[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#76 42吋新時代

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
LCD曲面本身就好易爆
為了達到HDR600 要求的裝假狗local dimming
熄左又太暗,開左又太光 睇DC啲戲應該收皮
你有冇正確開啟HDR?
點為之正確?
咩片源?
UHD BD+UHD BD player?
RIP MKV?
IMAX DV, 用video & tv + DV extension
唔明
4K IMAX dolby vision 用M$ app播
正版碟?
網上下載?
ms咩app
有支援hdr咩
係咪我搞錯左,我以為windows 開左HDR 就係已經有HDR 定係條片都要有HDR 先睇到HDR?
要條片支援HDR + 播放器支援 + 開WINDOWS HDR

播放器我用POT+madvr
試HDR片最簡單係上YouTube
只要開windows HDR+chrome/edge+search hdr片
我個人work station既mon會搵有usb-c, dp in+out
pip/pbp support睇個人需要
我齋開WINDOWS HDR 啲色水係靚仔少少,冇研究過片源有冇HDR

咁應該要搵啱片源先知暗位表現係點

裝k lite codec 用MPC 加madvr , set 岩個hdr 就得
未Google過有冇國際保,唔想煩送貨退貨啲嘢,一個字講晒~懶
50%打機 多數lol ,50%睇片文書
27or 32寸
筆直 <5000

請問有咩好選擇?
VG289Q好似幾好
LG 有P3 係唔係好啲呢? 大陸panel係咪真係好差
Dell 嗰隻又唔知係乜panel

我兩個mon嘅setting一樣 線又一樣
連windows HD Color入面都一樣
但兩個mon啲色都唔一樣
所以先會諗係咪因為張顯示卡太舊受唔住
搞到個主mon就正常但副mon就暗黃咁
只插副mon咪知
用返主mon個port位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞