Fujifilm討論區(25)新手發問請追post

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
如果手頭上xpro2+35.4
想入支旅行鏡 入邊支好
18-55 / 16-55 / 10-24
budget有啲限制 唔係買唔起後兩者
不過要慳飲慳食啲
值唔值直接上10-24

10-24
去一次旅行直接愛上

係咪最近更新左?

更新啲咩?

知唔知部機的機身software version 係幾多?
不過未必關事
可能要拎去check

係咪最近更新左?

更新啲咩?

不過未必關事
可能要拎去check

機身:4.21
鏡頭:1.00

係咪最近更新左?

更新啲咩?

不過未必關事
可能要拎去check

建議拎上studio或荃灣維修中心check 下
一係試下update 到ver 5.2
睇下up完有無改善
http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/fw_table.html

係咪最近更新左?

更新啲咩?

不過未必關事
可能要拎去check

睇下up完有無改善
http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/fw_table.html

update左,都仲係咁

係咪最近更新左?

更新啲咩?

不過未必關事
可能要拎去check

睇下up完有無改善

update左,都仲係咁

去cs啦,可能lcd排線有事
xt-10想換x-t1會唔會好不智
價錢同xt20差唔多
價錢同xt20差唔多

有咩原因令你想買xt1而唔入xt20?
價錢同xt20差唔多

忍一忍,儲多陣$上xt2啦

係咪最近更新左?

更新啲咩?

不過未必關事
可能要拎去check

你view mode教左乜
價錢同xt20差唔多

忍一忍,儲多陣$上xt2啦

X-T2 同X-T1 兩部機你, 入X-T2 包無後悔
心大心細
之前用過XT1 加支 23.4
但衰在搵食要拍片多
所以用緊A7Rii

依家身痕見二手xpro1 唔洗3000有交易
同埋x100T都係五千幾

母親的抉擇
1. xpro1
2. x100T
一步到位
3.xpro2
3.x100F

利申因為手頭上有
leica28 2.8
福仔35.4 50.5
所以先諗xpro力

X100F
利申用緊 輕鬆攝影

我都覺得F完勝Xpro2
淨係換曬單手操作就好值得買

對鏡頭無慾無求就 ok,但如果用落 x100f 時又恨唔夠 wide 又唔夠 tele 咁就好頭痕。

Wide / tele conversion lenses

果種無雜念 純影既感覺 要買左先有

恭喜晒你部機斷咗mon線
各位巴打有冇手動人像鏡推介
筆直1000左右,唔介意二手

八羽怪 五舊有交易

八羽怪 五舊有交易

一手定二手?
心大心細
之前用過XT1 加支 23.4
但衰在搵食要拍片多
所以用緊A7Rii

依家身痕見二手xpro1 唔洗3000有交易
同埋x100T都係五千幾

母親的抉擇
1. xpro1
2. x100T
一步到位
3.xpro2
3.x100F

利申因為手頭上有
leica28 2.8
福仔35.4 50.5
所以先諗xpro力

X100F
利申用緊 輕鬆攝影

我都覺得F完勝Xpro2
淨係換曬單手操作就好值得買

對鏡頭無慾無求就 ok,但如果用落 x100f 時又恨唔夠 wide 又唔夠 tele 咁就好頭痕。

Wide / tele conversion lenses

果種無雜念 純影既感覺 要買左先有

其實買得定焦機,之前都有用開定焦啦,咁需要zoom就唔買佢啦
依家周街都冇支50-140賣
有冇見到邊度有?
放XF35 f2
上星期先買 保養卡仲未登記

Tg : gyges123
放XF35 f2

咁快放?
放XF35 f2

咁快放?

本身有枝23 用落兩枝分別不大
寧願買枝Tele
新人留名
其實一直有睇post亦用咗fuji機一段時間
用過X-E1同X-E2S
但都先後放再
近來影影下菲林機又想入返坑
諗咗一輪冇乜錢嘅情況下
我竟然好on9地諗不如呢個年代再入返部X-E1
留多啲錢買鏡
而且唔知點解我鍾意X-E1影出嚟嘅相多過X-E2S
但呢樣野係未真係好on9
新人留名
其實一直有睇post亦用咗fuji機一段時間
用過X-E1同X-E2S
但都先後放再
近來影影下菲林機又想入返坑
諗咗一輪冇乜錢嘅情況下
我竟然好on9地諗不如呢個年代再入返部X-E1
留多啲錢買鏡
而且唔知點解我鍾意X-E1影出嚟嘅相多過X-E2S
但呢樣野係未真係好on9

我之前壞咗X-E2之後入過X-E1 不過用35.4真係太慢同埋啲remote又用唔到所以成set放咗
不過用得多都正常呀 因為X-Trans I隻色真係好鬼正 我而家都入返部X-M1 + Samyang 12 用嚟影吓景
有冇人記得ming仔係xt2配咩鏡?
同埋如果準備去歐洲旅行同順便去朋友個畢業禮幫佢影相 56.2 同 35.4買邊支好?預算只係夠其中一支同埋可唔可以分析下唔該大家
有冇人記得ming仔係xt2配咩鏡?
同埋如果準備去歐洲旅行同順便去朋友個畢業禮幫佢影相 56.2 同 35.4買邊支好?預算只係夠其中一支同埋可唔可以分析下唔該大家

16.4
56.2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞