Fujifilm討論區(25)新手發問請追post

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
T1用家
想轉玩pro 應唔應該等下代
用緊pro2巴打覺得部機點
有咩缺點咁

冇反mon點靚都唔會考慮
T1用家
有咩缺點咁

我調轉 有反mon唔會考慮
T1用家
有咩缺點咁

有得反你都可以選擇唔反㗎嘛
T1用家
有咩缺點咁

有得反你都可以選擇唔反㗎嘛

所以我先揀x100 我係有啲怪喜好
新手買x-t2 kit set 好
定係 body + 1024 好

點解今個星期價錢貴過上個星期

無人答

kit set

10-24唔係好wide
定係成像唔太好?

成象好 但你有1855 後再試自己岩咩焦段會好d
而且只得一支1024 d相會好悶
1855 多樣化又方便d
話唔定你下枝直接入prime呢

thanks 巴打
有無人試過用轉接環上Laowa 12mm f2.8
有無人試過用轉接環上Laowa 12mm f2.8

邊散
宜家Fuji Studio上面有無黑色同銀色嘅x100f試?

兩隻色唔知買邊隻色好
想放16.4同35.4換16-55
有冇巴打有興趣接收?

巴打,想收35.4

Sorry,hold緊俾另一位巴打

好,咁我排😄
想放16.4同35.4換16-55
有冇巴打有興趣接收?

巴打,想收35.4

Sorry,hold緊俾另一位巴打

好,咁我排😄

今晚交收左喇
Xt10 心郁郁想買隻八羽怪 本來儲緊錢買56.2
但係咁平好難忍手 雖然係手動鏡 求屌醒
用緊xt20 有冇相機套推介?
宜家Fuji Studio上面有無黑色同銀色嘅x100f試?

兩隻色唔知買邊隻色好

本人今日仲係持有銀色既
請教下富士巴打, 小弟有意轉會, 暫睇岩x-pro2 / x-t2,
想問下x-t2 仲有冇黃mon 問題, 定可以較mon 個色溫?
另外上網睇如影raw, 是否LR解唔到? 我見好多人話raw會執唔番富士色?
thanks
請教下富士巴打, 小弟有意轉會, 暫睇岩x-pro2 / x-t2,
想問下x-t2 仲有冇黃mon 問題, 定可以較mon 個色溫?
另外上網睇如影raw, 是否LR解唔到? 我見好多人話raw會執唔番富士色?
thanks

lr解到, lossless compressed raw都解到, 而家冇左之前水彩畫個問題

lr套返profile可以出到富士色, 八成左右
想問下wcl-x100第一代同第二代有咩分別
想問下意見,小弟用左x-t10兩年,搭3支鏡,一支18-55, 一支xf35mm f2同一支25mm f1.8手動鏡
依加心思思想換部x-t2, 但又想買支xf10-24旅行神鏡,我是咪應該買左支鏡先再等xt2個body跌下價先or xt3先買

利申:冇錢why not both

二代有magnet係入面, 部x100f會自動detect個converter係wide定tele, youtube有人教diy將一代改做二代
想問下意見,小弟用左x-t10兩年,搭3支鏡,一支18-55, 一支xf35mm f2同一支25mm f1.8手動鏡
依加心思思想換部x-t2, 但又想買支xf10-24旅行神鏡,我是咪應該買左支鏡先再等xt2個body跌下價先or xt3先買

利申:冇錢why not both

我諗先買鏡再等機跌好啲,同埋入左10-24都放得支kit

二代有magnet係入面, 部x100f會自動detect個converter係wide定tele, youtube有人教diy將一代改做二代

唔該巴打
咁唔洗比多d錢買第二代啦
thanks

lr解到, lossless compressed raw都解到, 而家冇左之前水彩畫個問題

lr套返profile可以出到富士色, 八成左右

感謝巴打, 另有冇用緊XT-2 巴打知個 evf 同mon 是否仲有色差?

show room xt1減價
你地係咪都會raw+jpeg咁留
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞