[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#76 42吋新時代

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
*冇HDMI2.1 PS5上唔到4K 120hz
27gp950, source冇支援係咪唔應該開hdr 黎睇?

正路source 有HDR訊號 隻MON就會自動開HDR
windows環境你要自行判斷content有冇HDR 然後開WINDOWS HDR先會有HDR訊號傳送俾MON
另外27gp950支援模擬HDR (HDR effect)

如果HDR畫面唔掂就唔好開了 始終冇mini led/OLED都不是meaningful HDR
佢個HDR effect 要hdr on 先用到,但睇戲係用hdr d 色好J啲,只係一到暗既場景就冇晒feel,全部死黑

今晚再試下用off hrd
想問吓會唔會好大影響唔該晒巴打
官網返貨
我都等緊
如果唔打機 hz係咪唔太重要

電腦用緊好多年前970 買隻27寸 144hz係咪無乜問題
想請教一下
本身想買LG 29WP60G 試下ultrawide 做文書嘢,coding,打機睇下netflix 咁

但係追下po之後見有人提過 lg 睇字辛苦

想問下如果3-4千budget 內有咩更好既選擇
用緊雙螢幕兩隻VG289Q
但一直都冇開HDR
直至最近開左之後發現兩個mon都唔同色
副mon又黃又暗咁 但熄左HDR後兩個mon又同返色
試過攞去換過新 但都係咁樣
兩個mon都係同一批次
行DP 張顯卡用緊1080Ti
所以想問其實係咪關張顯卡事?
垃圾香港代你點做嘢
dell 點樣dl dell monitor manager?
安裝唔到
check呢個setting
用來玩ps5 諗緊g70a 定 xv282k 好 有冇巴打知差得遠唔遠 唔該曬
想請教一下各位巴打
budget預4千樓下,27-29都ok
主要coding ,睇字,睇片 ,打下機(lol ,fps)

暫時睇到2個型號好似比較啱

想睇下會唔會有其他選擇

LG 27GB83-B
LG 27GP850-B

LG 34WK95U-W 駁MacBook pro 有無嘢要注意?
兩個mon都一樣設定呀
但一開HDR就會一個正常 一個暗黃
Search佢話售完但係有訂到其實係咪即係有貨諗住訂呢隻
aoc U28P2U 係咪睇唔到disney + 4k
想買多隻mon做主力將依家隻VZ249h 做副
空間所限睇緊27吋嘅mon,budget 4000左右
主要係office work 同打code用,大概10%時間會執相,間中打下機 (Simulation / RPG)

應該買VG289Q(有貨),定係等S2722QC/PA278CV 會好啲?
同埋有冇其他suggestions?
vg289q HDR有個幾個mode
都一樣?
27 4K 做副mon 打PS5
三選一大家會揀:
Dell S2722QC
Samsung A700
LG 27UP600

X27s有冇新消息?
終於知咩問題

27gp950 有個功能係部份區域增加亮度,結果搞到反晒光,暗位反而睇唔到,而且有啲畫面暗位有輕微變化果陣,個mon就會好似幻彩泳香江咁閃下閃下
台灣官網買唔買到返黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞