[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#76 42吋新時代

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
s2722qc 4k
Amazon 見到FI27Q-P連埋運費$3469
值得入手嗎?
三叔g8點睇
16:9咁曲睇落好窄 又變形
想問下MSI G27C7 如何,好似幾抵玩。
2k樓下有冇其他選擇?(27吋以下,玩FPS game多)
想問ASUS VG289Q 評價如何?
第一次買4K mon,見佢呢個價錢唔錯
定有其他更好?
主要打機+睇戲
試過幾隻HDR Mon 冇得較亮度對比度個啲
咩玩法 明明Mac 機同電視開咗HDR 都可以較
好像話唔想影響HDR體驗 所以鎖setting
但原廠調校又唔係好
真 依家用緊隻C32UQ 個HDR 唔開好過開 又灰個銳化又set到好勁
大家會揀雙mon 定單Mon
睇下YouTube 同炒下股票
27吋 4k 60hz 3~4k budget

邊部最推介
一開始我都以為60Hz已足夠

但係只係玩垃圾驚LOL都會覺得係27吋iMac度玩好似冇係144Hz Notebook度玩咁順

手提電話掃Mon又真係好有分別

結論:4k144等緊你
上網見到三叔出咗隻 4K240Hz 芒
終於唔使揀2K240定4K144
16:9用曲moon
想問Ching們而家睇中想買VG27AQ想問下呢個mon ok?見外國評價唔錯有乎合到我想要嘅要求

另外想問係Amazon買mon嘅話係咪有一粒壞點都可以換貨?定係出腦場試好?唔該哂各位
有冇人27gp950打打機會黑mon
幾秒後又正常
想問下 tuf vg27q個架有無得打直個moon
因為想打直佢做chat room
如果想打直個moon要買咩
買左幾日 暫時正常
我用咗十幾日
呢幾日玩黑色沙漠
間唔中會黑mon
琴日打左8個鐘APEX都冇事 關唔關GAME事
有冇人用緊 Spectrum ES07D03
4k 144hz
我都諗緊關唔關事
暫時試下其他game有冇同樣問題出現
順便問埋 ASUS VG28U
到底2K 144hz同4K 60應該點揀
上網睇咗好多 post 都唔知點揀
用緊2080 i7 4代
本身玩開戰神呢D 3A大作
諗住揀2K144hz 但係聽人講如果駁落PS4 會拉寬個畫面
[最新上市] miniLED Acer Predator X32 FP 4K電競螢幕
Part# MM.TU9TT.001
預計三月初到貨, 2月初即將開放預購

- 32” UHD (3840x2160) gaming monitor

- 576-zone miniLED local dimming

- Overclock to 165Hz Refresh Rate

- AMD FreeSync™ Premium Pro

- Quantum dot display

- AdobeRGB 99% wide color gamut

- VESA DisplayHDR™ 1000

- Delta E<2 high color accuracy

- Type-C 90W PD

- HDMI 2.1, supports PS5 and XBOX Series X¹ max bandwitdth 48Gbps

- HDMI 2.1, supports PC gaming² max bandwitdth 48Gbps

- Ergostand with tilt, swivel, and height adjustment

NT$39,999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞