Fujifilm討論區(25)新手發問請追post

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
有冇5D3用家轉會可以share下

me 5d3轉左xt2,感覺有少少downgrade,影人景深冇咁淺,暗位對焦會迷,唔慣好快冇電,影raw 顏色同光暗寬容度/還原度低左,執相時暗位比較容易推爛...

但對焦點多左、有反mon同apps、內置timelaspe、菲林filter,整體都唔錯,冇乜後悔

Me原配5D3 2470II用黎影仔仔
爽度係一流
但帶小朋友真係唔方便
呢星期想去試下
XT1/2 配23.4同1655的手感會係點再定案

me 5d3轉左xt2,感覺有少少downgrade,影人景深冇咁淺,暗位對焦會迷,唔慣好快冇電,影raw 顏色同光暗寬容度/還原度低左,執相時暗位比較容易推爛...

但對焦點多左、有反mon同apps、內置timelaspe、菲林filter,整體都唔錯,冇乜後悔

點解我覺得raw 好拉過5D3
有無6D轉左富士既朋友講到用後感

6D & Fuji用家
Canon色影人冇問題 但影風景紅色綠色怪怪地
Fuji色水靚唔洗講 冇AA Filter影風景有好處
輕巧左 帶機意欲都大d
就算一機三枝定焦都輕過6d + zoom...

主要影人

富士d鏡都幾貴下
同埋影人景深好緊要 怕用返apsc唔收貨

56 f1.2 呢d大光圈鏡
景深一定收貨
上showroom試咪知

依家6D只係留係室內影product

正常情況係好推d,如果長曝黑位NR off,真係勁多雜色/熱點,應該係無反先天缺陷

正常情況係好推d,如果長曝黑位NR off,真係勁多雜色/熱點,應該係無反先天缺陷

無反先天缺陷?
唔係sensor size 的影響嗎?
呢期fuji個風潮好似無之前咁勁,但d鏡個價仲未回落返
呢期fuji個風潮好似無之前咁勁,但d鏡個價仲未回落返

因為官方價加咗價

兩舊幾淘左個正版hand grip
想問下大佬們
相機睇相正常
但過去電腦電話睇偏暗
係咪要較光d相機mon?
師兄,想問50-140會唔會有舖頭做免息分期?
其實肥花係唔係只得飛機友同收買佬?
點解放支鏡收到個d都係飛機友同收買佬

巴打賣咩鏡

所以富士預設黑位係死黑

富士就係想突出重點

有無Lin?? X-t1想加

巴打賣咩鏡

放支XF 18-55
入左支18-135玩緊,可能去完旅行就放
而家買x-t10算唔算傻仔?
而家買x-t10算唔算傻仔?

有新買新

巴打賣咩鏡

放支XF 18-55
入左支18-135玩緊,可能去完旅行就放

18-55巴打放幾錢?

有無Lin?? X-t1想加

http://c.b1yt.com/h.8ND52w?cv=fgPlZx1E6uE&sm=a17c88 [/url]
唔知點解個view mode 好曚
清潔完都係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞