[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#76 42吋新時代

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
benq應該lg/auo
EW3270U/ew3280u
隻PG32UQX用用下無端端係咁閃
但又唔係成隻mon閃,只係最光最淺色個啲部分閃
重插條DP線解決唔到
重插條電線之後暫時回復正常
嚇死me
係咪姐係ASUS 版 X32 FE
X32 FE冇G-sync module 
PG32UQXE 有G-sync module 
想討論下其實依家啲gaming mon方向係咪太過於側重一邊

小弟最近一直好想upgrade 4k mon但係4k 144電腦mon全部6000$上下啲色同黑位都係做得差過電視主va panel好多,當然電勁mon就係要反應快/low input lag,但係呢一年啲mon全部都係ips同埋色彩比較差對比起電視啲va panel

以上另我不禁有左買電視呢個念頭,同價位下電視可以買到sony x90j(1:7000對比),mon只可以買到32u(1:1000)想廣思廣益下大家點會點揀

7000$
120hz電視反應慢啲色彩好
vs
144hz色彩差反應快電腦mon
等Q2 dell/asus/lg/sony oled
岩岩留意到二手網放LG 27GP83B-B
個原因係顯示卡唔MATCH所以開唔到螢幕
係咪真假?
miniled都賣成萬,唔知oled賣成點會真係
在意黑位/對比度 ips一定會讓你失望
ips+mini led會有幫助 但貴 而且對比度因場景而改變 最好情況同最壞情況差好遠

會考慮4k 144hz 應該唔係重度FPS
電視都係一個唔錯選擇
lg oled可以壓到好平
之前lg cx 48做到1萬有找
黎緊42吋應該都唔貴
起碼有幾間公司一齊用同一塊panel
所以覺得電視仲好過mon就係咁解,我有隻mag274做緊fps mon己經,所以依家係弟隻mon/電視睇戲同3a vame多
b1 9000$好似,傻左真係,但我覺得係倒返轉香港代理痴左
你已經有LCD MON就直接加隻OLED TV啦
容易燒印既content俾隻mon顯示就好
收起啲icon 同wallpaper engine 唔得咩
可以
聽你講算了
幾時有得落訂呀
好想快啲買呀
lg要4月
屌…. 其他呢Sony 個啲
Acer 部x32s 係咪都差唔多時間
sony 6月
x32 fp 香港未知幾時
其實有冇4k 32吋電視
我上年跟你機買咗個Alienware 38吋 ultrawide 之後就返唔到轉頭
如果burn-in 都有得換就諗得過,不過用一排就burn-in 同colour-shift就要換,保養一來一回都麻煩, 就真係令人卻步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞