[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#76 42吋新時代

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
27GP83B岩岩買 用緊 幾好
想問下即刻跛 FI25F同共碩VG27AQ1A 唔計保養問題
邊隻畫面靚D?
我見即刻跛光D, 但係共碩又2K又10bit
想問下 27gp83b同27gp850b買邊個好d
值唔值得貴幾百
呢幾日開機
個電腦Mon都會變綠色
要拔咗條HDMI線再插先會變返正常色

係咪代表佢就快打柴
出現紅色直線係咪皮已收
順便問下27寸 1080p窮撚平用mon有咩選擇
定係而家4k已經有平價選擇
27吋 2K 144Hz以上 有冇咩好推介
咁啱既 我都係
我個mon 仲要用左10年 都唔肯壞
啲色睇到眼痛

被依到巴絲導我買oled Tv 當Mon 用
Re: 32" 4k 144 IPS
最尾買左MPG321UR QD
lg好似3月有水貨
VG27AQ1A色準差
10bit都唔是原生
冇野了
睇錯vg27aql1a
共碩都出OLED了?
PG42/48UQ
鎖setting不了(高機會鎖)
我買LG C2 42好過 又有晶片升頻 補frame
你唔係話買sony咩
我識朋友仔可以買下佢幾時入貨先
小朋友先選擇 你要晒啦
lg 係香港最早買到
所以要排都係FI25F>vg27aqL1A>vg27aq1A ?
睇落lg 個stand 慳位啲

lg oled當moon用都可以用佢個晶片升頻
岩先見到個Msi 27CQ4P $2399
好似幾抵屌,但唔知有冇伏

https://www.price.com.hk/product.php?p=509848

有冇Ching 評價下呢隻27 2k 144
最好都係落場睇實機
每個人口味唔同
有d人覺得色準先靚
有d人中意加味精

解像度1440p靚過1080p
色域就接近100%sRGB基本夠用 DCI-P3就HDR用多d
色深8 bit夠用 大部分content都係8bit , HDR先多數用10BIT

vg27aq1A冇乜review唔知咩表現
vg27aqL1A就色域廣但色準差
FI25F冇廣色域 但色準較好
SDR色域太窄(sRGB/REC.709)我覺得適量加味精係好事
HDR用DCI-P3/REC.2020色域闊 做準就好
我諗住釘牆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞