開YouTube full screen 隔離90%會黑mon 狂閃
File explorer hang 機早幾日先試完
我File expolorer 都會輕 但只限用HDD 果陣,M.2 除左開機慢左之外,冇其他問題,唔知係咪用左黎裝game 既關係

win10
你雙mon 係用windows default定係用其他software?
我衣家係load SATA SSD / HDD 都有機會hang , M.2反而冇乜問題
Window 11 default
Vg289q 係咪無乜貨? Fd 半年前買唔洗3000, 依家求其一間都要3200
想問一問依家用緊Samsung ur55, 配Ps5+gtx1080ti嘅pc,如果換4k144會唔會不智?
有冇巴打留意lg新出隻LG32GQ950
同27GP950差唔多,hdr轉左1000同32吋
希望1皮內搞得掂
冇mini led/oled嘅HDR 唔好期望太多
ps5多唔多game上到4k 120hz?
同埋1080ti冇HDMI2.1同DP1.4 DSC好尷尬
而家啲電莖notebook都做到4k120 miniled
聽你咁講,我係咪應該買返gp950算
可以等平價mini led acer x32fp
但唔知香港幾時出
早幾日買咗27GP950
唔想食太多炒價, 佛系睇下邊度有貨
7900入手
不過買個陣冇check
返咗屋企先知mon有細細點刮痕
邊框有三條刮痕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞